nlc.hu
Gasztro

Mikroműanyagok a műanyag vágódeszkákból

Ezért veszélyes műanyag vágódeszkát használni

Szinte bármerre nézünk egyre több műanyaggal találkozhatunk. Hiába igyekszünk minél tudatosabbak lenni és kerülni a műanyag használatát, akadnak olyan hétköznapi eszközök, amelyekről nem is sejtenénk, de hatalmas károkat tudnak okozni.

A műanyagszennyezés már az egész bolygón jelen van: megtalálható a folyókban, tengerben, erdőben, az utcán, és persze a saját háztartásunkban is. Hatásai közismertek, hiszen mindamellett, hogy hozzájárul a klímaváltozáshoz, káros az emberi egészségre is. A szakemberek szerint például egy kisgyermek akár naponta egymillió mikroműanyagot nyelhet le a műanyag, vagyis polipropilén anyagból készült cumisüvegből. Ezt alátámasztja az is, miszerint pár éve a kutatók felfedezték, hogy az emberek tüdejében már jelen vannak ezek az anyagok. Persze léteznek különböző módszerek, amelyekkel le tudjuk csökkenteni háztartásunkban a műanyag eszközöket, ezt pedig a januártól életbelépő kötelező visszaváltás is segítheti. De vajon mi a helyzet a konyhánkban lévő eszközökkel? 

A műanyag vágódeszka is káros lehet 

Az Észak-Dakotai Állami Egyetem tanulmánya szerint abban az esetben, ha műanyag vágódeszkát használunk, akkor évente 14-71 millió polietilén mikroműanyag szabadul fel az élelmiszer-készítés során, amelyek belekerülnek majd az ételbe is. A polietilén vágódeszkából származó mikroműanyagok egy főre jutó éves kitettségét 7-50 grammra, a polipropilénből készült vágódeszkák esetében pedig 49,5 gramm mikroműanyagra becsülték.

A műanyag vágódeszka használata sokkal károsabb lehet

Ezért nem szabad műanyag vágódeszkát használnunk (Fotó: Canva)

„Ha egyszer létrejön a műanyag, akkor annak nincs vége”

Himani Yadav harmadéves doktorandusz, kutatóasszisztens és tanársegéd az egyetemen. Mesterképzése alatt szerette volna felkutatni azokat a hétköznapi eszközöket, illetve mozdulatokat, amelyek során műanyagszennyeződésnek lehet kitéve az emberi szervezet. Az egyik témavezető azt javasolta, hogy vizsgálják meg, hogy vajon a vágásokból milyen mértékű mikroműanyag szabadul fel. 

„Úgy döntöttünk, hogy elvégzünk egy előzetes tanulmányt, és ahogy mélyebbre ástunk, világossá vált, hogy ez egy úttörő vizsgálat lehet, amely rávilágít a mikroműanyag-expozíció gyakran figyelmen kívül hagyott világára. Ha egyszer létrejön a műanyag, annak nincs vége. Itt marad  függetlenül attól, hogy hányszor próbáljuk újrahasznosítani. Kisebb részecskékre bomlik, amelyek utat találnak a testünkbe – mesélte az Outside-nak.

Az eredmény megdöbbentő volt 

A kísérlet megkezdéséhez Yadav kiválasztott öt embert – hiszen mindenki különböző darabolási technikát használ – továbbá rendelt húsz darab vágódeszkát az Amazonról. A műanyag vágódeszkák polietilénből vagy polipropilénből készülnek, így a biztonság kedvéért mindkét típust alkalmazták a kísérlet során. A vizsgálat közben kiderült, hogy a polipropilén deszkából valamivel több műanyag szabadult fel, azonban a különbség mértékét tekintve ez jelentéktelen volt. Yadav ezután tiszta vízzel leöblítette a vágódeszkákat a feldarabolt sárgarépákkal együtt. Ezt a vizet átengedte egy szűrőn, amelyet később mikroszkóp alá helyezett. 

„Becsléseink szerint vágásonként 1-14 mikroműanyag szabadul fel polietilén vágódeszkákból és 3-15 mikroműanyag vágásonként a polipropilénből. Tanulmányunk azt feltételezi, hogy egy átlagos ember naponta 500 vágást végez egy deszkán, azaz egy év alatt 128 000-at. Ezeket a számokat figyelembe véve az összesített mikroműanyag-kitettség 7,4 és 50,7 gramm között mozog évente.”

Krónikus hatásai is lehetnek 

A kutató hozzátette, hogy mélyebb vizsgálatokat is fognak végezni, mivel jelenleg a mikroműanyagszennyezés során még nem tapasztaltak akut hatásokat, azonban ahogyan telik az idő kétségkívül megtapasztaljuk a krónikus hatásait is, hiszen ezek a káros anyagok asszimilálódnak a szöveteinkben. 

„A mikroműanyagok átjuthatnak a belekbe és a véráramba, így káros hatással vannak az emberre. Serkenthetik az endokrin rendszert károsító anyagok termelését, amelyek különféle rákos megbetegedésekhez és a reproduktív rendszer rendellenességeihez kapcsolódnak” – tette hozzá. 

Yadav azt tanácsolja, hogy a műanyag deszka helyett inkább bambuszból vagy fából készült eszközöket használjunk a konyhában. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top