nlc.hu
Gasztro
Ezért a legendás magyar palacsintáért rajonganak a csehek: könnyed és légies – töltelék nélkül is tökéletes!

Íme, a legendás magyar palacsinta receptje: könnyed és légies

Legendás magyar palacsinta receptjéről áradozik a cseh életmódmagazin.

A legendás magyar palacsinta titka a könnyű, légies tésztában rejlik, amely még a hagyományos palacsintákénál is puhább. Az élesztős tészta garantálja a csodásan omlós és pillekönnyű állagot; bár elkészítése kicsit több időt vesz igénybe, az eredmény minden percet megér – fogalmaz a cseh Prima Inspirace magazin, amely egy receptet is megosztott az ételről. 

Fotó: Getty Images

Nos, az alábbi magyar palacsinta a recept szerint önmagában is tálalható, de ízlés szerint meg lehet tölteni lekvárral, túróval vagy akár Nutellával.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g sima liszt
  • 5 dl tej
  • 15 g élesztő
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál cukor
  • csipet só
  • olaj (a sütéshez)

Opcionális töltelékek:

  • lekvár
  • túró
  • Nutella
  • tejföl
  • tejszínhab
  • friss gyümölcs

Elkészítés lépései:

1. Élesztő felfuttatása:

Az élesztőt morzsoljuk bele 1 dl langyos tejbe, és jól keverjük el, hogy aktiválódjon.

2. Tojások szétválasztása:

A tojásokat válasszuk szét sárgájára és fehérjére. A fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, amely a palacsinták könnyedségét biztosítja.

3. Tészta elkészítése:

Az élesztős tejet keverjük hozzá a tojássárgájákhoz. Fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet és a lisztet, amíg sima tésztát kapunk. Végül óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét, hogy a tészta könnyű maradjon. Pihentessük a tésztát 15 percig, hogy az élesztő dolgozhasson, és a tészta puha textúrájú legyen.

4. Palacsinták sütése:

Forrósítsunk fel egy kevés olajat egy serpenyőben. Osszuk el a tésztát adagokra, és süssük a vékony palacsintákat mindkét oldalukon körülbelül 2 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Közepes hőfokon süssük, hogy a palacsinták átsüljenek, de könnyedek maradjanak!

5. Tálalás:

A kész palacsintákat tálalhatjuk töltve vagy anélkül. Megtölthetjük lekvárral, túróval, Nutellával, vagy egyszerűen porcukorral meghintve is kínálhatjuk. További ínycsiklandó lehetőség lehet a tejföl, tejszínhab vagy friss gyümölcs hozzáadása.

A lap további tippeket is megosztott a finom magyar palacsintához, például, hogy a töltelékeket kombinálhatjuk is (például lekvárt túróval, Nutellát gyümölcsökkel), illetve azt is tanácsolják, hogy ha van időnk, érdemes hagyni a tésztát hosszabb ideig kelni, hogy még légiesebb legyen. 

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top