A lencsefőzelék hétköznapi étel, szilveszterkor és újév napján mégis ünnepi státuszba emelkedik. Mostanában akkor számít extrának egy recept, ha szokatlan ízvilágot adunk neki, de ez esetben nem arra törekedtünk, hogy mediterrán felhangot vagy indiai fűszereket csempésszünk bele, hanem az eredeti magyar lencsefőzeléket szerettük volna csúcsra járatni.
Így hát nem olyan rendhagyó hozzávalókat szereztünk be hozzá, mint az apró szemű beluga lencse vagy a gyorsan megpuhuló vöröslencse, hanem maradtunk a konzervatív alapanyagoknál. Mégis ki lehet hozni ebből a „menzakajából” is a legjobbat, megmutatjuk a mi trükkjeinket hozzá!
A legfinomabb lencsefőzelék főzési trükkjei
- Nincs mese, ez nem egy vegetáriánus recept! A negyed kilónyi füstölt sonka fontos szerepet játszik az ízekben. Mélységet, teltséget ad majd a főzelékünknek. A füstölt sonka (vagy hús) ízes főzővizében főzzük meg a lencsét is.
- Egy szelet sárgarépát is főzünk bele, ami a hozzáadott cukron kívül is ad egy kis természetes édességet, zöldséges ízt a főzeléknek. Színesebbé, élénkebbi teszi a főzelék ízvilágát.
- Végül a legnagyobb trükk, hogy nem ecettel, hanem frissen facsart citromlével savanyítjuk. A szúrós ecetes buké helyett így lágyabb ízű és aromásabb lesz a főzelékünk!
Hozzávalók:
- 40 dkg lencse
- 25 dkg füstölt sonka (vagy füstölt hús, bármilyen sertésrész)
- 3 dl tejföl: 2,5 dl a főzelékbe + 0,5 dl a tálaláshoz
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes méretű sárgarépa
- 4 db babérlevél
- 1 teáskanál mustár
- 1 csapott evőkanál cukor
- 1 csapott teáskanál édes pirospaprika
- egy citrom
- 2 evőkanál étolaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
- A lencsét átválogatjuk, többször átöblítjük, és ízlésünk szerint pár óra beáztatjuk, vagy sem. Ha nem áztatjuk be, akkor tovább kell főzni, de előáztatás nélkül is nekiállhatunk a főzésnek.
- A füstölt sonkát két babérlevéllel annyi vízben megfőzzük, hogy a párolgás ellenére is maradjon 1,5 liter lé rajta. Ha nyers, akkor több időt igényel; ha előhőkezelt, akkor gyorsabban puha lesz. A leve értékes, ne öntsük ki!
- Szűrjük le a füstölt sonka főzőlevét és a lencsét is. A leszűrt főzőlébe tesszük a lencsét, és főzni kezdjük.
- Közben megtisztítjuk a sárgarépát, a vöröshagymát és fokhagymát, apróra vágjuk őket, és a hagymákat olajon üvegesre pároljuk.
- Mehet a lencséhez a nyers sárgarépa egyben, és a hőkezelt hagymák az ízlésünk szerinti mennyiségű őrölt bors és további két babérlevél társaságában. Ne sózzuk (vagy csak nagyon enyhén), mert a sonka leve eleve sós!
- Felforraljuk, közben néha átkevergetjük, majd fedő alatt kis lángon puhára főzzük. Ehhez kb. 45 perc biztosan szükséges lesz.
- A tejfölös habarást ízesítjük: a tejfölhöz keverjük a lisztet, mustárt, a cukrot, az édes pirospaprikát és kb. 2 deci vizet. Szép csomómentesre elkeverjük.
- A fedőt levéve közepes lángra tesszük, és folyamatos kevergetés mellett behabarjuk a főzeléket. A legvégén adjuk hozzá először csak fél citrom levét, majd addig állítgatjuk az ízeket, míg a legfinomabb lesz. Ehhez a kapott ízektől függően kellhet egy kis só, bors, cukor vagy még több citromlé.
- A sárgarépát félretesszük a főzelékből. A sonkát szintén kiemeljük belőle, és letisztogatva felszeleteljük a tálaláshoz.