nlc.hu
Gasztro
15 kihagyhatatlan tapas és pintxo Spanyolországban!

15 tapas, amit vétek nem megkóstolni Spanyolországban!

A tapasok világa jóval sokszínűbb és többet mesél el Spanyolországról, mint elsőre gondolnád.

Tapasnak mondjuk, de inkább úgy kellene, hogy tapa. Egy tapa viszont nem tapa! (Többes számban már valóban tapas.) Spanyolország méltán világhírű eledele nem egy étel, hanem egy műfaj. Kis adag ételek, amiket borozás, sörözés mellé fogyasztanak a spanyolok komótosan, kiélvezve az ízeket, nem a gyors degeszre evés céljából. A közel-keleti mezzék vagy mezék ugyanezt a funkciót töltik be, a muszlim közösségekben persze alkohol nélkül. Oroszországban pedig a zakuszki hasonló, ami magyarul annyit tesz, hogy „harapásnyi falatok”.

A tapas egy gyűjtőfogalom. Egy tapa lehet hideg és meleg. Csak felvágott, sajt, olívabogyó, marinált zöldség vagy hal, de érkezhet sercegve, forrón is. Egy igazi tapasvacsorán a sok kis tányér és tálka az asztal közepére kerül, és az asztaltársaság egymás finomságaiból is falatozgat.

Spanyol tapasok

A spanyol társadalom egyik összetartó ereje a tapasbárok nyüzsgő világa / Fotó: Alexander Spatari, Getty Images

A meglepetés aztán akkor ér a barcelonai kiruccanáson, ha betérünk egy tapasbárba, amelynek üveges pultjaiban kis szendvicsek sorjáznak. A néhány falatnyi ételek neve pintxo (ejtsd: pincsó). Maga az elv ismerős itthon is, a hasonló kis nyitott szendvicseket kanapéknak nevezzük. Bagetteken vagy kisebb kenyérszeleteken ülnek a feltétek, mégis semmi köze sincsen a magyar zsúrszendvicsekhez. A jobbnál jobb, szigorúan spanyol alapanyagokból készült feltétek elképesztően ízletesek, a szabad levegőn érlelt sonkák és akár éveken át érett sajtok, a chorizo kolbász, a spanyol véres hurka vagy vörösborban főtt bikafarok olyan csemegék, amelyek össze sem hasonlíthatóak más nemzetek ételeivel. Eredeti, kissé vad, „nyers” ízek, amolyan spanyolosak.

Spanyol tapasbárok látványa: végtelen pintxo sorok

Fotó: Alexander Spatari, Getty Images

Tapas mindenhol kóstolható Spanyolországban, míg a pintxo észak-spanyol specialitás, különösen Baszkföldön, Navarrában, La Riojában, Asztúriában és Cantabriában népszerűek. Ha van alkalmunk kint vagy Magyarországon igazi tapasbárba menni, ne hagyjuk ki az élményt.

Számtalan variációban készülnek a pintxók és tapasok, mi most 20 autentikus finomságot mutatunk a falatnyi finomságok közül.

Kattints a galériánkra!

Pintxo-variációk
Megnézem
Összes kép (16)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top