nlc.hu
Gasztro

Így lesz mindig kéznél fokhagyma a főzéshez

A fokhagymatrükk, amiért egész évben hálás leszel!

Törtél már fokhagymakockát? Itt az idő! Végezzük el a munka dandárját egy alkalommal, és utána csak élvezzük ki a házi megoldást.
Fokhagyma fagyasztás konyhai trükk

Az ilyen konyhai trükköket szeretjük. Egyszer kell feltűrni hozzá az ingujjat, azután hónapokig élvezhetjük az eredményét. Egyszerű, és rendkívül praktikus, hiszen a fokhagyma pont azt a zöldségféle, ami szagot hagy a kezünkön is.

A retró konyhákban fokhagymapasztával oldották meg ezt a kérdést, és sokan használják ma is. A tubusos fokhagymakrém azonban csak árnyéka az igazinak, ízében nem hozza az igazi aromát. Fokhagyma nélkül márpedig nem élet az élet, legalábbis a sós-fűszeres ételek legtöbbjének nagyon jót tesz a fokhagymás alap.

Mit tehetünk azonban, ha nem szeretnénk minden alkalommal fokhagymagerezdeket pucolni, majd fokhagymanyomón áttörni, passzírozni vagy szeletelni a szagos hagymákat?

Végezzük el a munka dandárját egy alkalommal, és utána csak élvezzük ki a házi megoldást, amit a LADBible konyhai tagozatáról, a FOODBible-ről lestünk el.

Miért ajánljuk ezt a konyhai trükköt?

  • A fokhagyma frissen kerül a fagyasztóba, feldolgozás nélkül. Így magas arányban megőrzi az ízeit és vitamintartalmát, amit a kivételkor és felhasználáskor ugyanúgy élvezhetünk.
  • Tartósítószerek és adalékanyagok nélkül tárolhatjuk el hónapokig a fagyasztóban.
  • Csak egyszer leszünk fokhagymaszagúak, amikor előkészítjük a fokhagymakockákat fagyasztásra!
  • Nagyon kézreálló és praktikus a kis kiszerelés, vagyis a kockákban kipattintható fokhagymaadagok.

Íme, a lépések sorban:

  • Vegyél embertelen mennyiségű fokhagymát! Akár annyit, mint a videón, amivel szépen megtöltheted a turmixgéped kelyhét.
  • A legnagyobb feladat ekkor következik: szétszedni a fokhagymafejeket, és megpucolni a gerezdeket.
  • Jó hír azonban, hogy egyben hagyhatjuk őket, és minden további ízesítő nélkül csak le kell turmixolni.
  • Ha egy egyenletes masszát kapunk, mehet is egy fagyasztózacskóba. Minél nagyobbat használunk, annál nagyobb adagunk lesz egyben lefagyasztva.
  • Egy nyújtófával egyengessük el a videón látható módon, és ügyeljünk, hogy légbuborék se maradjon a zacskóban.
  • Végül egy éles (de nem kés élességű!) eszközzel kockázzuk fel. Felbontás után így, akár egy táblás csoki esetében, könnyen kipattinthatunk egy-egy darab fagyos fokhagymát, amit dobhatunk is a tűzre. Mehet a levesbe, mártásba, raguba, főzelékbe, bármibe!

Ne feledd, hogy a fagyasztás az egyik legtermészetesebb tartósítási módszer, amellyel – az aszaláshoz hasonlóan – a legkevesebb értékes enzimet, vitamint és ásványi anyagot veszíti a lefagyasztott élelmiszer. 

Szeretjük ezt a módszert!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top