Az imádott-utált sajtos roló – A recept, ami felülír minden korábbi élményt

Haranghy Orsi | 2024. Május 04.
Ettél már tisztességesen elkészített sajtos rolót? Egy új fejezet nyílik vele. Egy szokatlan konyhai eszközt azonban igényel.

A sajtos roló becsapós jószág. Olyan kívánatos, ígéretes, sajtos, krémes. Hányan böktünk rá már az üvegpult mögül éhesen, hogy aztán újra és újra csalódjunk.

Számomra speciálisan kötődik az SZTK-k, kórházak, művházak és színházak büféjéhez. Így együtt. E közintézmények neonlámpákkal megvilágított vitrinei mögött mindig jobbra számítottunk, de a pogácsákba és sajtos rudakba egyenesen bele lehetett fulladni, olyan porózusak voltak.

Indulhat a retróbuli! Sajtos roló / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Mi a gond a sajtos rolóval?

A sajtos roló külön teljesítménye volt, hogy egyszerre volt száraz és krémes, elázott, továbbá fullasztó. Ezt azért nem minden ipari élelmiszertermék mondhatja el magáról, ilyen komplexen hozni minden péksütemények legrosszabb oldalát.

A tésztahengernek feszesnek, roppanósnak illene lennie, a rolónak pedig valóban krémesen sajtosnak. Ehelyett egy azonosíthatatlan, margarin alapú krém uralta ezeket a rolókat, a legcudarabb növényi zsírok felhasználásával.

Ezek jellegzetessége a szájpadlásra tapadó filmszerű réteg – ilyen élményt a vaj nem okoz.

A fullasztó margarinos belső emellett íztelen volt, és unalmas. Sajtot csak úgy tartalmaztak a rolók, mint a szintén retró büfés sonkás-szalámis szendvicsek. Mutatóban, a szélén. Mindehhez a „kürtős” sült tészta rendre kissé megviselt állapotot mutat: a hűtőben fárasztott kürtők egyszerre képesek kiszáradni – evés közben lehulló leveles rétegekkel –, belül pedig elázni a margarin miatt.

Sajtos roló, ahogy mindig is kellett volna kóstolnunk / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Menthető egyáltalán ez a műfaj?

Hát hogyne! A három egyszerű titka az, hogy:

Így fognak jól érvényesülni a komponensek: a roppanós héj alatt a krémes, de tartalmas, finom belső.

Az alapanyagok kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a sajtos roló esetében ráadásul nem is beszélhetünk olyan extra hozzávalókról, amiket mindenképpen olcsósítanunk kellene. Bár nem filléres élelmiszer az igazi vaj, sajt, tej, tojás, de valójában csak ennyi kell hozzá a tésztán kívül. Nekem még a leghétköznapibb fűszer, a fekete bors sem hiányzik bele.

Sajtért sem kell Svájcig vagy Franciaországig mennünk, egy korrekt trappistát kell beszereznünk az élelmiszerboltokban fellelhető, egyre gyengülő mezőnyben. Maradva a (felturbózott) retró receptnél, egy kis extra ízt azzal vihetünk bele, ha füstölt sajttal keverjük a trappistát.

Soknak tűnik, de nem lesz hosszú életű ez a halom / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Hagyományos sajtos roló recept

Tartsuk be tehát a házilag készített sajtos roló alapszabályát, és csak fogyasztás előtt töltsük be a megsütött tésztakürtőket. Ezek megformázásához szükség lesz egy ritkán használt konyhai eszközre. Ez több néven kapható: sajtos roló cső, cannoli cső, íme erre egy megfejtés. Ez szabályos cső és kúp alakú is lehet.

Igazán mennyei pedig úgy lesz a töltelék, ha a vajat kihabosítjuk. A levegővel habosra felvert vaj könnyedséget ad a sajtos rolóknak.

Így kezeld a leveles tésztádat! Ez az a tésztafajta, amiből tényleg érdemes a boltit beszerezni, mintsem nekiállni gyúrni. Nem lehetetlen, de jó sok plusz munka.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Ha maradna a masszából, a legközelebbi étkezésnél kenjük pirítósra vagy ízesítsünk vele töltött hús tölteléket, vagy használjuk fel krémes tésztaszószba.

Exit mobile version