10 gyümölcstől roskadozó nyári pite – Süss velünk cseresznyés, meggyes, túrós süteményt!

Pásztor Rozi | 2024. Július 06.
Milyen gyümölcs van otthon? Tíz recepttel hozzuk meg a kedved a sütéshez!

Pite számtalan variációban készülhet. Lehet felül nyitott, boríthatja rácsos vagy teljes tésztaréteg. Készülhet egészen vékony vagy testesebb tésztakéreggel, a töltelék pedig lehet gyümölcsös, lekváros, túrós, és egy külön műfajt jelentenek a puha tejpiték.

Ha nincsen nagy tapasztalatod a sütésben, jól figyelj a receptek különböző lépéseire, hogy összeálljon a tészta – de pitét sütni még mindig sokkal könnyebb, mint kelttésztás édességeket. Az alábbi receptek közül a mogyoróvajas-zselés pite, a pop tart stílusú almás pite és a morzsasütihez hasonló amerikai cobbler egy kicsit szabálytalanabb, mint a nagyobb konyhai rutint igénylő formasütik. Mentes receptet is hoztunk!

Kezdőknek is: peanut butter and jelly pie, azaz mogyoróvajas-zselés pite

Ez a pite a legjobb szívvel ajánlható kezdőknek is. Kezdjük ott, hogy a mogyoróvaj a legtöbb édességnek jót tesz. Sós és édes, zsíros, krémes, egyszóval remek süteménytöltelék. Ez a recept amiatt könnyített pálya, hogy nem kell hozzá tésztát gyúrnunk: graham-lisztből készült keksz az alapja, de bátran váltsuk ki bármilyen zabkeksszel. Különösen jól állnak neki a darabosabb édes-sós kekszek. A felső réteg eperzselé, de megsúgjuk, hogy más szezonális piros gyümölccsel is sikeresen kiváltható.

Tovább a receptre: peanut butter and jelly pie, azaz mogyoróvajas-zselés pite

Peanut butter and jelly pie, azaz mogyoróvajas-zselés pite / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Meggyes rácsos pite télen-nyáron

Ez a recept az év minden hónapjában bevethető. A rácsos borítás igazán mutatóssá tesz, a fahéjas-meggyes tölteléke egyszerűen imádnivaló, jólesik a nagy melegben és zimankóban egyaránt. Itt az idő, amikor nem fagyasztott, hanem friss gyümölcsből süthetjük meg ezt a szépséget. Ha ráérzünk a pitetészta készítésének módjára, ez a recept egy igazi alapdarab lehet a sütirepertoárunkban!

Tovább a receptre: meggyes rácsos pite

Meggyes rácsos pite / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Meggyes clafoutis, a legegyszerűbb krémes tejpite

„Sűrű, krémes, és langyosan az igazi. Egy sütemény, ami a cseresznyés pite és a palacsinta egyéjszakás kalandjának eredménye” – írtuk a clafoutis műfajáról korábban. Ez szintén egy nehezen elrontható recept, és az sem baj, ha nem indulhat a helyi süteményszépségversenyen. A tejpiték egy kicsit mindig „dzsúzosak”, ha úgy tetszik, szaftosak. A meggyeket csak egyszerűen szórjuk bele, az is lehet, hogy nem maradnak ilyen szépen a felszínen, hanem elmerülnek a tésztában. Annyi gond legyen!

Tovább a receptre: meggyes clafoutis, a legegyszerűbb krémes tejpite

Meggyes clafoutis, a legegyszerűbb krémes tejpite / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Műalkotás: Rákóczi-túrós piteformában

Ehhez a süteményhez azonban fel kell tűrni az ingujjat. Mandulás linzertészta, túrós töltelék és olasz habcsók rétegek alkotják ezt az egyszerűen gyönyörű pitét. Egy magyar desszertklasszikus, a Rákóczi-túrós tulajdonképpeni újragondolása ez a recept, ami egyúttal a piték magasiskolája: több tucat egységes méretű és küllemű habcsók díszíti, amihez kell némi kézügyesség és jártasság a süteménykészítés világában. Aki ezt a Rákóczi-túrós pitét elkészíti, nevezhet is a legközelebbi gasztro-tehetségkutatóra!

Tovább a receptre: Rákóczi-túrós piteformában

Rákóczi túrós piteformában / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Ínyenceknek: chilis-csokis cseresznyepite

Amilyen ínyenc darab ez a cseresznyepite, annál egyszerűbb az elkészítése. Szintén kekszalapú, tehát nem kell sokat bajlódnunk a tésztájával, a cseresznye mellett pedig egy nagy párosra épít, a csípős chili és az étcsokoládé nászára. Persze ne úgy képzeljük ezt a kompozíciót, mint egy jól megcsípősözött gulyáslevest. A chili csak egy kis plusz benne, ami felpezsdíti az édes hozzávalók, az étcsokoládé kesernyéssége és a friss gyümölcs ízeit. És még szép is!

Tovább a receptre: chilis-csokis cseresznyepite

Chilis-csokis cseresznyepite / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Haladóknak: karamellás-túrós körtepite

Ezt az újabb túrós-gyümölcsös receptet nem ajánlanánk kezdőknek. Összetett, sok hozzávalót igényel, cserébe valami isteni! A tésztájába a megszokott alapanyagok mellé még egy kis sárgabaracklekvár is kerül, a túrós réteghez egy vaníliás pudingot kell főznünk, a karamelles borítás szintén nagy odafigyelést igényel, hogy ízletes karamell szülessen odaégett helyett. A pazar látvány eléréséhez a kézügyességen kívül nem utolsó szempont, hogy ugyanakkora méretű és formájú körtéket szerezzünk be. Az eredmény magáért beszél.

Tovább a receptre: karamellás-túrós körtepite

Karamellás-túrós körtepite / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Mentes és isteni: kókuszos lime-pite sütés nélkül

Megmondanád első blikkre erről a szépséges pitéről, hogy sütés nélkül készült? Bizony! Ráadásul ez egy nyers vegán és úgynevezett mentes sütemény, ami csupa olyan alapanyagot sorol, amit egy egészségtudatos konyhában nagy eséllyel megtalálható. Gluténmentes keksz, kókuszchips, kókusztej, kesudiós és juharszirup alkotja többek között az alapját, és persze a receptben szereplő porcukor is kiváltható valamilyen cukorhelyettesítőből készült porcukorral. Egy igazán frissítő, citrusos, hűs nyári desszert.

Tovább a receptre: kókuszos lime-pite sütés nélkül

Kókuszos lime-pite sütés nélkül / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Almás pite pop tart

Van otthon négy nagy darab almád? Az a jó, ha kissé savanykás. Ez a borított pite szintén egy alapdarab, érdemes megtanulni a készítését, mert egész évben jól fog jönni ez a recept. A mézes, citromos, fahéjas, szegfűszeges almás töltelék határozza meg a sütemény ízvilágát, és egy klasszikus pitetészta adja a sütemény kereteit. Ez az a süti, ami jólesik forrón, frissen kivéve a sütőből, de kellemes langymelegen és akár hűsen is. Egy pohár tejjel kísérve pedig egy életérzés!

Tovább a receptre: almás pite pop tart

Almás pite pop tart / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Banoffee pite, azaz karamellás-banános habos pite

Bonyolultnak tűnik ez az emeletes pite? Első ránézésre igen, de ezúttal ne higgy a szemednek! Ez is tésztagyúrás nélkül készül, keksz alappal. A zabkekszes réteghez csupán vaj és egy csipet só szükséges, a banánt pedig csak fel kell karikázni hozzá, nincs más dolog vele. A karamellás réteg is egy egyszerűsített módszerrel készül, a habtejszínt pedig csak fel kell verni habbá a porcukorral és vaníliával. A legjobb benne a csokiforgácsok reszelése a habos rétegre – szép sikert arathatunk ezzel a pitével haladó cukrásztudás nélkül is.

Tovább a receptre: banoffee pite, azaz karamellás-banános habos pite

Banoffee pite, azaz karamellás-banános habos pite / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Őszibarackos cobbler, az amerikai Dél fantasztikus süteménye

Egy hamisítatlan amerikai recept a déli államokból a morzsasütikhez hasonló cobbleré. Szinte látjuk magunk előtt a cobblerrel vendéget fogadó farmer feleségét: a sütemény készítése egyszerű, nem igényel szobrász-kézügyességet, és bármilyen – tényleg bármilyen – lédús gyümölccsel elkészíthető. Érdemes elcsennünk az Dél-Karolina, Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana és Texas államok alkotta Dél konyhájából!

Tovább a receptre: őszibarackos cobbler, az amerikai Dél fantasztikus süteménye

Őszibarackos cobbler, az amerikai Dél fantasztikus süteménye / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Exit mobile version