Igazi bolognai: 10 hozzávaló, aminek semmi keresnivalója benne

Haranghy Orsi | 2024. Augusztus 05.
Te tudod, miből készül az igazi bolognai? Az egészen biztos, hogy piros aranyat nem kell nyomni bele... Még tíz alapanyag következik a galériánkban, aminek nincs helye a bolognai raguban!

A bolognai, vagy ahogy a Jó étvágyat! Facebook-csoportból ismerjük, bonyolai már rég nem csupán egy olasz étel. Számos nemzet a magáénak érzi, a félkész, üveges szószok közül az egyik legnagyobb sláger, és a lehető meglehetetlenebb formációkban is készítenek „bolognais” ételeket.

A bolognai pizza még hagyján, de bolognai spagettitortával is találkoztunk már. Apropó, ma már talán széles körben ismert, hogy bolognai spagetti, mint olyan, nem létezik az olasz konyhában. Az étel, amiről szó van tulajdonképpen, a ragù alla bolognese, amit Itáliában hagyományosan széles metélt tésztára tesznek, ami jól megfogja a sűrű, húsos ragut – a spagettivel ellentétben. A lasagnék egyik alapraguja is a bolognai, olyannyira, hogy az olaszok gyakran lasagne ragunak is nevezik a jó öreg paradicsomos-húsos alapot.

A magyar nyelven forgó bolognai receptekben könnyen bukkanhatunk furcsaságokra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez világszerte így van. De míg Amerikában sokan BBQ-szószt tesznek a bolognaiba, itthon más határsértésekre akadhatunk. A valódi bolognai receptért ide kattintsatok, alább pedig

10 konyhai alapanyag következik, ami nélkül csakis jobb lehet a bolognaink. Kattints a galériára!

Bolognai ragu

Bolognai ragu: sok hozzávalóból készül, de megéri a törődést. / Fotó: Marina07, Getty Images

Bolognai ragu

A csirke, pulyka, kacsa nem bolognai alapanyag. Borjú, marha vagy sertés darált húsból készüljön! / Fotó: Claudio Caridi, Getty Images

Húsos, édes paprika

Nem lecsó készül! Húsos, édes paprika sem kell bele. / Fotó: smykalova Nataliia, Getty Images

Fehérrépák nyersen

Leveszöldségek kellenek bele, mint a hagyma, sárgarépa vagy zeller, de fehérrépa nem! / Fotó: Minh Hoang Cong / 500px, Getty Images

Bolognai ragu lencséből

A vega és vegán bolognaik alapanyaga a lencse, de az eredetiből hagyjuk ki inkább. / Fotó: Stanislav Sablin, Getty Images

Gombás paradicsomos szósz

A gomba is tévedés a bolognaiban. / Fotó: Steve Cicero, Getty Images

Tejszín a paradicsomszószba

Tejet tegyünk bele, de zsíros, sűrű tejszínt ne! / Fotó: annick vanderschelden photography, Getty Images

Őrölt pirospaprika

Egy paradicsomos, húsos ragu elképzelhetetlen lenne a magyar konyhában őrölt pirospaprika nélkül. De a bolognai történetesen nem magyar étel! / Fotó: Andreas Steidlinger, Getty Images

Friss zöldfűszerek

Bár hamisítatlan olasz, étel, a zöldfűszereket most hagyjuk. Csak szerecsendió kell bele! / Fotó: istetiana, Getty Images

Ketchup

Bármekkora a kísértés, a ketchup is maradjon most távol! / Fotó: NurPhoto, Getty Images

Bolognai spagetti

Örök emlékeztető: a bolognai ragu párja nem a spagetti! / Fotó: Vitalii Marchenko, Getty Images

Bolognai ragu tagliatellével

Bolognai ragu tagliatellével, ahogy a nagykönyvben meg van írva. / Fotó: Marco_de_Benedictis, Getty Images

Exit mobile version