A Salt Budapest nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi – Dining Guide Év Étterme díjat. Mint az MTI írja, a zsűri méltatása szerint a Salt Budapest séfje, Tóth Szilárd következetesen halad előre a “hazánkban még mindig diszkréten reprezentált, újító megközelítésű farm-to-table éttermi stílus” meghonosításának útján. Az étterem szemlélete az észak-európai, úgynevezett nordic stílust követi, melynek jellemzője, hogy formabontó módon, naturális szemlélettel közelít saját régiója ismert vagy esetenként ismeretlen alapanyagaihoz. A Salt konyháját is Tóth Szilárd szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiája és a séf nagyon egyedi, progresszív látásmódja határozza meg – emelték ki az ítészek.
Az idei évben jelentősen megváltozott az Év Étterme díj odaítélésének feltételrendszere. Az eddigiekhez képest nem a TOP 10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapta a díjat, hanem az a listán szereplő étterem, amely az adott évben több szempont figyelembevételével a legkiemelkedőbb teljesítményt mutatta.
A Dining Guide Étteremkalauz toplistájára idén:
- a Stand
- a Platán Gourmet
- a Rumour (Rácz Jenő étterme)
- a Salt Budapest
- a Babel
- a 42 Restaurant
- az Essencia
- a Costes
- a Borkonyha (Sárközi Ákos étterme)
- a Spago
- a Sauska 48
- a Costes Downtown
- a Pajta került.
Az idei év másik újdonsága, hogy a Dining Guide külön fejezetben foglalkozik a fenntartható gondolkodású éttermekkel:
- A Natura Hill Zebegény ökológiai látásmódját és az egység fenntartható működésre vonatkozó következetes erőfeszítéseit az Év fenntartható étterme díjjal ismerték el.
- Az Onyx Műhely pedig az Év innovatív konyhája díjat vehette át újszerű gasztronómiai látásmódjáért.
- Az Év alternatív vendéglátóhelye díjat a Balaton egyik legsokoldalúbb vendéglátóipari egységeként méltatott Buborék Csopak nyerte el.
A Rosenstein vendéglő irányítását idén átvevő Rosenstein Róbert az idei gálán az Év séfje díját kapta, míg az Év ifjú séfje az Iszkor konyháját vezető Pohner Ádám lett.
A Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz 2022-ben bevezetett újdonsága a Best Of The Best minősítés, amelyet a díjazott vendéglátóhely addig tarthat meg, amíg szakmai vezetése és működésének helyszíne változatlan marad, illetve a teszteléseken mutatott teljesítménye 90 feletti pontszámmal értékelhető. Idén a Restaurant Best Of The Best díjat a Stand étterem kapta, a Pastry Shop Best Of The Best címet pedig a Mihályi Patisserie és a Málna The Pastry Shop érdemelte ki.
Szűcs Árpádot, a Kollázs Brasserie & Bar pastry chefjét magas szintű teljesítményéért az Év éttermi cukrásza díjjal jutalmazták.
Az Év szerethető étterme címet a közel-keleti konyhát képviselő Goli fire hearted kitchen nyerte el, míg a Dining Guide Életműdíját Nyíri Szása, a 3 évtizedes múltra visszatekintő Arany Kaviár étterem társtulajdonosa vehette át.
Idén is átadták az Év koktélbárja díjat, amelyet a Four Seasons Hotel Gresham Palace bárja, a Múzsa nyert el, míg az Év sommelier-je díjat a Spago vezető sommelier-je, Rácz Imre számára nyújtották át.
A Dining Guide 2005 óta adja át díjait. Az elmúlt években a TOP 10 ranglistát 2-3 Michelin-csillagos külföldi séf segítségével állították fel, és ők határozták meg, hogy az adott esztendőben melyik konyha nyerje el az Év étterme díjat. Ezt a feladatot idén a Dining Guide már önállóan végezte el.