Kinek mi a vendégvárója? No, nem egy zacskó chipsre vagy kekszre gondolunk, hanem arra a mesterműre, ami mögött megannyi próbálkozás áll. Egy jó sütemény kikísérletezéséig változó alapanyag-arányok, sütési hőfokok és idők állnak, míg végül a kezünkben van a tényleg jól működő recept. Ha pedig egy órán belül lehozható egy tepsi frissen sült sütemény, kinevezhetjük vendégvárónak is!
A kevert tésztás sütemény műfaja tökéletes e célra. Nem kell dagasztani-keleszteni, és izgulni, hogy megemelkedett-e a tészta. A sütőpor teszi a dolgát. Más kevert tésztás sütemények receptjében jócskán szerepel vaj is. Ebben a receptben a két tábla étcsokoládé is biztosítja a szükséges zsírmennyiséget, és a tejföl is. A tepsis kevert sütemények művelői jól tudják, hogy a joghurt és a tejföl is milyen jó szoltálatot tesz ezekben a süteményekben.
A csokis-meggyes kevert sütemény esetében márpedig nem csak a szezonban elérhető gyümölcsök sikerrel bevethetők. Ezek egész évben jól működő receptek. Egész nyugodtan olvasszunk ki fagyasztott meggyet, cseresznyét vagy akár más gyümölcsöt is. A leve ne kerüljön a tésztába, csak a kiolvasztás utáni maradt gyümölcshús, és jöhet is a sütés.
A kieresztett meggy (vagy cseresznye) levét pedig tessék frissen meginni!
Csokis-meggyes kevert sütemény recept
Hozzávalók:
- 40 dkg meggy
- 25 dkg + kis szórásnyi a tepsibe finomliszt
- 25 dkg kristálycukor
- 280 g tejföl
- 3 tojás
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 csomag sütőpor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- Vaj a tepsi kikenéséhez
- 2 csipet só
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
- A magozott meggybefőttet olvasszuk ki. Ami levet ereszt, öntsük le róla (és igyuk meg)!
- A vajat szobahőmérsékletűen használjuk.
- Válasszuk szét a tojásokat egy nagy és egy kisebb keverőtálban.
- Egy keverőtálban a három tojássárgájához adjuk a kristálycukrot. Konyhai robotgéppel verjük fel a tojássárgáját a cukorral.
- 3 perc után adjuk hozzá a tejfölt, és dolgozzuk tovább még néhány percen át a géppel.
- Adjuk hozzá a sütőport, a sót, a vaníliakivonat és a lisztet, és dolgozzuk tovább a robotgéppel.
- Vízgőz felett kezdjük olvasztani az étcsokoládét. Ha megolvadt, öntsük a keverékhez, és dolgozzuk össze a géppel az eddigi hozzávalókat.
- Ezután vegyünk elő egy másik keverőtálat, és a konyhai robotgéppel verjük fel benne habbá a tojásfehérjét. Lehetünk lusták, nem kell elmosogatni az előző műveletek után a két keverőfejet. Verjük fel habbá a tojásfehérjét, de elég csak annyira, hogy legyen tartása, ne essen össze.
- Spatulával dolgozzuk össze az eddigi keveréket a tojásfehérjékkel elnagyolt, könnyed mozdulatokkal. Semmiképpen se géppel csináljuk!
- Közben melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
- Egy közepes vagy nagy tepsit vegyünk elő, 32×22 vagy 36×24 centiset.
- A szobahőmérsékletű vajjal kenjük át a tepsi felületét, majd szórjuk át a maradék liszttel.
- Öntsük bele a tésztát, majd spatulával egyenletesen dolgozzuk el a tésztát.
- Szórjuk rá egyenletes elrendezésben a meggyet.
- 30 percig süssük a kevert süteményt, de ekkor már lessük, hogy szépen megemelkedett-e a sütőportól és barnul-e a teteje. Ha nem hiszünk a szemünknek, szúrópróbával teszteljük, hogy nem nyers-e a tészta!
- Vegyük ki, hagyjuk hűlni, és szórjuk meg porcukorral. Ne tűzforrón szeleteljük és tálaljuk!