nlc.hu
Gasztro
Azt hiszed marha- vagy birkahúst rendeltél, róka- vagy mosómedve húsát kapod helyette: egyre több "hamisított" húst kaptak el

Róka és mosómedve húsát adták el marha- és birkahúsként az éttermeknek

Széles körben terjednek a „hamisított” húsok. Egy oknyomozó cikk szerint elterjedt gyakorlat Kínában, hogy az éttermek marha-, birka- vagy nyúlhús helyett róka vagy mosómedve húsát kapják meg és szolgálják fel a vendégeknek.

A The Paper című lap számolt be arról, hogy számos kínai területeken, például Tangshanban, Hebeiben, Weifangban, Linyiben vagy Shandongban az állattartó farmok róka- és mosómedve húsát értékesítik tovább országszerte, marha-, birka- vagy nyúlhúsnak hazudva őket. Gyakran alkalmazott trükk, hogy megpárolják és grillezik a hamis húsokat, mielőtt lefagyasztják, majd eladják éttermeknek őket, hogy még nehezebb legyen megkülönböztetni az emberi fogyasztásra szánt húsoktól.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a prémes állatok tenyésztése – eredetileg ezek a farmok a prémek miatt tartják az állatokat –  során használt hormonok és gyógyszerek veszélyesek, de a testükben hordozott kórokozók is komoly rizikónak teszik ki azokat, akik elfogyasztják őket – írja az odditycentral.

Bár ezt a gyakorlatot tiltják a kínai törvények, egy friss újságírói vizsgálat megállapította, hogy országszerte számos állattartó telep árulja ezeket a húsokat magánvevőknek vagy nyíltan, online felületeken.

Marha vagy mosómedve? (forrás: Pixabay)

A Shandong tartományban található Panjia Lake település arról híres, hogy ehető húsként árulja a rókahúst. Az egyik falusi, aki részt vett az illegális hús kereskedelmi forgalomba hozatalában, azt nyilatkozta a Papernek, hogy ő és a húsüzletben érintettek kémiai „húsesszenciát” használnak, hogy a rókahúst olyanná alakítsák, amilyenre azt az ügyfél szeretné.

Ma már marhahúshoz marhaesszenciát, birkahúshoz birkaesszenciát, szamárhúshoz szamárhúsesszenciát rendelnek, ennek hozzáadása teljesen megváltoztatja az ízét, és már nem lehet különbséget tenni

– mondta a férfi.

A jelentés rámutatott, hogy a legtöbb hamis húst minden év novemberében és decemberében adják el, amikor a prémet általában betakarítják. Egyes eladók lefagyasztják a húst, vagy úgy döntenek, hogy állati eredetű élelmiszerekké vagy olajokká dolgozzák fel. És Kínában amúgy nemcsak húsokat hamisítanak

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top