Nem mindennapi töltött paprikát főztünk Németh Tamás séf vezényletével – Készítsd el velünk!

Haranghy Orsi | 2024. Július 16.
Egy olyan séfet kerestem ehhez a cikkhez, akinek a töltött paprika nem csak egy étel a sok közül. Keresni sem kellett, a balatoni séf, Németh Tamás éppen főzött is egy nem éppen családi adaggal. Ától cettig kikérdeztük töltött paprika ügyben!

Töltött paprika az év bármely szakában készíthető, de ilyenkor lesz garantáltan a legízletesebb, legzamatosabb. A szerencsések a konyhakertjükben csak leszakítják a tőről a megérett paradicsomot, paprikát, és a saját termesztésű zellergumót szabadítják meg a földtől, és indulhat a főzés. Most azonban bármelyikünk igazán illatos és zamatos friss zöldségekből főzheti a nyár egyik nagy kedvencét.

Németh Tamás séf, a balatonboglári motorszalon, a Full-Gas éttermének konyhafőnöke a szó nem elcsépelt értelmében igazi örömkonyhát visz. Mindig kóstolhatjuk nála a szezon terményeiből készült közönségkedvenceket, és azzal sem vádolható a húsimádó séf, hogy felülne a vegán és „mentes” trendek vonatára. Egyszerű, de kiváló minőségű alapanyagokból főz jót, szakterülete a BBQ és grillsütés, no és nem szégyelli a konyháján megidézni a házias ízeket, egyik specialitása egy Zalában honos népi étel, a dödölle. A séf segítésünkre volt már egy modernre szabott tatár bifsztek elkészítésében is, most pedig a jelszó: töltött paprika.

Voilá! Töltött paprika nem a legegyszerűbb házi recept szerint / Fotó:Németh Tamás

A töltött paprika ritkaság, a hamburger és bolognai spagetti annál gyakoribb szereplő az étlapokon

„Az egyik legnagyobb kedvencem a töltött paprika. Az egyik legelszomorítóbb hírnöke a Balaton-parti csárdák magyar vagy inkább »magyaros« identitásvesztésének, mert nincs vagy csak alig kapható ez az étel az éttermekben, és akkor is szinte mindig siralmas minőségben. Hozzá kell tenni, hogy ma már a frankóbb bisztrók újra megpengetik”– fogalmaz a maga laza módján, de igen pontosan Németh Tamás.

„Lazaccal, pizzával, burgerrel megtömött étlapok, steak és rilettes, tintahal, bolognai spagetti és tiramisù persze előbb kerül fel a kínálatukba, mint egy ilyen szépség. Igaz, ez az étel is áldozatául esett a ’80-as éveknek és a Venesz-féle gulyáskommunizmusnak, de átgondolva ez egy zseniális fogás”

– mesél a töltött paprikáról a séf ékesszólóan úgy, ahogyan a rehabilitációra váró magyar ételek egész soráról beszélhetnénk.

Németh Tamás séf, a „Füstbenjáró”

Töltött paprika főzési tippek Németh Tamás séftől

„Mindenkinek vannak becsípődései, nekem nagyanyámé meg anyué az. Mind a mai napig a számban érzem az ízét ezeknek az ételeknek. Nagy hatással volt rám gyerekkoromban a mama gondnoksága alatt működött balatonmáriai Kanizsai Bútorgyár üdülőjének konyhája. Megmaradt bennem ennek a csodának az íze, az alumínium lábosban rotyogó, pokoli meleg helyen készülő, maszatos kajáké” – mesél a séf, mi pedig szinte látjuk magunk előtt a szoci bútorgyár kantinjában a nagymamát és érezzük az illatokat.

„Én egy pici zsíros rántással azért adok állagot a mártásnak, a paradicsom friss. Az én hülyeségem a jázmin rizs, mert az illatát annyira imádom, hogy még parfümként is elfogadnám” – jelzi Tamás, hogy a jázmin rizs afféle úri huncutság.

A töltött paprika nem minden háznál készül rántással. A képen a rántás felengedése látható a paradicsomszósszal / Fotó:Németh Tamás

A húsrajongó és -értő konyhafőnöknél nagy hangsúlyt kap az is, hogy milyen húsrészből dolgozik. Mint mondja, sovány húsból soha nem lesz az igazi, jó, ha egy kicsit zsírosabbat választunk. „Utoljára borjúrostélyosból csináltam, mert maradt annyi hús más sütésekből, hogy kijöjjön belőle egy jó töltött paprikára való. Leggyakrabban viszont lapockából vagy tarja végéből csinálom, legyen az sima sertés vagy mangalica.”

Töltött paprika töltelék / Fotó:Németh Tamás

Elsőre őrült soknak is tűnhet néhány hozzávaló, a 3 kiló friss paradicsom vagy a 30 deka gumós zeller például, hiszen a házi receptekben gyakran szolidan csak néhány deci passzírozott paradicsom és egy ujjnyi darabka gumós zeller szerepel. A séf azonban a saját főzésű, friss paradicsomból készített alapra esküszik, amihez szükséges a több kiló termény – az egykilós húsmennyiséghez pedig elkél minden más hozzávalóból is az emberes mennyiség. Márpedig ha az ember nekiáll a saját paradicsomszósz készítésének, aztán begyúrni a tölteléket, és megtömni a paprikákat, érdemes akkora mennyiséget készíteni, hogy napokig élvezhessük a beletett munka eredményét.

Házi paradicsommártás / Fotó:Németh Tamás

Töltött paprika recept – naná, hogy cukrosan!

Hozzávalók:

Elkészítése:

Töltött paprika sorakozó, a zöldségalaplében már a gombócok / Fotó:Németh Tamás

Exit mobile version