Házi málnaszörp főzés nélkül, ahogy a nagymamám csinálta

Pásztor Rozi | 2024. Június 21.
Minden szörpök legjobbja, a házi málnaszörp receptje következik – hőkezelés nélkül!

Az ínyenc szörpök virágkorát éljük, a málnaszörp mégis megunhatatlan. ma már olyan kombinációk alkotják a különlegességeket, mint a mentás citromfűszörp, a bazsalikomos eper-, a levendula-hibiszkusz- vagy a chilis mangószörp, de chilis málnaszörp is kapható ma az egyik legnevesebb manufaktúrától. Új ízesítéseket kóstolni jó, de a legjobb talán a régi ízemlékeket felidézni.

Akinek volt olyan szerencséje, hogy a szülei-nagyszülei házi szörpöt főztek – vagy főzés nélkül készítettek, gyerekkorában minden bizonnyal meglepve kóstolta az első gyári szörpöket, amiknek bár sokkal szebb a színük és homogénebb az állaguk, inkább csak a cukorszirup és az aromák érezhetők bennük. Az élénk színért olyan összetevők felelnek, mint a szulfitos-ammóniás karamell vagy a feketerépalé-sűrítmény.

Több olyan szörp kapható a piacon, legyen az bodza vagy málna, amelyek 1 százaléknál is kevesebb bodzát vagy málnát tartalmaznak, és 50 százalékban almalé-sűrítményből húzzák fel a szörpöt, vagyis egy bodzának/málnának hitt almaszörpöt iszunk tulajdonképpen, amit a megfelelő színezékekkel és hozzáadott aromákkal varázsolnak olyan színűvé és ízűvé, amilyet megvesz a vásárló.

Jéghideg málnaszörp mentalevelekkel / Fotó: Rimma_Bondarenko, Getty Images

A házi szörpök legtöbbjének színe ezzel szemben kissé mélyebb vagy fakóbb, ellenben a természetes gyümölcsíz dominál bennük. Az alábbi málnaszörp azért is szexi, mert főzés nélkül készül, így több vitamin megmarad benne. Egyetlen gyengéje, hogy tartósítószert tartalmaz. Nagyanyáink még nem csináltak nagy ügyet egy kis szalicilsavból vagy nátrium-benzoátból, mi már igyekszünk kerülni ezeket az adalékokat. A főzés nélküli málnaszörp azonban igényel egy kevés tartósítót: 1 kilogramm gyümölcs esetében egy nagyobb késhegynyit, az alábbi receptben írtak szerinti 2 kilóhoz egy csapott mokkáskanálnyit.

A főzés nélküli házi málnaszörp receptje

Ez a házi szörp recept főzési technikát nem igényel, inkább gyümölcs- és eszközigényes. Jelenleg 125 g málnát ezer forint körüli áron vesztegetnek, igen borsos tehát az ára a gyümölcsnek. Az alábbi receptben megadott mennyiség a bolti kis átlátszó műanyagtálca 125 grammos mennyiségének 16-szorosa! Ha szerencsénk van, van termő málnabokrunk, ennek híján közvetlenül a termelőktől pár ezer forintért vehetjük meg most kilóját.

Textilre is szükségünk lesz a szűréshez, ez lehet pelenka vagy más olyan anyag, ami a konyhában szűrési célra bevethető.

A főzés nélküli málnaszörp állaga kevésbé szirupos, mint a főzötté, az íze viszont természetesebb, gyümölcsösebb. Fogyasztáskor ízlés szerint hígítsuk, 1:8 arány a klasszikus, de aki édesebben vagy hígabban szereti, a szája íze szerint adagolja a szörpöt.

A házi málnaszörp alapja: málnavelő / Fotó: Dusan Stankovic, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version