Nyári édességek, amiket a kánikulában is lesz kedved megenni

nlc | 2024. Augusztus 03.
Ilyen hőségben egy desszertnek két dolgot kell tudnia: ne legyen fojtogatóan édes, sőt, inkább fanyar ízvilágot hozzon, és lehetőleg hűtsön.

Már a gondolattól lever a víz, hogy a sütő mellett kell állnod ilyen melegben? Nyugi, nem vagyunk szadisták, akik így akarnak megkínozni, (sem mazochisták, hiszen mi sem akarunk cseppfolyóssá olvadni), ugyanakkor, ha szereted a hasad és valami extra kényeztetést is kibírnál, akkor ezek a nyári édességek neked szólnak.

Mangó sago

Szegény tápiókapuding nem örvend valami nagy megbecsülésnek, pedig isteni finom, és ha amúgy a tejberizst szereted, ez sem fog csalódást okozni. A non plus ultra pedig, hogy bármilyen ízesítésben készíthető, mi most egy mangós verziót hoztunk, amit az ázsiai konyha mangó sagónak nevez.

Hozzávalók:

Fotó: Getty Images/AD077

Elkészítés:

A tápiókagyöngyöt tedd egy lábasba és önts rá 200 ml kókusztejet. Hagyd állni 10-15 percet, aztán kezd el lassú lángon főzni. A lényeg, hogy folyamatosan kevergesd közben, hogy ne kapja oda. A tápiókagyöngyök amint elkezdenek főni, kocsonyás állagot vesznek fel, és áttetszővé válnak. Amikor úgy látod, hogy már mind megfőtt (kb. 10 perc), zárd el a tűzhelyet és tedd félre.

A mangót hámozd fel, vágd a húsát nagyobb kockákra. Turmixold össze a tej másik felével, a sűrített tejjel és vanília kivonattal. Amint a tápiókapuding langyosra hűlt, ízlés szerint halmozd a puding tetejére, miután kiadagoltad, vagy keverd hozzá, ebben az esetben még adagolás előtt keverd össze alaposan. Tedd hűtőbe és hagyd teljesen lehűlni. Végül ízlés szerint mangódarabokkal tálald.

Görögdinnye sorbet

Nem, ehhez nem kell fagyigép, csupán dinnye, cukor és némi lime lesz az, amit be kell vetned.

Hozzávalók:

Fotó: Getty Images/voltan1

Elkészítés:

A dinnyekockákat tedd egy tepsire és dobd be a fagyasztóba két-három órára. Egy kis lábasban keverd össze a cukrot a vízzel és főzz belőle közepes lángon szirupot. Hagyd kihűlni ezt is.

Amikor a dinnye megfagyott, dobd a kockákat turixgépbe a cukorsziruppal és a lime levével. 2-3 perc alatt turmixold krémes állagúra. Ezután a sorbetet kanalazd egy fagyasztható tálba és még egy-két órára tedd a mélyhűtőbe, csak ezután tálald. Mentalevéllel kínálva valami mennyei.  

Erdei gyümölcsös joghurttorta

A klasszikusabb édességeknél maradva egy sütés nélküli süteményt is hoztunk egy joghurttorta személyében. Ez nemcsak otthoni kényeztetésre alkalmas, hanem arra is, hogy megmutasd a barátoknak egy grillezés során, mi mindenre vagy képes.

Hozzávalók:

Elkészítés:

A kekszet – célszerű valamilyen rostban gazdagot választani – törd kisebb darabokra és dobd a turmix gépbe. Add hozzá a kókuszolajat és a datolyát, és dolgozd össze. A morzsát nyomkodd egy tortaformába és térj át a gyümölcsös részre.

A gyümölcskeveréket a lime levével és a mézzel robotgépben pürésítd össze. A görög joghurtot egy lábasban kezdd el melegíteni és szórd bele a zselatint. Ha látod, hogy teljesen felolvadt benne, akkor jó, már teheted is félre, kihűlni. Amikor ez megtörtént, keverd össze a gyümölcsös masszával. A habtejszínt verd fel, és óvatosan ezt is forgasd bele a végén.

Kend a masszát a kekszes alap tetejére és tedd legalább három órára hűtőbe. Sőt, még jobb, ha este csinálod, és csak másnap veszed le róla a formát. Tetszés szerint egész gyümölcsdarabokkal díszítsd a tetejét.

Exit mobile version