Méltó újjászületés: kenyérmentő receptek a reggelitől a három fogásos ebédig

Pásztor Rozi | 2024. Augusztus 22.
Az új kenyér ünnepén essen szó a rengeteg szemétre dobott kenyérről is. Ne várjuk meg, hogy tönkremenjen, és kidobás helyett használjuk fel új ételekbe a megmaradt szikkadt kenyeret!

Szédítő belegondolni, hogy Magyarországon családonként évente 270 kilogramm élelmiszert dobunk ki. Ez önmagában is sokkoló adat, különösen a mai élelmiszerárak mellett. Sok háztartásban teljesen megszokott, hogy a kenyér és péksütemények egy része automatikusan a kukába kerül.

Minél jobb minőségű egy kenyér, annál hosszabban eláll. A silány kenyér bélzete gyorsan elválik a héjától, morzsalékosan hullani és gyorsan penészedni kezd. Már csak azért is érdemes a jó minőségű, lehetőleg kisüzemi vagy kézműves pékségeket választanunk, hogy a megmaradt kenyér is érték legyen.

Augusztus 20-a, az államalapítás ünnepe egyben az „új lisztből” sütött új kenyér ünnepe is. A nemzeti színű szalaggal átkötött szépséges veknik napján gondoljunk a kenyerek sorsára is: négy recept következik, amelyekben finomabbnál finomabb ételekben mutatjuk meg, hogy a szikkadt kenyérnek nem a kukában van a helye!

Mindennapi kenyerünk / Fotó: fcafotodigital, Getty Images

Croque madame, a buja hölgy

A villásreggelik megunhatatlan kedvence a croque monsiuer és a croque madame. Az elegáns, francia név egy igazán gazdag melegszendvicset takar, az úr és hölgy párosából pedig a madame a laktatóbb és kalóriadúsabb. A neve onnan ered, hogy kalapot visel a tükortojások formájában. A szendvics különlegességét a bésamel mártás adja, ettől lesz krémes, szaftos, amolyan franciás.

NLC tipp:

Szikkadt kenyérből sokkal jobb tartása van minden melegszendvicsnek, mint friss szeletekből!

Croque madame, a francia kalapos hölgy / Fotó: Evgenii Korneev, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Salmojero, a spanyol gazpacho méltó párja

A hideg leves Spanyolországból, ami vetekszik a gazpachóval. Bár hasonló hozzá, és mindkét leves alapját a paradicsom, fokhagyma, extraszűz olívaolaj és szikkadt kenyér alkotja, a Córdobából származó salmojero paradicsomos alapú, nem tartalmaz (húsos) paprikát, ellenben laktatóbb és kicsit összetettebb. A gazpachóhoz képest sűrűbb és krémesebb, főtt tojás és serrano sonka is gazdagítja.

Salmojero: táplál, hűsít, gyönyörködtet / Fotó: Al Gonzalez, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Zsemlegombóc: jolly joker köret nem csak húsos ételekhez

Zsemlegombócot mikor jut eszünkbe készíteni? Vadashoz, esetleg német-osztrák-cseh ihletésű ételekhez egy-egy szelet marha- vagy sertéshús mellé, szigorúan szósszal, mártással, ami nélkül túl száraz lenne. Mivel egy könnyű, maradékmentő recept, bátran vessük be gyakrabban, akár egy gombaraguhoz, pörköltekhez, húsos ragukhoz. A lényeg, hogy szaftos ételt kísérjen. Mi egy kis sárgarépával gazdagítottuk a hagyományos receptet.

Zsemlegombóc tejszínes gombás mártással / Fotó: Susanne Ludwig/500px, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Kényeztető, krémes mogyoróvajas-csokis kenyérpuding

Az angolszász kenyérpuding neve becsapós, hiszen nem a magyar nyelvben használt pudingot jelenti, hanem egy sütőben sült felfújtat. Kenyérpudingot készíthetünk sós-fűszeres hozzávalókból is, az olasz strata is tulajdonképpen ez, de nagyon adja magát, hogy egy igazi szaftos-krémes édesség szülessen belőle. Nincs az a gyümölcs, ami nem állna neki jól, de mi most egy csokis receptet hoztunk! Szikkadt kalácsból, kifliből, zsemléből is készülhet a kenyérpudingunk. Az igazi csúcs, ha fagyival tálaljuk!

Csokis-mogyróbajas kenyérpuding / Fotó: wsmahar, Getty Images

Hozzávalók:

Készül a kenyérpuding / Fotó: annick vanderschelden photography, Getty Images

Elkészítése:

Exit mobile version