nlc.hu
Gasztro
Kvíz: 12 sütemény a világ körül

Kvíz! Ismered a világ legjobb süteményeit?

Zseniális édességek New Yorktól Katalóniáig.

Ki ne ismerné a hazai kedvenceket? Persze a magyar cukrászat legjobbjai is nemzetközi, elsősorban francia és persze magyar behatásra születtek. Már a nevük is mutatja: a mignon, francia krémes, de a képviselőfánk is francia eredetű, az Osztrák-Magyar Monarchia időszaka alatt pedig számos közös édességünk született.

A császármorzsa, a krémes vagy a tőlünk délre népszerű mađarica is olyan közös kincsünk, amelyet egykor közös égisz alatt fejlesztettek a birodalom cukrászmesterei. Kis érdekesség, hogy a csokikrémes hatlapos, a mađarica jelentése „magyar lány”, de az igazán magyarnak tartott Esterházy-torta is az egész Osztrák-Magyar Monarchia területén kedvelt és ismert volt, a múltja is homályba vész.

Lamington, avagy az ausztrál kókuszkocka

Lamington, avagy a lekvárral töltött ausztrál kókuszkocka / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

A világ édességei azonban sokszor egészen más elgondolás alapján, más stílusban születnek, mint az itthon megszokott, rendre piskóta alapú vagy keverttésztás édességek. Ha az ember az európai kultúrkörnél messzebbre utazik, naná, hogy fogják meglepetések érni, de az Egyesült Államok és Ausztrália cukrászata a helyi különlegességeken kívül azért is különösen izgalmas, mert az édességeik számos ponton csatlakoznak az európai ősökhöz. Az ausztrál kókuszkocka például egyenesen a közép-európai országokban „őshonos” kókuszkocka továbbfejlesztett verziójának tűnik, ez a lamington.

De tejberizst, túrótortát, krémest, pudingot, karamellt is meglepően sokszínűen készítenek a világ távoli részein. Lássuk őket!

Ismered a világ legjobb süteményeit?

Epres pavlova

12 édesség a világ körül

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top