nlc.hu
Gasztro
A Salt Budapest lett az Év Étterme

A Salt Budapest lett az Év Étterme, Rácz Jenő és Sárközi Ákos étterme is a toplistán

Idén már új feltételrendszer érvényesült a kiválasztásban.

A Salt Budapest nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi – Dining Guide Év Étterme díjat. Mint az MTI írja, a zsűri méltatása szerint a Salt Budapest séfje, Tóth Szilárd következetesen halad előre a “hazánkban még mindig diszkréten reprezentált, újító megközelítésű farm-to-table éttermi stílus” meghonosításának útján. Az étterem szemlélete az észak-európai, úgynevezett nordic stílust követi, melynek jellemzője, hogy formabontó módon, naturális szemlélettel közelít saját régiója ismert vagy esetenként ismeretlen alapanyagaihoz. A Salt konyháját is Tóth Szilárd szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiája és a séf nagyon egyedi, progresszív látásmódja határozza meg – emelték ki az ítészek.

Tóth Szilárd, az Év Étterme díjjal kitüntetett Salt Budapest séfje az Audi - Dining Guide Év étterme díjátadó gálán - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Tóth Szilárd, az Év Étterme díjjal kitüntetett Salt Budapest séfje az Audi – Dining Guide Év étterme díjátadó gálán – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az idei évben jelentősen megváltozott az Év Étterme díj odaítélésének feltételrendszere. Az eddigiekhez képest nem a TOP 10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapta a díjat, hanem az a listán szereplő étterem, amely az adott évben több szempont figyelembevételével a legkiemelkedőbb teljesítményt mutatta.

A Dining Guide Étteremkalauz toplistájára idén:

  • a Stand
  • a Platán Gourmet
  • a Rumour (Rácz Jenő étterme)
  • a Salt Budapest
  • a Babel
  • a 42 Restaurant
  • az Essencia
  • a Costes
  • a Borkonyha (Sárközi Ákos étterme)
  • a Spago
  • a Sauska 48
  • a Costes Downtown
  • a Pajta került.

Az idei év másik újdonsága, hogy a Dining Guide külön fejezetben foglalkozik a fenntartható gondolkodású éttermekkel:

  • A Natura Hill Zebegény ökológiai látásmódját és az egység fenntartható működésre vonatkozó következetes erőfeszítéseit az Év fenntartható étterme díjjal ismerték el.
  • Az Onyx Műhely pedig az Év innovatív konyhája díjat vehette át újszerű gasztronómiai látásmódjáért.
  • Az Év alternatív vendéglátóhelye díjat a Balaton egyik legsokoldalúbb vendéglátóipari egységeként méltatott Buborék Csopak nyerte el.

A Rosenstein vendéglő irányítását idén átvevő Rosenstein Róbert az idei gálán az Év séfje díját kapta, míg az Év ifjú séfje az Iszkor konyháját vezető Pohner Ádám lett.

A Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz 2022-ben bevezetett újdonsága a Best Of The Best minősítés, amelyet a díjazott vendéglátóhely addig tarthat meg, amíg szakmai vezetése és működésének helyszíne változatlan marad, illetve a teszteléseken mutatott teljesítménye 90 feletti pontszámmal értékelhető. Idén a Restaurant Best Of The Best díjat a Stand étterem kapta, a Pastry Shop Best Of The Best címet pedig a Mihályi Patisserie és a Málna The Pastry Shop érdemelte ki.

Szűcs Árpádot, a Kollázs Brasserie & Bar pastry chefjét magas szintű teljesítményéért az Év éttermi cukrásza díjjal jutalmazták.

Az Év szerethető étterme címet a közel-keleti konyhát képviselő Goli fire hearted kitchen nyerte el, míg a Dining Guide Életműdíját Nyíri Szása, a 3 évtizedes múltra visszatekintő Arany Kaviár étterem társtulajdonosa vehette át.

Idén is átadták az Év koktélbárja díjat, amelyet a Four Seasons Hotel Gresham Palace bárja, a Múzsa nyert el, míg az Év sommelier-je díjat a Spago vezető sommelier-je, Rácz Imre számára nyújtották át.

A Dining Guide 2005 óta adja át díjait. Az elmúlt években a TOP 10 ranglistát 2-3 Michelin-csillagos külföldi séf segítségével állították fel, és ők határozták meg, hogy az adott esztendőben melyik konyha nyerje el az Év étterme díjat. Ezt a feladatot idén a Dining Guide már önállóan végezte el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top