A chia- és a tökmag nemcsak tápláló, hanem rendkívül sokoldalú hozzávaló is, amelyek könnyedén beilleszthetők az étrendünkbe. Ráadásul a BBC által összeállított, 100 legtáplálóbb élelmiszert tartalmazó listán mindkettő rendkívül előkelő helyet kapott: a chia mag az ötödik, míg a tökmag a hatodik helyen szerepel.
A chia mag, amely a táplálkozási szakértők szerint valóban szuperélelmiszer, mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, így kiváló növényi fehérjeforrásnak számít. Ezen felül, mivel a chia mag képes vízfelvételre és akár tízszeresét is felszívja saját súlyának, hosszú időn át biztosítja a jóllakottság érzését. Segíthet a fogyásban is, mivel lassítja az emésztést, így kevesebb ételt kívánunk.
A chia mag nemcsak a modern, egészségtudatos táplálkozás elmaradhatatlan összetevője, hanem már az azték és maja harcosok is fogyasztották, hogy biztosítsák maguknak a folyamatos energiát. A benne található szénhidrátok, fehérjék és zsírok ideális üzemanyaggá teszik a szervezet számára.
A tökmag sem maradhat ki a rangsorból. Az egyik leggazdagabb növényi eredetű vas- és mangánforrás. A benne található E-vitamin és a karotinoidok, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, segítenek a gyulladás csökkentésében. Ráadásul a tökmag magnéziumot is tartalmaz, mely elengedhetetlen a csontok egészségének fenntartásához, valamint segít a csontritkulás megelőzésében is.
Ha a pihentető alvás a cél, akkor a tökmagban található triptofán ideális társad lehet. Ez az aminosav elősegíti a szerotonin és a melatonin termelődését, amelyek kulcsszerepet játszanak az alvás minőségének javításában.