Forralt bor, neked mi jut eszedbe róla? Nekem az, hogy minden, ami a legjobb a télben, decemberben történik. Ilyenkor szikráznak az adventi fények, készülünk a legszebb ünnepre és az év végi nagy pihenésre. Országszerte hangulatos korcsolyapályák és adventi vásárok nyílnak, ahol szinte kötelező inni egy jó bögre forralt bort. Általában csalódás lesz belőle.
Hogy mitől rossz a vásári forralt bor, azt nehéz lenne globálisan megmondani, vagyis sorolhatnánk napestig a hibákat. Azt viszont tudjuk, hogy mitől lesz jó a forralt bor, és hol lehet elrontani, milyen hibákat ne kövessünk el, ha tényleg finomat szeretnénk inni.
Forralt bort egyébként azért is érdemes otthon készíteni, mert a mennyei illata ünnepi hangulatot varázsol az otthonunkba. Íme!
A legjobb forralt bor 6 szabálya
1. Rossz borból jó forralt bort?
Első és legfontosabb szabály, hogy rossz borból nem lehet jó forralt bort csinálni. Ez a világ működésének egyes számú törvényszerűsége, és most nem szeretnék itt politikusokat idézni, hogy miből nem lehet várat építeni, tudjuk mind. Jó forralt bort jó borból lehet készíteni. Nyilván nem egy csúcskategóriás palackot fogunk leporolni és felpukkantani, hogy aztán teleszórjuk fűszerekkel, de az alapszabály itt is az, hogy az a bor, amit nem jó meginni csak úgy, magában, az forralt bornak sem jó. Az leginkább a lefolyóba önteni alkalmas.
2. Arányok
A második szabály a hígítás. Valamennyi vizet mindenképpen kell adni hozzá, mivel egy bögre két és fél deciliteres, ennyi tiszta, meleg bortól pedig még a gyakorlott alkoholfogyasztók is fejre állnának. Egy palack (0,75 liter) borhoz nagyjából két deciliter vizet érdemes adagolni. Lehetőleg a végén öntsünk hozzá forró vizet.
3. Forraljuk vagy ne forraljuk?
Harmadik szabály a forralás. Az alkohol melegítés hatására hajlamos elpárologni, persze nem olyan gyorsan és hatékonyan, mint ahogy azt az autósok szeretnék, de akkor is számolni kell ezzel a sajnálatos tulajdonsággal. Ugyanakkor a fűszerek íze melegítés hatására jön ki, a feladat tehát az, hogy megtaláljuk az arany középutat. A legjobb, ha villámgyorsan felforraljuk a bort a fűszerekkel együtt, a többit pedig megoldja az idő.
4. Az ideális fűszerkeverék
Negyedik szabály a fűszerek. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, a forralt borba ugyanazok a fűszerek kellenek, mint a mézeskalácsba. Adja magát tehát, hogy mézeskalács fűszerkeverékkel kerüljük meg a kihívást, amivel ugyan nem lőhetünk mellé, de az igazán haladók természetesen nem porított fűszert használnak, hanem egészet. Mennyivel jobban néz ki úgy!
5. A hozzávaló, ami nélkül nem az igazi
Ötödik szabály a gyümölcsök. Forralt bor ugyan létezik gyümölcs nélkül, de mégis vele együtt az igazi. A vörösborból készült forralt borhoz az aszalt szilva, a narancs és a citrom dukál, utóbbiaknak a héja is nyugodtan belekerülhet, annál finomabb lesz. A fehér borból készült forralt bor pedig almával a legfinomabb. Ebből kiindulva,
ha nagyon gurmé forralt bort szeretnénk készíteni, hígításhoz víz helyett használhatunk gyümölcslevet is.
6. Cukor, a megosztó
Hatodik pont az édesítés. Ez aztán végképp ízlés dolga. Ha engem kérdeztek, én egyáltalán nem tennék bele cukrot, amitől viszont itthon kitörne a forradalom és elzavarnának, mint Aszadot a szírek. Ezért aztán mégiscsak kénytelen vagyok valamennyi cukrot tenni bele. A méz elegánsabb, de őszintén szólva teljesen felesleges erre pazarolni, mivel egyrészt száz fokon úgyis elpusztul benne minden hasznos hatóanyag, ennyi fűszer mellett pedig ember legyen a talpán, aki kiérzi az ízét. Szóval a napi bölcsesség: cukrozd ízlés szerint. Szívesen.
Mindezek eredőjeként tehát a következő forralt bor recept kristályosodik ki…
A legjobb forralt bor receptje
Hozzávalók:
- 1 palack (0,75 l) bor
- 2 dl víz
- 2 rúd fahéj
- 1 db csillagánizs
- 4 vékony karika friss gyömbér
- 4 db szegfűszeg
- ínyenceknek mehet még bele szegfűbors, kardamom és szerecsendió is.
- cukor ízlés szerint
- 2-3 karika narancs
- 1-2 csík citromhéj (zöldséghámozóval lehúzva)
- 4-5 szem aszalt szilva
Elkészítése:
- A víz kivételével mindent beleteszünk egy fazékba, lefedjük és forrásig melegítjük. Közben felforraljuk a vizet és a legvégén azt is hozzáöntjük a forralt borhoz.
- Kicsit hagyjuk hűlni, közben a fűszerek is dolgozhatnak, majd bögrébe szűrjük.
Ha nem fogyott el mind, akkor a fűszereket halásszuk ki teaszűrővel, különben pár óra alatt ihatatlanná válik a forralt bor. Egyébként mikróban simán felmelegíthetjük, ugyanolyan finom lesz.