Rovarlisztből készített pizzatésztát Kovács Lázár a Mokka konyhájában. “Nem kell megijedni, csak egy olyan újdonságról szeretnénk beszámolni, ami a világban már trend. Nem arról van szó, hogy ezeket a tücsköket és bogarakat most így nagyon előtérbe helyezzük, de már létezik olyan liszt, amihez ezeket a tenyésztett bogarakat használják fel” – magyarázta a séf, hozzátéve: ennek a magasabb fehérjetartalomnak köszönhetően még ropogósabb lesz a pizzatészta.
Mint mondja, a világ afelé tart, hogy ezek a szuperfoodok – mint például a bogarak – egyre jobban előretörnek, és ennek nyomán megjelentek az ilyen alapú ételek is.
“Igazából a búzaliszthez adjuk hozzá a magas fehérjetartalmú adalékot. Megijedni nem kell, ez sosem fogja kiváltani a búzát!” – fűzte hozzá pizzakészítés közben Lázár séf, aki azt is felfedte, hogy a ketchupban a színezőanyag nagy része a a bíbortetűtől származik.
“Ez egy lehetséges alternatíva az étkezésben. Egy lehetséges alternatíva arra, hogyan pótoljuk a fehérjét nagyobb mennyiségben, de nem ez lesz a jellemző. (…) Ízben, ha nem mondom el, hogy van benne bogárliszt, akkor észre sem vesszük. Nincs kesernyés íze, nincsen szaga” – hangsúlyozta Kovács Lázár.
“Nem kell félni a búzatermelőknek, hiszen ez egy olyan elenyésző szegmens magában a liszteknél, hogy nem fogja kicserélni a magyar búzát, csak egy olyan alternatívát tud nyújtani például a gluténérzékenyeknek, hogy lesz számukra egy olyan alternatíva, ami magasabb fehérjetartalmú lisztre épül” – tette hozzá.