Életmód

Cseh vizsgálat: jobb minőségűek a termékek nyugaton, mint keleten

A cseh mezőgazdasági tárca megbízásából készített nemzetközi felmérésből az derült ki, hogy az áruk minősége Németországban és Ausztriában jobb, mint Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában.

Németországban és Ausztriában jobb az áruminőség, mint Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában – derült ki abból a nemzetközi összehasonlító felmérésből, amelyet a cseh mezőgazdasági tárca megbízásából készítettek a szakértők.

 A vizsgálatban egy gyártó kiválasztott termékének mind az öt országban azonos logó alatt árusított termékeit hasonlították össze

A felmérésben 21 élelmiszer és kozmetikai termék összetételét vizsgálták meg Németországban, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában. 

A Mladá Fronta Dnes cseh lap birtokába jutott adatok szerint

  • 13 termék minősége Németországban és Ausztriában jobb volt, mint a három közép-európai országban,
  • 5 termék esetében a minőségi eltérés minimálisnak mondható,
  • csak 3 termék minősége volt mind az öt országban egyforma.

“A felmérés megmutatta, hogy az élelmiszerek, de más termékek kettős minőségének problémája valóban nem kitaláció” – mondta Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszter.

Az újság szerint több terméknél váratlanul meglepő eredményeket hozott az összehasonlítás:

  • Az egyik német gyártó halhúskonzervje Németországban 64 százalék, Csehországban pedig 50 százalék húst tartalmazott.
  • Egy másik német cég Ristorante nevű pizzája Németországban 12 százalék, Csehországban 6 százalék húst tartalmazott.
  • A Henkel cég által forgalmazott Persil mosópor Németországban 17,5 százalék aktív anyagot tartalmazott, míg a cseh piacon forgalmazott azonos márkájú termék 13,8 százalékot.
  • A Persil mosópornál Magyarországon volt az aktív hatóanyag aránya a legkisebb: 13,4 százalék.

Zuzana Ozanová, a Henkel cég csehországi képviselője bírálta az eredményt, szerinte a mosópor hatásának méréséhez a termék teljes összetételét kell figyelembe venni, nem pedig csak egy kiválasztott részt. 

A két nyugati és három közép-európai országban készített összehasonlító felmérés a termékek árát nem vizsgálta.

Korábban Magyarországon is vizsgálták a hazai és a nyugati piacra gyártott termékek minőségbeli különbségeit. Arra jutottak, hogy 70 százalékban van eltérés. Igaz, ebben az is szerepel, amikor a magyar áru volt jobb, vagy csak például színbeli különbséget tapasztaltak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top