Rákkeltő méreg lehet a fekete műanyagokban, a toxikológus szerint ne használj ilyen konyhai eszközöket

Sz.Cs. | 2024. Október 10.
Egy új kutatásban azt találták, hogy a műanyagok közül különösen veszélyes lehet a fekete műanyag, amelyet gyakran használnak a konyhai eszközök és a gyerekjátékok előállításakor.

A mindennapokban rengeteg műanyag vesz körül minket és ezekből is akadnak olyanok, amikről meg sem mondanánk, de jóval veszélyesebb, mint az átlag. Egy új tanulmány szerint a gyerekjátékok, az ételhordó edényekben, illetve a konyhai eszközök gyártása során használt fekete színű műanyag nagy mennyiségben tartalmazhat mérgező égésgátlót. 

Megan Liu, a tanulmány vezető szerzőjének elmondása szerint a kutatás során kiderült, hogy a vizsgált fogyasztói termékek esetében a legveszélyesebb égésgátló anyagok megegyeznek azokkal, mint amelyeket a televíziók és más elektronikai eszközök burkolataiban használnak. 

Úgy tűnik, hogy a fogyasztási cikkek gyártásához használt műanyagok az elektronikai hulladékok újrahasznosítása során elkövetett hibák miatt szennyeződtek az égésgátlókkal

– idézi a CNN a szakértőt.

Egy fekete műanyag szusis tálcában például dekabróm-difenil-étert – rövidítve dekaDBE-t – találtak 11 990 ppm koncentrációban, ami azt jelenti, hogy egymillió részecskéből ennyi volt a dekaBDE. Ezeket a vegyi anyagokat polibrómozott difenil-étereknek (PBDE) nevezik, amelyek az égésgátlók csoportjába tartoznak. Egy 2024 áprilisában megjelent tanulmány alátámasztotta, hogy azok, akiknek a vérében a legmagasabb volt ezeknek az adalékanyagoknak a szintje, 300 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban, mint azok, akiknek a szervezetében kevesebbet találtak. 

Ezért veszélyes a fekete műanyag (Fotó: Pexels)

A dekaBDE-t 2021-ben betiltották az Egyesült Államokban, miután rákos megbetegedésekkel, endokrin- és pajzsmirigyproblémákkal hozták összefüggésbe, valamint azzal, hogy mérgező hatást gyakorol a magzati és gyermekkori fejlődésre, az idegrendszeri funkciókra, az immunrendszerre és a reproduktív rendszerre. Az Európai Unióban pedig már jóval régebben tiltólistára került.

A korlátozások ellenére a vizsgált minták 70 százalékában találtak dekaBDE-t – az anyag mennyisége az Európai Unió 10 ppm-es határértékének ötszöröse és 1200-szorosa között változott. A szennyezett fekete műanyag konyhai eszközöknek, például spatuláknak és merőkanalaknak való kitettség alapján a tanulmány kutatói úgy becsülték, hogy egy személy naponta átlagosan 34,7 ppm dekaBDE-nek lehet kitéve. Ez az uniós határérték három és félszerese.

„Különösen aggasztó volt, hogy olyan anyagokat találtak, amelyeket már nem szabadna használni – mondta Linda Birnbaum toxikológus. – Azt javasolnám, hogy ne használjunk olyan fekete műanyagot, amelyek élelmiszerrel érintkeznek, továbbá ne vásároljunk olyan játékokat, amelyek fekete műanyagdarabokat tartalmaznak.”

Hogyan csökkenthetjük az égésgátlók okozta kockázatot?

Cseréljük le a műanyag konyhai edényeket rozsdamentes acélból készült darabokra. Válasszunk műanyagmentes termékeket, hogy csökkentsük a káros adalékanyagoknak való kitettséget

– javasolta Megan Liu, majd azt is hozzátette, miszerint a rendszeres portörlés, porszívózás, felmosás, gyakori kézmosás és a szellőztetés is sokat tud segíteni.

„Sokan elmossák, majd újra felhasználják azokat a fekete műanyag edényeket, amelyekbe az ételük került. Azt javaslom, hogy azonnal vegyék ki az ételeket abból a fekete műanyagból és tegyék egy kerámiából, üvegből, vagy rozsdamentes acélból készült edénybe.”

Exit mobile version