nlc.hu
Gasztro
Hedonista recept sovány szárnyasból: pulykatekercsek sajtszószban

Nem kell mindig a bunda! Sajtszószos pulykatekercsek, amit vissza fogtok tapsolni

A göngyölt hús mindig jó ötlet: a hétköznapokra és akár hétvégére, vagy vendégfogadáskor is bevethető. Ha könnyedebb szárnyashúsból főznénk-sütnénk, variáljunk néha pulykahússal! Porondon a pulykatekercsek sajtszószban.

A sajtszószos pulykatekercsek receptje előtt essen néhány szó egy ritkábban használt szárnyashúsról, a pulykahúsról. A statisztikák szerint évente körülbelül 3 kilogramm pulykahús egy magyar ember fejadagja. Valójában az elmúlt húsz évben jelentős mértékben visszaesett a testes szárnyas húsának fogyasztása, de népszerűségében még így is követi a csirke- és a sertéshúst. Az egy főre átlagban számolt éves baromfifogyasztásunk az utóbbi években évi 33-35 kilogramm körüli mennyiségre nőtt, ennek tehát körülbelül a 10 százalékát teszi ki a pulykáé.

De milyen húst is ad ez a nagyobbacska szárnyas? A csirkéhez hasonlóan a melle soványabb, a combja zsírosabb, bár még ez a része is az alacsonyabb zsírtartalmú húsok közé tartozik. A pulykamellfilé pedig olyannyira alig tartalmaz zsírt, hogy az 1,5 százalék körüli zsírtartalmával még a csirkemellnél is soványabb hús (ez utóbbi 2,6 százalékot tartalmaz).

Mindez nem jelenti azonban azt, hogy ne volna kiváló alapanyag. Sőt! Még a Magyarországon oly kedvelt rántott hús is remekül elkészíthető pulykamellből, és tulajdonképpen a legtöbb csirkehúsos ételt elkészíthetjük pulykából is.

Nem véletlenül készülnek húsos bébiételek is pulykahúsból, hipoallergén élelmiszerként igen ritka, hogy allergiás reakciót váltson ki.

Még a kezelése is könnyebb, hiszen a nagy testű madár több színhúst ad. A legkisebb tenyésztett húspulykák tojói is legalább 3-4 kilogrammosak, de akár 7 kilósra is megnőnek a hazai szárnyasok. Az Amerikában nemesített húspulykák mára óriásiak, akár a 18 kilogrammos súlyt is elérhetik, ami sokkal inkább kereskedelmi elvárás, mintsem pozitív irány az állattartásban, de ez már egy másik történet.

Könnyű hús jó áron

Általános nézet, hogy egészségesen étkezni drága. A pulyka árazása éppen arra jó példa, hogy a mai élelmiszer-választási szempontoknak megfelelően jónak tartott, sovány hús széles körben elérhető. Darálva már 2000 forint körül kapható kilója, a pulykamell és -comb színhús ára 2500 forint per kiló körül alakul.

Pulykacomb vs. pulykamell

A pulykacomb a létező egyik legegyszerűbben elkészíthető szárnyas-húsrész, tepsiben vagy sütőtálban egyben kisüthető, hasonlóan a csirke-, kacsa- vagy libacombhoz. A comb bár kevés munkát igényel, sütési időt annál inkább. Egy comb akár másfél kilogrammot is nyomhat, ennek megfelelően lassú sütéssel 3,5 órán át kell a sütőben lennie; egy gyorsabb módszerrel pedig körülbelül egy óra alatt kész. Előnye, hogy a munka dandárját a sütőnk végzi el.

A pulykacomb inasabb, a comb húsa vörös, izmosabb

A pulykacomb inasabb, a comb húsa vörös, izmosabb / Fotó: ©Tasty food and photography, Getty Images

A pulykamell már kényesebb abból a szempontból, hogy a hús soványsága miatt könnyen kiszárad, ezért a csirkemellhez hasonlóan kell kezelni. Mi most egy göngyölt húsban gondolkodtunk, de mivel a simán sütőben kisütött tekercseket könnyű kiszárítani, ezért szószos kivitelben gondolkodtunk.

A sajtszószos pulykatekercsek receptje

Ebből az ételből mindig érdemes akár egy kicsit a megadott mennyiségek fölé lőni, mert a sütés során kicsit összeesik a hús, és a sajtszószos pulykatekercsek olyan ízletesek, hogy sajnálni fogjuk, ha nincs még egy körre belőle.

Bár a pulykamell jó áron kapható, drágítják az ételt a tejtermékek, különösen a sajtok. Márpedig igazán jó sajtszószos csak ennyi sajttól lesz! Talán külön mondani sem kell, hogy kíméljük az ízlelőbimbóinkat és a szervezetünket a boltokban kapható olcsóbb sajtutánzatoktól. Ezek a jobbára növényi zsiradékokból álló készítmények kétségtelenül egészségtelenek, mindemellett a gasztronómiai értékük is nulla.

Pulykatekercsek sajtszószban

Vendéglőket idéző tálalásban: pulykatekercsek sajtszószban / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Egyféle sajtból is készíthetjük a szószt, de egy kis füstölt sajt hozzáadásával karakteresebb lesz az íze. Tökéletes párja a párolt rizs, de bármilyen köretet is találjunk ki hozzá, nagyot nem tévedhetünk, legyen az bulgur, gersli, hajdina, sült krumpli vagy édesburgonya, de akár főtt tésztával is fogyaszthatjuk.

nlc. tipp a pulykamell előkészítéséhez

Vannak, akik nem szeretik a pulyka ízét, valamiféle mellékízről számolnak be, amit a csirkénél nem éreznek, a pulykánál igen. Az ő mentsváruk a tejes-fokhagymás előáztatás. Legalább fél napra áztassuk be annyi tejbe, hogy ellepje, és reszeljünk bele egy gerezd fokhagymát, amit oszlassunk el a tejben. Csak később, a sajtszószos pulykatekercsek receptjében írtak szerint fűszerezzük.

Pulykatekercsek sajtszószban

Egy csepp szósz sem maradhat meg! Pulykatekercsek sajtszószban / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Sajtszószos pulykatekercsek

Hozzávalók:

  • 80 dkg pulykamell
  • 25 dkg karakteres ízű sonka, pl. fekete-erdei nyers, füstölt sonka
  • 30 dkg sajt, pl. Gruyère, edami
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 3 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • Só, őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 dl alaplé – ha van otthon
  • A tetejére friss petrezselyem vagy metélőhagyma
  • Opcionális: kakukkfű

Elkészítése:

  • Készítsük elő a húst. Vágjuk vékony szeletekre a pulykamellet, és csak nagyon enyhe mozdulatokkal klopfolhatunk is rajta. Ne verjük szét a hús szerkezetét, de könnyebben fogyasztható lesz, ha kicsit átmegyünk rajta. Higiénikusabb, ha átlátszó fóliával borítjuk a húst, és úgy ütögetjük át, nem fog spriccelni belőle a húslé.
  • Sózzuk-borsozzuk a húsok mindkét oldalát, majd a sonkaszeleteket arányosan eloszlatjuk a hússzeleteken, majd felgöngyöljük őket. Hústűvel (vagy fogpiszkálóval) meg is foghatjuk a tekercseket.
  • Vegyünk elő egy sütőtálat vagy tepsit, tegyünk bele 3 evőkanál olajat. Toljuk be a sütőbe, és 200 fokon csak röviden süssünk egy kis kérget a tekercsekre, kicsit át is forgathatjuk, amennyire a kiálló hústűk engedik, majd vegyük ki a sütőből.
  • Közben el is kezdhetjük a sajtszószt. A maradék egy evőkanál olajba reszeljük bele a gerezd fokhagymát, és alacsony lángon hőkezeljük.
  • Adjuk hozzá az alaplevet, a tejet és a tejszínt, és habverővel kevergessük. Ha nincs alaplevünk, akkor csak 2 dl vizet adjunk hozzá, és a későbbiekben erősebben sózzuk, borsozzuk.
  • Reszeljük rá a kétféle összekevert sajtot úgy, hogy egy maréknyit tegyünk félre a tálaláshoz.
  • Alacsony lángon keverjük továbbra is a sajtszószt, és közben sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk.
  • Öntsük a sütőtálban várakozó pulykatekercsekre a sajtszószt, és toljuk vissza a sütőbe, és már csak 175 fokon süssük tovább lefedve 30 percig, majd a borítást levéve, 185 fokra emelve a hőt még néhány percig, hogy a szószból kilógó hústekercsek megpiruljanak.
  • Míg sülnek a sajtszószos pulykatekercsek, készíthetjük a köretet is.
  • Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával, és a maradék reszelt sajttal, ami mennyeien rá fog olvadni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top