nlc.hu
Gasztro
Kávék a világ minden tájáról

Kávé a világ minden tájáról, na de melyiket igyam?

Dübörög a kávéfogyasztási trend napjainkban, és egyre inkább nő az igény arra, hogy tudjuk milyen kávét iszunk, az honnan származik, és hogyan jut el a csészénkig. A kapszulás kávé szerelmeseinek kedvez a NESCAFÉ® Farmers Origins termékcsalád, ami a fenntarthatóság jegyében négy új ízt, és egy koffeinmentes változatott hozott el a magyar piacra. Nézzük meg, hozzád melyik íz illik!

Minden csésze ugyanott kezdődik, a termőföldnél és a kávétermelőnél. A NESCAFÉ® Farmers Origins Colombia, Africas, Brazil és India vadi új ízei, a kávéövből származnak, egy olyan területről, ahol a magasság, a talaj és az időjárás ideális kombinációjával a legfinomabb kávébab termeszthető.

Kávéöv Forrás: NESCAFÉ®

Kávéöv
Forrás: NESCAFÉ®

Colombia

Kolumbia, a Dél-Amerika északnyugati részén fekvő ország elhíresült jó minőségű kávéültetvényeiről, főleg az arabica kávéról, amely köszönhető a terület izgalmas földrajzi adottságainak és a gazdák páratlan hozzáértésének.

Milyen is egy klasszikus kolumbiai arabica? Lágy és gyümölcsös, édes, fellelhetőek benne bogyós jegyek. Egy enyhe eszpresszó, Tízes skálán 6-os intenzitással.

Így fogyaszd: Kis csészében eszpresszóként.

A NESCAFÉ®  Farmers Origins Colombia a te kávéd, ha: nem vagy oda az extrém erős feketéért, inkább kedveled a lágyabb, üdébb, édes ízeket. Előszeretettel fogyasztod a kávéd a délután folyamán, amikor már nincs szükséged egy ébresztő magas intenzitású kávéra, inkább a fogyasztás öröméért kortyolgatnád.

Forrás: NESCAFÉ®

Forrás: NESCAFÉ®

Forrás: GettyImages

Forrás: GettyImages

Costa Rica

Másnéven, az arabica kávé mennyországa, ugyanis Közép-Amerika ezen vulkanikus hegyvidéke tökéletes környezeti feltételeket biztosít a kávénak, innen ered a titulus. Mit is jelent ez a kifogástalan környezeti és földrajzi feltétel? Termékeny, vulkanikus talajt, egyenletes hőmérsékletet, és ideális napos órák számát.

Tarazzúban, az ország leghíresebb kávétermelő tartományában készítik a tarazzúi kávét, ami óriási népszerűségnek örvend, mivel rendkívüli gyümölcsössége, selymessége és csokoládés ízjegyei elvarázsolja kóstolóit.

Africas

Ristretto egyenesen Afrikából! A pörkölt arabica mellett robusta kávébabok is kiválasztásra kerülnek a végső íz elérése érdekében. Etiópiából és Ugandából, a kávé szülőhelyéről érkezik a csészénkbe az édes és intenzív ristretto.

Milyen is egy tökéletes ristretto? Rövid és annál intenzívebb, de mégis bogyós és gyümölcsös ízt hagy a szánkban. Ízléstől függően egy ristretto mennyisége 15-25 ml, de tuti tipp, ha azzal a lendülettel két adagot főzöl le magadnak, hogy duplázd az élvezeteket.

Így fogyaszd: Kis csészében, magában, átengedve magadat az igazi ristretto élménynek.

A NESCAFÉ®  Farmers Origins Africas a te kávéd, ha: az élvezetek és a koffein megszállottja vagy! Reggel főzd le duplán, az Africas pedig megteszi hatását. 10-es intenzitása biztosan felébreszt álmodból, ha pedig dupla adagot készítesz a koffein is rásegít az ébredésre. Két szóban összefoglalva: intenzív élvezet.

africas kávé

Forrás: NESCAFÉ®

 

Tudtad? Ez a különbség az eszpresszó és a ristretto között

Spoiler, nem sok: az őrölt kávé mennyisége ugyanannyi, továbbá ugyanolyan hőmérsékleten és nyomással készül a két elnevezésű kávé. A különbség az ital mennyisége, ami egyébként kávézóként változó lehet. A ristretto általában 15-25 ml, ami egy igazán kicsiny adag, ezért valahol csak dupla ristretto-t árulnak. Ízvilág, koffein, intenzitás? Az eszpresszónak magasabb a koffeintartalma, viszont a ristretto egy intenzívebb, keserűbb, „töményebb” kávéital. Összegezvén: a ristretto nem csak az „eszpresszó kicsinyített másolata”, a különbség a kivonat hosszában rejlik, a helyes összehasonlítás így hangozhat: a ristretto az eszpresszó koncentrált változata.

ristretto kávé

A ristretto kávé
Forrás: GettyImages

Indonézia

Indonéz kávéról nehéz beszélni, hiszen a változatosságról híres szigetország itt sem hazudtolja meg önmagát. Rengeteg féle és fajta kávét lehet kóstolni, mely Indonézia csodás országában termett, azonban nagy általánosságban elmondható, hogy a vulkanikus talajon való kávétermesztés olajos babokat eredményez és így lesz az indonéz kávé, az egyik legtestesebb kávéként ismert szerte a világon.

Fogyasztása: Csakis tisztán! Ez a kávé testességéből következik, hiszen így érezhetők ki fogyasztáskor a különböző fűszeres ízjegyek.

Kopi Luwak, azaz Cibetmacska kávé, a világ leghíresebb kávéja

A világ leghíresebb és legdrágább kávéja állati ürülékből származik, íme, a Luwak kávé, amit legtöbben a Bakancslista című filmből ismerhetnek. Nem kell aggódni, az eljárás higénikus, azonban nincs mit szépíteni, a cibetmacskák ürülékéből kinyert kávészemek adják majd a kávé alapját. A híres macskafaj úgy eszi meg a kávébabokat, hogy sértetlenül és szinte érintetlenül ki is üríti azt. A cibetmacska kávét érdemes magában fogyasztani, hogy érvényesüljön a keserű, savas, mégis selymes íz.

Brazil

Hosszú kávé, avagy café lungo Brazíliából. Lágy, kiegyensúlyozott, 8-as intenzitású kávéital, a brazil kávétermelők innovatív gazdálkodási gyakorlatával. A Brazil kapszula az ország napfényét és lelkét varázsolja minden csészébe, ami pirított gabonás ízjegyekben mutatkozik meg.

A lungo, avagy a hosszú kávé főzése során az eszpresszóhoz képest több víz (körülbelül másfél – kétszerese) kerül az italba, a kávé mennyisége ugyanannyi. A végeredmény egy 110 ml-s kávéital lesz, amely kevésbé erős és intenzív, mint az eszpresszó a megnövekedett víz mennyisége miatt, azonban mivel a főzési idő is kétszeresére nő, közben több aroma szabadul fel.

Így fogyaszd: Akár magában, de jó alapot képezhet a lungo az olyan tejes kávéitaloknak, mint például a latte macchiato.

A NESCAFÉ®  Farmers Origins Brazil a te kávéd, ha: hosszan szereted szürcsölni a kávéitalodat, nem bánod, ha egy gabonás, könnyedebb végeredményt kapsz, ami jó sokáig kitart és hosszan élvezheted egy ízléses csészében.

brazil, brazil kávé

Forrás: NESCAFÉ®

India

Végül, de nem utolsó sorban az India kapszula eszpresszóját kóstolhatjuk virtuálisan. Az ízjegyeket illetően egy erősebb pörkölésű kissé kakaós végeredményben lehet részünk, mely az arabica és robusta babokból keveredik.

Add át magadat, akár egy rövid eszpresszóként fogyasztva az intenzív, gazdag és merész kávéélménynek, vagy az olyan tejes változatoknak mint a capuccino, café latte, és élvezzük az ízletes, kakaós jegyeit az india kavénak.

Így fogyaszd: Eszpresszó, capuccino, vagy akár café latte.

A NESCAFÉ®  Farmers Origins India a te kávéd, ha: Azok a kávék a gyengéid, ahol kiérzed a kakaós ízvilágot, illetve inkább kedveled az erős, sötét pörkölésű kávékat, mint a világos, gyümölcsös jegyű társait.

india, indai kávé

Forrás: NESCAFÉ®

Tudtad? Ez a különbség az arabica és a robusta kávéfajták között

Mondhatnánk, hogy ízlések és pofonok, de az arabica örvend magasan a nagyobb népszerűségnek, így viszont ez a pénztárcánkon is meglátszódik, ha az arabicát választjuk, mert drágább mint robusta társa. A robusta kávéfajtát könnyebb termeszteni, ezért több van belőle, olcsóbban juthatnak hozzá a fogyasztók és így emeli az ínyencségek közé a kényesebb arabicát. A feldolgozás módjától és a fogyasztási szokástól sok minden függ, azonban azt elmondhatjuk, hogy a robusta egy magasabb koffeintartalmú, testesebb, keserűbb kávét eredményez, míg az arabcia-ból aromás, édesebb kávéital készül.

arabica, robusta kavek

Balra: arabica, jobbra: robusta
Forrás: GettyImages

Etiópia

A kávé őshazája, egyben a specialty kávé kultúrájában is hódít. Mivel az újhullámos kávé a világos pörkölésen és az ital gyümölcsös ízjegyeinek előtérbe hozásán alapszik, az etióp kávé pedig általában egy nagyon gyümölcsös, már-már virágos, kissé fanyar ízvilágot kölcsönöz, nem véletlen, hogy megtalálható szinte minden specialty kávézó polcán.

Etiópia legnépszerűbb kávétermesztő területe, Sidamo, Harar és Limu. Legtöbbször az ültetvényeken kistermelők dolgoznak, akik saját kézzel, egyenként gyűjtik be az arra megérett pirosas, bordó színű kávécseresznyéket.

 

Colombia – decaffeinato

Szintén a kolumbiai hegyvidékről javasoljuk utolsó kávénkat, koffeinmentes változatban. Tiszta arabica babokból készült eszpresszó, enyhe koffeines párjához képest, azonban lágy és gyümölcsös jegyeit megőrzi.

Így fogyaszd: Ha pusztán a kávé ízéért fogyasztanád, de a koffeint kispórolnád, akkor fogyaszd egy egyszerű de nagyszerű eszpresszóként, azonban ha hosszú percekig akarod élvezni a Colombia-t, hosszabb, tejes változatokban is tökéletesen megállja a helyét.

A NESCAFÉ®  Farmers Origins Colombia Decaffeinato a te kávéd, ha: Imádod a kávét, de a koffein annyira bepörget, hogy délután már inkább bölcsebbnek gondolod ha egyáltalán nem fogyasztasz kávét. Nos, jó hírünk van: büntetlenül iszogathatod ezt a koffeinmentes változatot, akár este hétkor a teraszon egy jó könyv társaságában.

colombia koffeinmentes kave

Forrás: NESCAFÉ®

Tudtad? Így készül a koffeinmentes kávé!

A koffeinmentes kávé ugyanazt az élményt nyújtja, mint a klasszikus társa. Azonban fontos tudni, hogy nem lehet a koffein 100 %-át eltávolítani a kávébabokból, elenyésző mennyiség mindig visszamarad. A megoldás a feldolgozásban keresendő, egy olyan módszerben, ahol eltávolítják a koffein nagy részét, erre pedig számos megoldás létezik. A feladat, a koffein kivonása a kávébabokból, erre hasonló módszerek vannak: a svájci vizes módszer, a szén-dioxid és a metil-klorid. A NESCAFÉ® azonban olyan vízzel történő koffeinmentesítő eljárást alkalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a kávé minden aromája és íze megmaradjon, vegyi anyagok használata nélkül.

 

 

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top