Füge: indul a hazai szezon – 10 fügés recept a lekvártól a piskótatekercsen át a linzerig

Pásztor Rozi | 2024. Július 10.
Fügéből és fügelevélből sütünk-főzünk!

Füge. Az egyik legősibb kultúrnövény, emberemlékezet óta vesszük körül magunkat fügével dísznövényként is, más fajtáknak pedig fogyasztjuk a terméseit, sőt a leveleit is. Emlékezzünk csak a történetre: a Biblia legelején már fügelevéllel takarja magát Ádám és Éva, miután ettek a jó és rossz tudásának fájáról. De a mondabeli nőstény farkas is egy fügefa árnyékában táplálta Romulust és Remust, Róma alapítóit.

Bálint Gazda „a hazai déligyümölcsnek” nevezte, és megjósolható, hogy évről évre egyre többen fognak itthon is fügetermesztés mellett dönteni. Eredetileg a Föld trópusi és szubtrópusi térségeiben termesztették, ma már a Kárpát-medencében is vígan megterem, idén pedig már június végén berobbant a szezon. A Fügeliget csapata a napokban írta ki, hogy „épp dömping van, kifogyhatatlanok a készleteink”, és nem csak a hagyományos módon, hanem szedd magad akcióban hozzájuthatunk a gyümölcsöt.

Ha már jó sok friss fügét ettünk frissen, mégis milyen ételeket készítsünk belőle? 10 receptet hoztunk.

A héja is ehető! / Fotó: Westend61, Getty Images

Minden fügés recept ősanyja: házi fügelekvár

A füge szinte lekvár után kiált: a puha, szaftos belsőből kiváló dzsem vagy lekvár főzhető, amivel aztán egész évben egy kis nyarat csempészhetünk az asztalra. Nem nagy ördöngösség az elkészítése, sűrítőanyag sem szükséges bele. Elég, ha a felpuhult gyümölcsöt krumplinyomóval kicsit átnyomkodjuk, és ha csak fahéj van otthon, és vanília nincs, úgy is nagyon finom lesz!

Tovább a receptre: házi fügelekvár

Házi fügelekvár / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Füge x 2: duplafügés-diós keksz

A diós és mandulás kekszek egy külön kasztot alkotnak a kekszek világában. Ez a két olajos mag egyszerűen szuper kekszalapanyag, tudja ezt jól az olasz, francia és magyar konyha is. Ezt a duplafügés diós kekszet megalkothatjuk csupa magyar hozzávalóból is, a füge, a dió, a méz, a tojás, a liszt is itthon állított, remek alapanyagok. A duplán fügés pedig azt jelenti, hogy friss fügéből és fügelekvárból készül ez a finom nassolnivaló.

Tovább a receptre: duplafügés-diós keksz

Duplafügés-diós keksz / Fotós: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Egy könnyed ínyencsaláta: sült kecskesajtos füge

A füge az egyik legnépszerűbb gyümölcs salátákhoz. Az íze nem túl tolakodó, kívül feszesebb, belül kellemesen puha, és még csak meghámoznunk sem kell. Örök társai a kecskesajt és az érlelt, puha sajtok, köztük a márványsajtok és a camembert is. Ebben a receptben a rukkola, méz, dió, friss-zöld rozmaring és persze a nyers füge viszi a show-t. Vétek rossz minőségű olajjal leönteni ezt a salátát!

Tovább a receptre: sült kecskesajtos füge

Sült kecskesajtos füge / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Igazán kreatív: hamis matchás piskótatekercs fügelevéllel

Igazi trükkös különlegesség ez a piskótatekercs fügelevéllel. Mit is jelent benne a hamis matcha? A matcha egy porított japán zöldtea, aminek óriási divatja van világszerte a kávézók és cukrászdák világában. Számos süteményben használják fel a ragyogóan zöld alapanyagot. A világ másik feléről szállított, gondosan előállított alapanyag értelemszerűen nagyon drága, ezért igazán kreatív és okos megoldás az itthon megtermő füge leveléből előállítani a zöld port. A hamis matcha készítéséről itt olvashatsz többet.

Tovább a receptre: hamis matchás piskótatekercs fügelevéllel

Hamis matchás piskótatekercs fügelevéllel / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Trükkös: fordított fügés felemás sütemény

A füge kívülről egészen színpompás lehet, élénksárga vagy lila héjú is. Belül egészen piros, lilás, sárgás és barnás is lehet, de hőkezelés hatására bebarnul. Ebben a süteményben is ezt az arcát mutatja: a piskótarétegre diós frangipane, majd mézzel locsolt friss füge kerül. Egy kis kuriózum benne, hogy kecskesajt is gazdagítja a tésztáját. Egyszerűnek tűnik, mégis van benne egy kis csavar. Lám, a kecskesajt még egy süteményben is jó szolgálatot!

Tovább a receptre: fordított fügés felemás sütemény

Fordított fügés felemás sütemény / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Szemet gyönyörködtető fügés-ricottás leveles pite

Ez a pite egyszerűen csodaszép! Az állítva felszeletelt friss füge elcsúsztatva egymásra helyezett szeletei szinte mintázatszerűen borítják be a tésztaalapot. Egy egyszerű leveles tészta alkotja a bázist, a fügén kívül pedig a kedvelt olasz tejtermék, ricotta és pisztácia ízesíti a süteményt. Egy kis elhagyható plusz a vaníliafagylalt róla, de ha tehetjük koronázzuk meg vele a leveles pite szeleteket!

Tovább a receptre: fügés-ricottás leveles pite

Fügés-ricottás leveles pite / Fotó: Gerzsenyi Flóra,Ételfotó Nosalty

Egy tésztakehelynyi nyár: fügés-kéksajtos galette

Amilyen extralátványos ez az édesség, olyan könnyű elkészíteni! A galette, avagy a franciák piteszerű nyitott palacsintája a maga szabálytalanságában szép, és bár szokatlan a magyar szemnek ez a műfaj, valójában nem túl nehéz elkészíteni. Az ízekért a zsenge, zöld rozmaring és füge, a méz és a kéksajt felel, vagyis hasonló a kombináció köszön vissza, akár a fenti sült kecskesajtos salátában is. Mámorító lehet felvágni ezt a frissen sült galette-et!

Tovább a receptre: fügés-kéksajtos galette

Fügés-kéksajtos galette / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Egy igazi házi édesség: fügés-mandulás linzerkeksz

A fenti duplafügés diós keksz párja lehetne ez a fügés-mandulás linzerkeksz. Ránézésre ez kevésbé kekszszerű, inkább házi süteménynek hat. Az ízkombináció viszont hasonló: az olajos mag találkozása a fügével egy jóféle házi kekszben. A sütőporral, tojással sült tészta állaga úgy lesz az igazi, ha porcukorral keverjük ki, és ebben a receptben is méz édesíti meg egy kicsit a fügét. Kelendő lesz!

Tovább a receptre: fügés-mandulás linzerkeksz

Fügés-mandulás linzerkeksz / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

A vibrálóan zöld fügefalevélszörp

Újra beköszön a szegény ember matchája, avagy a hamis matcha! Ez a szörp a vízen kívül mindösszesen csak cukrot és fügelevelet tartalmaz, vagyis egy igazi natúr házi szörp receptjét hoztuk el. A megmosott és csíkokra vágott fügeleveleket kell felfőznünk a sziruppal, majd leszűrnünk és palackoznunk, hogy a nyár egyik legkülönlegesebb szörpjét tudjuk kínálni. Minimális citrommal is frissíthetőek az aromái!

Tovább a receptre: fügefalevélszörp

Fügefalevélszörp / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Exit mobile version