nlc.hu
Gasztro
Szemüvegesek figyelem! Ezzel a 7 étellel élesebbé válhat a látásod

7 étel, amit az élesebb látásért fogyaszhatsz

A magvak és a különböző aszalt gyümölcsök olyan vitaminokkal és omega-3 zsírsavakkal vannak tele, amik elengedhetetlenek az éleslátáshoz.

Manapság, amikor egész álló nap különböző formájú képernyőket bámulunk különösen fontos, hogy belülről is tápláljuk a szervezetünket olyan ételekkel, amik támogatják a szemünk egészségét és a látásunkat. Persze mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a répa híresen sokat segít a témában, de azt tudtad, hogy a magvak és aszalt gyümölcsök is jó hatással van a látószerveinkre? És ráadásul egészséges nassolnivalónak is kiválóak!

Kesudió

Magas cinktartalmának és antioxidánsainak – mint a zeaxantin vagy a lutein – köszönhetően a kesudió előkelő helyen végzett a szem egészségének támogatói között. Ezek a tápanyagok ugyanis segítenek megelőzni a korral járó gyengénlátást és egyéb szemproblémát.

Dió

A dió a benne található omega-3 zsírsavakkal járul hozzá a szem megfelelő működéséhez: ez támogatja a szem sejtjeinek képződését és fenntartását, miközben fejleszti a vérkeringést és gyulladást csökkent.

Mandula

E-vitaminban gazdag magként a mandula megvédi a szemünket a szabadgyökök károsodástól, illetve csökkenti az időskori gyengénlátás és szürkehályog kialakulásának kockázatát. Omeg-3 tartalmával pedig segít kivédeni a szemszárazságot.

Fotó: Dmitr1ch/Getty Images

Pisztácia

A kesudióhoz hasonlóan a pisztáciában is megtalálhatóak a zeaxantin és lutein nevezetű antioxidánsok, így megvéd minket a magas energiájú fényhullámoktól (mint például az UV-sugárzás), illetve általa kevesebb eséllyel alakulnak ki a korral járó szemproblémák is.

Mazsola

Antioxidáns-, C- és A-vitamin bomba található az apró kis mazsolákban, melyek erősen fellépnek a szem egészségének védelmében, illetve a farkasvakság megelőzésében is segítenek.

Datolya

Igen, a lutein a datolyában is megbújik, ahogy az A-vitamin is. De nem csak ezek miatt van jó hatással a szemünkre: a rosttartalma biztosítja az egyenletes vércukorszintet, ami kulcsfontosságú a cukorbetegség okozta látáskomplikációk megelőzésében.

Aszalt sárgabarack

Az aszalt sárgabarack béta-karotint tartalmaz, ami A-vitaminná alakul a szervezetben. Ebből egyébként is sok található a gyümölcsben, így remek páncélként funkcionál az éjszakai vakság elkerülésében.

via

Ez is érdekelhet szívegészség Megnézem
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top