Szuper étrend-kiegészítővel csökkenthető az agresszió szintje

Vad Rózsa | 2024. Október 09.
Az agresszió szintjének kezelésére találtak új módszert amerikai kutatók.

Életünket, különösen stresszes, nagyvárosi környezetben létezve, áthatja az agresszió. Létezésünk hétköznapinak mondható árnyoldalával együtt élnünk azonban nem szükségszerű, legalább is a Science Alert szerint. Kutatók arra jöttek rá ugyanis, hogy az erőszakos válaszreakciók száma radikálisan csökkenthető

az étrend-kiegészítőként ismert halolaj kapszulával.

Az Egyesült Államok legrégebbi egyeteme, az 1740-ben alapított Penn State kutatói korábbi  tanulmányokat dolgoztak fel az omega-3 zsírsav agresszió szabályzó hatásának tanulmányozása kapcsán. 29, összesen 3918 résztvevővel lezajlott vizsgálat elemzése során metaanalízisük konkrét, rövid távú hatást azonosított, ami az agresszió akár 28 százalékos csökkenését is eredményezhette.

A csökkenés megmutatkozott a reaktív- (provokációra válaszul adott) és a proaktív agresszió (előre megtervezett viselkedés) esetén is.

Az agresszió és az omega-3 zsírsavak közötti kapcsolatot feltáró kutatás hozzájárult annak megértéséhez, hogyan hatnak az emberi agyra a halolaj tabletták hatóanyagai. Már a vizsgálat előtt is ismeretes volt, hogy az

omega-3 zsírsavak jelentős szerepet játszhatnak

a skizofrénia megelőzésében. A most rögzített eredmények viszont azt egyértelműsítik, hogy a halolaj tabletták csökkenthetik a gyulladásokat az agyban, és hozzájárulhatnak az agresszió szabályozását célzó agyi folyamatokhoz. Adrian Raine  neurokriminológus, kutatásvezető szerint a biztonságos, elterjedt étrend-kiegészítőket széles körben, iskolától a börtönig az étrend részévé kellene tenni, csökkentve az erőszakos cselekményeket. Egy agresszív gyermek szocializálása során a terápia mellett sokat segíthet a halolaj étrend részeként való használata is.

Exit mobile version