Töltött gombától a lasagnéig: 4 étel, amit készíts el a gombaszezonban!

Haranghy Orsi | 2024. Szeptember 27.
Gombászni jó, de ha nem visz az erdőig az utad, akkor se mondj le az ősz egyik legkedvesebb alapanyagáról. Négy recept következik, gombával a főszerepben!

A gomba megosztó étel. Főleg a gyerekek nem szeretik, más a barnás színéért és különös állagáért sem. Egy ovis mondta egyszer nekem, hogy azért nem szereti a gombát, mert olyan puha, mint a csiga. A vicces hasonlat rámutat arra, hogy nem véletlenül helyettesíthetjük sok ételben a puha húsokat gombával, de bátran merem állítani, hogy nincsen csigaérzete egyik gombának sem.

Ezúttal nem térünk ki a különböző gombafajtákra – mint itt a vargányára és laskára –, hanem az itthon legszélesebb körben kapható csiperkegombánál maradunk. Ha meghoztuk a kedvedet a bolygó egyik legkülönösebb teremtményéhez, itt találsz izgalmas recepteket szegfűgombához, kucsmagombához, rókagombához is!

Előételnek és partifalatkának is: töltött gombafejek

Ha szép, nagy gombafejeket látok a piacon, mindig adja magát, hogy megtöltsem és kisüssem. Végtelen variációban készülhet ez az étel a darált húsos tölteléktől akár a tenger gyümölcseiig. Az én kedvencem egy jó sajtos recept, amire még senki nem mondta azt, hogy ne kérne még egyet, és még egyet belőle. A lelke a sós, ízletes fetasajt, és pirítsátok meg szépen a gombafejek tetején a reszelt sajtot! Öntetet vagy mártogatóst sem igényel, mert a belsejében puhára olvad-sül a krémes töltelék. Tényleg isteni.

NLC tipp:

Ha szeretnél egy kis színt csempészni abbe az alapvetően fehéres-világosbarna színű ételbe, a szalonnás alapba apríts piros kaliforniai paprikát is, ami látványosabbá fogja tenni a gomba töltelékét.

Töltött gombafejek kétféle sajttal / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

A világ legegyszerűbb és legjobb gombakrémlevese

Az egyik legritkábban asztalra kerülő krémleves, igazán méltatlanul! A kellemes, mély, földes ízű levest igazán selymessé, könnyeddé tehetjük, ha nem főzőtejszínnel, hanem habtejszínnel dúsítjuk. A töltött gombafejekhez hasonlóan az egyik titka az őrölt szerecsendió, ez a fűszer igazán jól áll a csiperkegombának, akárcsak a kakukkfű és a petrezselyem. Kanalazhatjuk csak magában is, de egy szelet sajtos pirítóssal igazi laktató és mennyei fogást varázsolhatunk belőle. Ez esetben tényleg érdemes húsleves- vagy zöldségalaplével gazdagítanunk a főzetet, így még teltebb lesz a krémlevesünk íze!

NLC tipp: Vegyes erdei gombákkal még finomabb!

Gombakrémleves: petrezselyem és kakukkfű mellett vagy helyett snidlinggel is tálalhatjátok. / Fotó: Stephen Osman, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Gombás lasagne – hús nélkül is tökéletes

A lasagne csak jó lehet, akár hús nélkül is! Az olasz klasszikust eredetileg paradicsomos mártás és besamelmártás is gazdagítja, és darált hús kerül bele. A mi vega- és vegánbarát lasagnénkat gomba és sütőtök teszi izgalmassá, tejszín helyett pedig készíthetitek zsíros kókusztejjel is, így vegán is lesz az egybensült étel.

NLC tipp:

Ez egy igazi csupa-zöldség recept, egészséges és tápláló, már csak ezért is érdemes egy próbát tenni vele.

Gombás lasagne / Fotó: The Washington Post, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Bakonyi sertésragu jó tejfölösen

Ez az étel igazi ínyencfalat, ha nem sertésből, hanem borjúból készül. A borjú azonban drága és ritkán fellelhető húsféle, és ha már sikerül szert tennünk rá, (szerintem) ne egy raguba használjuk fel, hanem szavazzunk neki komolyabb szerepet, a borjú bécsi ilyen például. Ehhez a tejfölös gombás raguhoz tökéletes a sertéscomb vagy sertéskaraj, vagy akár a csirkefilé is. A hagyományos bakonyi sertésszelet helyett mi most bakonyi sertésragut készítünk!

NLC tipp:

Ezekhez az alapanyag-arányokhoz kevesebb tejfölt szokás adni, körülbelül 2 decit, de ez egy igazán tejfölös ragu.

Bakonyi ihlette gombás, húsos, tejfölös ragu /
Fotó: Gerzsenyi Flóra, Ételfotó Nosalty

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version