Gasztro

A pogácsa, amiből egyből dupla adagot kell sütni

A krumplis pogácsát szinte mindenki szereti, ezzel melléfogni nem lehet. Vendégváró sós süti, vagy akár útravaló falat is lehet, csak arra kell vigyázni, hogy legyen belőle elég, mert tapasztalataink alapján párolgásra hajlamos.

A magyar anyukák és nagymamák kedvenc sós sütije a pogácsa, nincs babazsúr, ballagás, esküvő vagy karácsonyi vendégség pogácsa nélkül. Hogy pontosan milyen pogácsa kerül az asztalra, krumplis pogácsa, sajtos pogácsa, tepertős pogácsa vagy nagy kedvencünk, a tökmagos pogácsa, az családonként változik, ahogy a tökéletes receptből is minden háztartásra jut egy.

Ezen a hétvégén nálunk a krumplis pogácsa a befutó. Lássuk, hogy készül!

A pogácsa, amiből egyből dupla adagot kell sütni

Hozzávalók:

  • 375 g főtt, áttört, kihűlt burgonya
  • 660 g liszt
  • 380 g hideg vaj
  • 62 g tojássárgája (kb. 4 db)
  • 22 g só
  • 40 g élesztő
  • 20 g kristálycukor

A kenéshez:

  • 1 tojás

 

Tedd fel főni a sós vizet, és amikor a víz elkezd lobogni, tedd bele a krumplit. Főzd puhára a burgonyákat. A megfőzött burgonyára engedj hideg vizet, majd ha kissé visszahűlt, hámozd meg, törd át alaposan, majd hagyd teljesen kihűlni.

Az összes többi összetevőt mérd ki úgy, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Tedd rá az áttört, kihűlt burgonyát is. A tésztát jó alaposan ki kell dolgozni, ne csak addig gyúrd, míg összeáll!

A készre dagasztott tésztát fóliázd le, és fél napra tedd a hűtőbe.

A kihűtött tésztát nyújtsd ki szögletesre, a tetejét késsel sűrűn karcold fel.

Nagyon vékonyan, csak éppen hogy kend meg a felkarcolt felületet tojással, majd képzeletben oszd három részre a tésztát, és a középső részre először hajtsd rá az egyik egyharmadot, majd arra a másik egyharmadot.

Végül kb. 2 cm vastagra nyújtsd ki a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen vagdosd be, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre szúrd ki.

Kiszúrás után meleg (40 °C-os), párás helyen kb. 20 percen át keleszd, majd tojással kend meg őket.

Előmelegített, 180 °C-os sütőben, légkeverés nélkül 15-20 perc alatt süsd aranybarnára a pogácsákat.

Még több pogácsa az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top