nlc.hu
Gasztro
Sót a kávéba? Tízszer finomabbá teszi!

Sót a kávéba? Tízszer finomabbá teszi!

Ezzel a trükkel még a cukrot is elhagyhatod.
kávé, fotó: iStock

Kávé sósan? Sokak esküdnek erre a kombinációra, mivel jobbá, ízletesebbé teszi. A só egy egyszerű trükk, amivel magasabb szintre emelhetjük a napi főzet élvezetét. Mindegy, hogy egy díszes pour-over berendezést használunk, vagy csak egy gyors instant kávét főzünk, egy csipetnyi só bármilyen kávé ízét gazdagabbá teheti. 

A só nem csak ízt ad, hanem egyensúlyt is teremthet. Ha a kávéról van szó, a só csökkentheti a keserűséget anélkül, hogy tompítaná a kávé természetes összetettségét. A cukor és a tejszín ugyan szintén elsimíthatja a kemény főzetet, de elfedik az ízeket, ahelyett, hogy fokoznák azokat. A só viszont semlegesíti a keserűséget, és kihozza a kávé természetes édességét.

Mindössze egy csipetnyi sót tegyünk a kávéba, és máris érezhetően csökken a keserűség íz, miközben megőrzi a mély, pörkölt ízét, amit szeretünk. 

A mögötte álló tudomány egyszerű: a só megakadályozza, hogy az ízlelőbimbóink érzékeljék a keserű ízt, hasonlóan ahhoz, ahogyan a só fokozza az édességet a pékárukban. Ha valaha is sóztál már meg gyümölcsöt vagy csokoládét, biztos észrevetted, hogy ettől még jobb íze lesz. Ugyanez az elv érvényes a kávéra is.

Hogyan használjunk sót a kávéban?

A sót többféleképpen is beépíthetjük a kávéba, a kávéfőzési módszertől és a személyes ízléstől függően.

A kávéfőzés előtt közvetlenül a kávéőrleményre is szórhatunk egy kis sót. Ez különösen jól működik french press, pour-over vagy csepegtetett kávé esetében, mivel a só egyenletesen oldódik fel a főzési folyamat során.

Ha már lefőztük a kávét, csak keverjünk egy csipetnyit a csészénkbe, és ízleljük meg a különbséget. Vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba! A túl sok só a kávé ízét már igazán sós ízűvé teheti.

A hidegen főzött kávé természetesen kevésbé savas, mint a hagyományos, forrón főzött kávé, de még így is lehet benne egy kis keserű íz. Adjunk egy kis sót a hideg kávé sűrítményhez, mielőtt vízzel vagy tejjel hígítanánk, hogy még finomabb legyen a jegeskávé.

Mivel az eszpresszó nagyon koncentrált, egy csipetnyi só is sokat számíthat. Ez a tipp nagyszerű a megrögzött eszpresszórajongóknak. Legközelebb adjunk hozzá egy kis sót, mielőtt belekeverjük a tejet vagy a vizet.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top