Minden új kezdeményezés igényel némi bátorságot, ám ha egyszer meggyőztük a nagyközönséget, attól kezdve semmi sem szabhat határt kreativitásunknak. Ilyen volt a „Dubai csokoládé” is, egy innovatív édesség, mely a közel-keleti ízeket ötvözi a csokoládéval egy kis ropogós textúrával fűszerezve. A csoki elsősorban ennek, valamint a közösségi médiának köszönhetően vált világszerte ismertté az elmúlt hónapokban.
Tudtad?
A csokoládé megalkotása Sarah Hamouda brit-egyiptomi vállalkozó és Nouel Catis Omamalin Fülöp-szigeteki séf nevéhez fűződik. Hamouda 2021-ben alapította meg a Fix Dessert Chocolatier nevű vállalkozását Dubajban, azzal a céllal, hogy a helyi és közel-keleti ízeket egyedi formában hozza el a közönségnek. Omamalin, a termék mögötti recept kidolgozója, elmondta, hogy munkájában mindig a nosztalgia játszik fő szerepet: visszanyúl a gyermekkori emlékekhez és különféle kultúrák ízvilágához, amelyekből az inspirációját meríti.
A nagy kérdés: a „crunchy element”
A Dubai csokoládé egy vastag tejcsokoládé burokban kínált édesség, amelynek tölteléke krémes pisztáciából és tahiniből (szezámpaszta) áll. Ezt egészíti ki az ún. „crunchy element”, vagyis a ropogós elem, ami igazán különlegessé teszi a Dubai csoki textúráját. A csokiban megtalálható kunefe egy hagyományos közel-keleti desszert, amely ropogós kataifi tésztából, édes szirupból és különféle töltelékekből áll. Ha ennél a résznél megijedtél, jó hírünk van: a dm kínálatában minden megtalálható, amire egy kiadós adag, házilag készített Dubai csokoládé elkészítéséhez szükség lehet.
Így készítsd el otthon, akár ajándékba is!
Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt a finomságot házilag, egyszerű hozzávalókból, hogy te is élvezhesd a dubai konyha varázsát a saját otthonodban, de akár szeretteidet is lenyűgözheted, ha egy szép papírba csomagolt, kézműves Dubai csokoládéval leped meg őket karácsonykor.
Amire szükséged lesz:
- 50 g dm bio étcsokoládé
- 200 g dm bio tejcsokoládé bevonómassza
- 25 g vaj
- kadayif tésztaszálak (angyalhaj)
- dmBio pisztáciakrém
- 2 teáskanál dmbio tahini (szezámpaszta)
- 1 csipet só
- szilikonforma
- díszítőszórás
1. Minta készítése
Először óvatosan olvaszd meg a fehér csokoládét egy tálban vízgőz fölött. Hagyd egy kicsit hűlni, mielőtt tovább dolgozol vele. Márts egy villát a csokiba, és húzz vele mintákat a szilikonforma belsejébe. Ha szeretnéd, apróra vágott pisztáciát is szórhatsz a formába. Tedd a mintás formát 15 percre a hűtőbe.
2. Bevonómassza megolvasztása és formába öntése
Közben olvaszd fel a tejcsokoládé bevonómasszát vízgőz fölött. Ha kicsit lehűlt, de még folyékony, öntsd a felét a szilikonformába. Fontos, hogy a formát úgy forgasd, hogy a falain 1-2 cm magas csokoládéréteg alakuljon ki. Tedd ismét 15 percre a hűtőbe.
3. Töltelék elkészítése
Amíg az első réteg a hűtőben szilárdul, készítsd el a tölteléket. Ehhez olvaszd fel a vajat egy tapadásmentes serpenyőben, vágd kisebb darabokra a tésztaszálakat, és pirítsd őket aranybarnára. Keverd össze a pisztáciakrémet, a tahinit és egy csipet sót a pirított tésztával, míg homogén masszát nem kapsz. A pisztáciás tölteléket oszlasd el egyenletesen a szilikonformában, majd öntsd rá a maradék csokoládét. Ha a csokoládé közben megdermedt, melegítsd újra vízgőz fölött. Egy evőkanálnyit tegyél félre belőle a díszítéshez. A csokoládét kb. 1 órára tedd a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. Ezután óvatosan vedd ki a formából, és díszítsd szórással. Csak egy kis pont csokoládét tegyél rá, hogy a szórás tapadjon.
Máris kész van a házi Dubai csokoládéd!