nlc.hu
Gasztro
Mikroműanyag-szennyezés már csecsemőkorban

Eljött ez a pillanat is: emberi anyatejben találtak mikroműanyagokat

Először mutattak ki mikroműanyag-részecskéket emberi anyatejben.

A The Guardian számolt be róla, hogy egyetemi kutatók 34 egészséges anyától vettek anyatejmintákat, mindössze egy héttel szülés után. Az Olaszországban végzett vizsgálat során a mintául szolgáló anyatejek 75 százalékában mutattak ki mikroműanyag-részecskéket.

Az anconai Marche Műszaki Egyetem (Università Politecnica delle Marche) kutatói a Polymers című folyóiratban jelentettek meg tanulmányt. Vizsgálatuk eredményeiből kiderül, hogy

az anyatejmintákból polietilén, PVC és polipropilén volt kimutatható.

Az olasz kutatócsoport 2020-ban már kimutatott mikroműanyagokat emberi placentában. „A mostani bizonyíték a mikroműanyagok anyatejben való jelenlétére tehát nagy fokú aggodalmunkat növeli a csecsemők veszélyeztetése miatt” – mondta el Dr. Valentina Notarstefano, a kutatócsoport tagja.

Bár ebben a rövid tanulmányban nem azonosítottak konkrét kockázati tényezőket, amelyek révén a mikroműanyagok az állapotos anyák testébe kerültek, Valentina Notarstefano felhívta rá a figyelmet:

„Azt szeretnénk tanácsolni a várandós nőknek, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a műanyag csomagolású ételek és italok, a mikroműanyagokat tartalmazó kozmetikumok és fogkrémek, valamint a szintetikus anyagokból készült ruhák kerülésére.”

Gyümölcssaláta eldobható műanyag-csomagolásban

Egészséges élelmiszer egészségtelen csomagolásban / Fotó: istetiana, Getty Images

A magyarországi Greenpeace korábbi, 2020 tavaszán közzétett kutatási eredményeiből kiderült, hogy a Duna vizében és a budapesti csapvízben is kimutathatók mikroműanyag-részecskék. Bár a jelenlegi állás szerint az emberi szervezetbe bekerülő mikroműanyag-részecskék 90 százaléka kiürül a testünkből, még vajmi keveset tudunk e szennyezés hosszú távú környezeti és emberre gyakorolt hatásairól – beleértve a csecsemőket is.

„Ahhoz, hogy minél kevesebb káros anyag jusson az újszülött gyermekek testébe, radikálisan csökkentenünk kell az általunk felhasznált műanyag mennyiségét! Nem tekinthetünk szemetesként a tengereinkre és a környezetre! Ehhez fontos lépés, hogy visszaválthatóak legyenek a PET-palackok, de az egyszer használatos csomagolóanyagok visszaszorításához az újratöltés bevezetésére is rá kell kényszeríteni a gyártókat, valamint a szupermarketláncokat, hogy ösztönözzék az eldobható csomagolások visszaszorítását! Ennek hazai elérésért tovább fogunk küzdeni!” – kommentálta a magyarországi Greenpeace az aggasztó kutatási eredményeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top