Más a magyarországi és a külföldi Fanta – elismerte a Coca-Cola a kettős minőséget

F.C. | 2024. Július 15.
Jelentős különbségek vannak az összetételben.

A Pénzcentrum olvasója összehasonlította a Magyarországon kapható Fanta üdítőt az Olaszországban árusított itallal, és azt tapasztalta: amellett, hogy már a két innivaló színe lényegesen eltér egymástól, az olaszban jóval több a narancslé. Az itthon kapható üdítő már szemre is “műbbnek tűnik”, mint amit Olaszországban árulnak, és ez be is bizonyosodott az összetevőket ellenőrizve: az olasz üdítőben ugyanis több (duplaannyi!) “igazi” narancslé van, mint a nálunk kaphatóban.

A Coca-Cola nem tagadja, hogy eltérő összetételű Fanta narancsot árul Magyarországon, mint több más országban. “Különböző országokban eltérő lehet a gyümölcslétartalma. (…) A Fanta Narancsot Európa-szerte cukorral vagy cukor és édesítőszerek kombinációjával édesítik. Folyamatosan dolgozunk az italaink cukortartalmának csökkentésén, ezért előfordulhat, hogy a termékben lévő édesítőszerek és cukor aránya országonként eltérő” – tudatta a cég.

A Nébih már korábban is vizsgálta a gyártó termékeit hasonló okokból, ám jogsértést nem találtak – közölte a hivatal a portál érdeklődésére. A narancsos Fanta üdítőitalt többféle receptúra alapján gyártják, országonként eltérő narancs, cukor, glükóz-fruktóz szirup és egyéb, akár mesterséges édesítőszer felhasználásával – emlékeztettek. Amúgy az országonkénti különbségre és annak okaira, a gyártó Coca-Cola Company honlapján, a termékinformációknál külön is felhívja a figyelmet.

Kiemelt fotó: illusztráció, Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Exit mobile version