nlc.hu
Gasztro
Dubai csoki házilag

Dubai csoki karácsonyra? ‒ Te is el tudod készíteni!

Mindennek van határa! ‒ mondhatnánk egy-egy gasztronómiai újításra, ám, ha csokoládéról van szó, ez legtöbbször fel sem merül. A Dubai csoki úgy tört be a magyar piacra, mintha nem volna holnap, ám borsos ára miatt sokan meggondolják, engedjenek-e az édes kísértésnek. Most megmutatjuk, hogyan tudod otthoni körülmények között elkészíteni a vásárlókat megőrjítő csokit ‒ ami akár kézműves karácsonyi ajándéknak is tökéletes lehet.

Minden új kezdeményezés igényel némi bátorságot, ám ha egyszer meggyőztük a nagyközönséget, attól kezdve semmi sem szabhat határt kreativitásunknak. Ilyen volt a „Dubai csokoládé” is, egy innovatív édesség, mely a közel-keleti ízeket ötvözi a csokoládéval egy kis ropogós textúrával fűszerezve. A csoki elsősorban ennek, valamint a közösségi médiának köszönhetően vált világszerte ismertté az elmúlt hónapokban.

Tudtad?

A csokoládé megalkotása Sarah Hamouda brit-egyiptomi vállalkozó és Nouel Catis Omamalin Fülöp-szigeteki séf nevéhez fűződik. Hamouda 2021-ben alapította meg a Fix Dessert Chocolatier nevű vállalkozását Dubajban, azzal a céllal, hogy a helyi és közel-keleti ízeket egyedi formában hozza el a közönségnek. Omamalin, a termék mögötti recept kidolgozója, elmondta, hogy munkájában mindig a nosztalgia játszik fő szerepet: visszanyúl a gyermekkori emlékekhez és különféle kultúrák ízvilágához, amelyekből az inspirációját meríti.

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

A nagy kérdés: a „crunchy element”

A Dubai csokoládé egy vastag tejcsokoládé burokban kínált édesség, amelynek tölteléke krémes pisztáciából és tahiniből (szezámpaszta) áll. Ezt egészíti ki az ún. „crunchy element”, vagyis a ropogós elem, ami igazán különlegessé teszi a Dubai csoki textúráját. A csokiban megtalálható kunefe egy hagyományos közel-keleti desszert, amely ropogós kataifi tésztából, édes szirupból és különféle töltelékekből áll. Ha ennél a résznél megijedtél, jó hírünk van: a dm kínálatában minden megtalálható, amire egy kiadós adag, házilag készített Dubai csokoládé elkészítéséhez szükség lehet.

Így készítsd el otthon, akár ajándékba is!

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt a finomságot házilag, egyszerű hozzávalókból, hogy te is élvezhesd a dubai konyha varázsát a saját otthonodban, de akár szeretteidet is lenyűgözheted, ha egy szép papírba csomagolt, kézműves Dubai csokoládéval leped meg őket karácsonykor.

Amire szükséged lesz:

1. Minta készítése

Először óvatosan olvaszd meg a fehér csokoládét egy tálban vízgőz fölött. Hagyd egy kicsit hűlni, mielőtt tovább dolgozol vele. Márts egy villát a csokiba, és húzz vele mintákat a szilikonforma belsejébe. Ha szeretnéd, apróra vágott pisztáciát is szórhatsz a formába. Tedd a mintás formát 15 percre a hűtőbe.

2. Bevonómassza megolvasztása és formába öntése

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

Közben olvaszd fel a tejcsokoládé bevonómasszát vízgőz fölött. Ha kicsit lehűlt, de még folyékony, öntsd a felét a szilikonformába. Fontos, hogy a formát úgy forgasd, hogy a falain 1-2 cm magas csokoládéréteg alakuljon ki. Tedd ismét 15 percre a hűtőbe.

3. Töltelék elkészítése

Amíg az első réteg a hűtőben szilárdul, készítsd el a tölteléket. Ehhez olvaszd fel a vajat egy tapadásmentes serpenyőben, vágd kisebb darabokra a tésztaszálakat, és pirítsd őket aranybarnára. Keverd össze a pisztáciakrémet, a tahinit és egy csipet sót a pirított tésztával, míg homogén masszát nem kapsz. A pisztáciás tölteléket oszlasd el egyenletesen a szilikonformában, majd öntsd rá a maradék csokoládét. Ha a csokoládé közben megdermedt, melegítsd újra vízgőz fölött. Egy evőkanálnyit tegyél félre belőle a díszítéshez. A csokoládét kb. 1 órára tedd a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. Ezután óvatosan vedd ki a formából, és díszítsd szórással. Csak egy kis pont csokoládét tegyél rá, hogy a szórás tapadjon.

Máris kész van a házi Dubai csokoládéd!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top