nlc.hu
Gasztro
A feldolgozott élelmiszerek egészségügyi hatása

A zsíros húsoknál is gyorsabban öl ez az élelmiszer, sőt a cukornál is

Kiderült, melyek a halálos kockázatú élelmiszerek.

Megnevezték azt az ételt, amely gyorsabban öl, mint a cukor vagy a zsíros hús.  

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek szívbetegségeket, cukorbetegséget, elhízást, gyomor-, és bélrendszeri betegségeket és depressziót idéznek elő. Ezek közé tartoznak a gabonafélék, a tej alapú édes desszertek, valamint a feldolgozott húsok.

Ezekre az eredményekre jutottak a kutatók, miután kielemezték több mint 110 ezer amerikai felnőtt – elmúlt 30 évi – egészségi állapotát. Kiderült, a korai halálozás kockázata 4 százalékkal magasabb volt azoknál, akik kolbászt és egyéb feldolgozott húskészítményt ettek.

A teljes kiőrlésű gabonafélék és a kenyerek is erősen feldolgozott élelmiszereknek számítanak, de emellett számos jótékony tápanyagot tartalmaznak – jegyezték meg a kutatók.

A feldolgozott hús amúgy készülhet füstöléssel, konzerválással, sózással vagy tartósítószerek hozzáadásával, de feldolgozott húsnak minősülnek a konzerv húskészítmények is.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top