nlc.hu
Gasztro

Meggyes kevert sütemény recept kezdőknek is!

Recept: a világ legegyszerűbb meggyes süteménye

Ha úgy látod, hogy a nyers tésztában túl sok a meggy, akkor lesz igazán finom és nagyon meggyes a süteményed!

Meggyes kevert néven ismert ez a sütemény, amelyet a legjobb szívvel ajánlunk minden kezdőnek a konyhában. A kevert tésztás süteményekkel lehet ugyanis az első, leggyorsabb sikereket elérni az édességsütésben. A dagasztás, kelesztés nélküli süteménykészítés jelenti a belépőt.

Ez az a sütemény, amely meggyszezonban minden háznál felbukkan, ahol sütni szoktak, és egy gyakorló háziasszony (vagy -férfi) pedig bekötött szemmel is el tudja készíteni.

Meggyes kevert sütemény

Gyorsan fogy! / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

A hagyományos magyar süteményeket képviseli abban is, hogy nem tartalmaz különleges fűszert vagy egyéb izgalmakat, az alapja pedig a liszt, tojás és cukor. A vajas receptekkel ellentétben nem választjuk szét benne a tojásokat, és nem verjük fel külön habbá a tojásfehérjét, fokozatosan adagolva vajas krémhez. Ez a készítési módszer sem bonyolult, de az alábbi joghurtos recept még sokkal egyszerűbb, gyakorlatilag egyetlen lépésből áll a tészta elkészítése.

Az sem utolsó szempont manapság, hogy a méregdrága vaj helyett joghurt kerül bele. Elegendő hozzá kevesebb, mint egy kis dobozos joghurt fele.

meggyes pite hozzávalók

Sok meggyel az igazi / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

nlc. tippek a sütéshez

  • Minden háztartásban, családban más a sztenderd a sütemények édességét illetően. Mi egy alapédesítést adtunk meg, amelyben jól érvényesül a meggy édes-savanykás íze, akárcsak a krémes, fanyarkás joghurté.
  • A recept görög joghurttal az igazi, de ha nincsen, natúr joghurttal is sikerülni fog. A krémesebb, sűrűbb, teltebb görög joghurt jót tesz a tésztának.
  • Meggyszezonban mindenképpen érdemes elbíbelődni a meggymagozással, mert a feszes szemű friss meggyekkel szintén finomabb lesz a sütemény. Meggybefőttel is működik a recept, ekkora puhább szemek cukros-rumos ízesítésével is számolnunk kell.
Meggyes kevert sütemény

Meggyes kevert frissen sütve, porcukrozás előtt / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Meggyes kevert sütemény recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy magozva
  • 30 dkg finomliszt
  • 5 evőkanál görög joghurt vagy natúr joghurt
  • 5 db tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • Porcukor a szóráshoz a végén

Elkészítése:

  • Mossuk meg a meggyet, távolítsuk el a gyümölcsök szárát és leveleit. Magozzuk ki egy tálban.
  • Egy nagy keverőtálba beleütjük egyben a tojásokat, majd az átszitált lisztet, és egymás után hozzáadjuk az összes hozzávalót (a citromon, meggyen és porcukron kívül). Addig keverjük a tésztát, míg egynemű állagot kapunk.
  • Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral (a 32×22 cm-es téglalap alakú vagy ennek megfelelő méretű ovális ideális).
  • Beleöntjük a nyers tésztát, majd belenyomkodjuk a meggyeket.
  • Apró lyukú reszelőn reszeljük rá egy citrom héját!
  • Előmelegített sütőben hőlégkeveréses funkción 165 fokon sütjük, kb. 45 percig.
  • Már 35 perc sütés után érdemes figyelnünk, hol tart a süteményünk. Miután a tésztája szépen megemelkedett, majd elkezd színt kapni, alkalmazhatunk szúrópróbát. Akkor van készen, ha a hústűre vagy fogpiszkálóra már nem ragad tészta.
  • Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a tepsiből, és szórjuk meg porcukorral.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top