nlc.hu
Gasztro

Shiitake gomba

Shiitakizzunk! – A gyógygombák királya hódító útra indul

Érdemes rákattanni a shiitake gombára. Pánikra semmi ok, csak a vírusokat öli meg és ráadásul eszméletlen finom is.

Néhány napja a barátaimmal kitelepültünk a Duna-partra és lehuppantunk egy óriás takaróra. Azt kezdtük el találgatni, hogy vajon meddig tehetjük meg ezt arcmaszk viselése nélkül, hiszen egyre gyakrabban hallani, hogy hamarosan a nyakunkon a járvány következő hulláma. Sorra szálltak el a repülőgépek felettünk. Vidáman csekkoltuk a Flightradar24 alkalmazással, honnan indult és hova tartott éppen az adott gép.

Aztán Marci meghallotta, ahogyan egy bulihajó közelít. Amint elhaladt előttünk, láttuk, hogy zsúfolásig tele volt és mindenki táncolt. „Bárcsak úgy maradhatna az életünk, mint most” – sóhajtotta Gabi barátnőm. – „Akkor toljatok egészségesebb kajákat” – szólaltam meg, miközben nyíltak a chipses zacskók. „Ok, de miket?”- kérdezték a többiek.

Mielőtt válaszoltam volna, eszembe jutott, hogy nemrég belefutottam egy dokumentumfilmbe, amely a gombák lenyűgöző világáról szólt. Ezek a mókásan kinéző, tündérmesébe illő karakterű, különböző méretű, színű és kalapú élőlények gyógyítani és bizonyos fajtáik ölni is képesek. Léteznek olyan csoportjaik, amelyek magukba tudják szívni a környezetszennyező olajfoltokat, földalatti hálózatuk pedig a fák kommunikációját segítik. Akkora hatással volt rám a film, hogy egész éjjel ezekről a se növényi, se állati kategóriába nem sorolható lényekről olvasgattam. Reggelre aztán meg is született a döntés, hogy elvégzek egy gombaszakértő tanfolyamot. Már láttam is magam előtt, ahogyan illatos, sokféle erdei fungival teli kosárral megpakolva, diadalittasan becsörtetek a konyhába jobbnál-jobb recepteket kitalálva.

Hódító útra indul a gyógygombák királya

Fotó: Tim Graham/Getty Images

„Egyetek sok shiitake gombát! Sőt! Tartsatok gyógygombakúrát!” – vágtam rá! Az University of Florida és a brazil Federal University kutatói ugyanis megállapították, hogy rendszeres fogyasztásának köszönhetően jelentősen javul az antigéneket elpusztító sejtek működése, csökken a vírusok és baktériumok okozta gyulladást jelző C-reaktív fehérje mennyisége, valamint nő az immunsejtek száma. A lényeg, hogy ahhoz, hogy természetes módon turbózzuk fel a szervezetünket, négy héten át, minél több alkalommal, napi 5-10 gramm shiitaket érdemes bedobni. Akár egy szelet vajas kenyérhez is istenien passzol. Szóval a csiperke társát tegyétek félre egy kis időre és próbáljátok minél többféleképpen variálni ezt a fantasztikus alapanyagot! Nagyon megéri.

Nemcsak gyógyszer, hanem isteni finom is. Szerencsére már nem kell az Óperenciás-tengeren túlra utazni a beszerzéséhez, itthon is egyre több üzletben lehet kapni. Frissen és szárítva is ugyanolyan kedvező az élettani hatása, ráadásul sokkal olcsóbb, mint a kapszulákba zárt, gyakran csillagászati összegbe kerülő kivonatuk.

Következzenek a shiitakes csodareceptek!

Kezdem is rögtön a világ egyik legegyszerűbb, leggyorsabb, legegészségesebb és legízletesebb shiitake ételével. Nem több mint 10 perc az elkészítési ideje. Finom, különleges, egyedi ízvilága a hedonistáknak, a mindenmentes irányzat híveinek, de még a gombákat kevésbé kedvelőknek is be fog jönni.

Shiitake fűszeres zöldbabbal

Shiitake gombás zöldségköret

A szerző fotója

Hozzávalók:

15 dkg shiitake

30 dkg zöld ceruzabab (fagyasztott)

2 ekvőkanál olívaolaj

3 gerezd fokhagyma

1 hüvelykujjnyi gyömbér

1 póréhagyma

1 db chilipaprika

1 dl szójaszósz

1 evőkanál méz

1 lime leve – lehet citrom is

1 evőkanál szezámolaj

1 csapott evőkanál szezámmag

1,5 dl víz

Elkészítése:

Az olívaolajon pirítsuk meg barnára a felszeletelt gombákat. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és gyömbért, felkarikázott chilipaprikát, valamint a félbevágott és felkarikázott póréhagyma fehér részét. Öntsük rá a szójaszószt és a mézet. Pirítsuk össze, majd öntsük fel a vízzel. Tegyük bele a zöldbabot. Forraljuk el a felesleges vizet, hagyjuk besűrűsödni a szaftot. Ez nagy lángon 5 perc nagyjából. Öntsük rá a szezámolajat és a lime levét, keverjük össze, forraljunk még egy utolsót rajta. Tálalás előtt szórjuk meg a szezámmaggal.

Ramen

Aztán itt van ugye a személyes nagy kedvencem, a ramen. Ennek a levesnek az alapját adja a shiitake. Én most szárított fajtából készítettem el, egyórás áztatás után kész is volt az alaplé. Ez már nem az a „gyorsan összedobok valamit vacsira típusú” étel, de minden vesződséget megér. Jót tesz neki az is, ha húslevesalaplé is kerül bele. Nekem most nem volt a fagyasztóban, úgyhogy képes voltam külön húsalaplét csinálni. Számomra a leveskocka használata a legnagyobb létező megszentségtelenítés, de természetesen elfogadom, ha valaki így készíti el. Úgy is nagyon finom lesz.

Ramen

Ramen (A szerző fotója)

Hozzávalók:

2 gerezd fokhagyma

1 késhegynyi gyömbér

1 liter csirkehús alaplé

 ízlés szerinti chili

 20 g shiitake gomba

 fél darab csirkemell

1 liter víz

20 dkg göndör (kínai) tészta

4 evőkanál szójaszósz

2 db tojás

3 szál újhagyma

4 evőkanál lenmag vagy szezámolaj

ízlés szerint só, bors

1 teáskanál cukor

Ramen

A Ramen hozzávalói

Elkészítése:

A szárított shiitake gombát beáztatom langyos vízbe, hagyom ázni, ez lesz az alaplé. Egy óra után leszűröm. Lereszelem a fokhagymát. Egy nagyobb lábasban belerakom a lenmagolajat, hozzáadom a fokhagymát és a gyömbért, folyamatosan keverem, 2-3 perc után hozzáöntöm az alaplét és mehet bele a só, bors, a fél liter húsalaplé és a chili. Felszeletelem a fél csirkemellet és a gombát. Amint forr, beletehetem mindkettőt. Habozzuk le a levest. Egy edényben forraljunk vizet és tegyük bele a tojásokat. 10 percet hagyjuk főni, tegyünk fel forrni vizet, a tésztát 2 percig főzzük. A leveshez adjuk hozzá a szójaszószt és a cukrot. Szedjük ki egy edénybe a tésztát, merjük rá a levest, egy szeletelt tojással, a shiitakegomba-darabokkal és karikákra vágott újhagymával tálaljuk.

Shiitake gombás zöldségköret

Ha pedig unod már a sült krumplis vagy rizses köreteket, kapj elő egy wokot és zuttyantsd bele az alábbi zöldségeket shiitakival megkoronázva. Pofonegyszerű és mégis teljesen más, mint amit megszoktunk.

Hozzávalók:

20 gramm shiitake gomba

1 szál sárgarépa

2 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál barbecue szósz

A hagymát hámozd meg és vágd ketté, majd szeletekre. A sárgarépát hámozd meg és mosd meg, majd a zöldséghámozóval készíts belőle vékony szálakat. A shiitake gombát mosd meg és vágd szeletekre. Egy serpenyőben olvassz meg vajat, add hozzá a hagymát és a gombát, majd kezdd el párolni. Adhatsz hozzá friss olívaolajat is (ez a végén is mehet rá). Mivel a gomba lassabban párolódik meg, így amikor már majdnem kész, akkor add hozzá a sárgarépacsíkokat és ezzel együtt is párold. Add hozzá a barbecue szószt és kicsit piríts rá.

Még több gombás recept:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top