
Úgy látja a vendéglátó szakma, hogy az éttermekhez, vendéglőkhöz hasonlóan a munkahelyi és gyermekétkeztetésben is már alkalmazni kellene a kedvezményes 5 százalékos áfa-kulcsot. Hamarosan napirendre veszi az Országgyűlés az erről szóló törvényjavaslatot, amelynek benyújtói azzal érvelnek, hogy indokolatlan és szociálisan igazságtalan, hogy miközben az étkezőhelyi vendéglátást 5, addig a szociális célú étkeztetést (a bölcsődei, óvodai, iskolai, munkahelyi közétkeztetést) 27 százalékos áfa terheli. A becslések szerint a változtatás mintegy 20 százalékos árcsökkenést eredményezne – írja a Pénzcentrum.
A portál értesülései szerint a rendszer azért lett bonyolult, mert a kedvezményes adókulcs nem terjed ki valamennyi vendéglátó-ipari szolgáltatásra, ezért több európai országhoz hasonlóan szükség lenne az egész rendszer egységesítésének.
Mint a Magyar Vendéglátók Ipartestületének szakértője elmondta, az elmúlt években már többször javasolták, hogy több uniós országhoz (mint például Finnország, Hollandia, Románia, Svédország) hasonlóan a kedvezményes áfa-kulcs valamennyi vendéglátó-ipari szegmensben, többek között a munkahelyi és gyermekétkeztetésben, az étel és az összes alkoholmentes ital értékesítésére vonatkozzon, továbbá a helyben fogyasztás és az elvitelre történő értékesítés is a kedvezményes adómérték alá essen.
A NAV szakértői szerint a kedvezményes áfa-kulcs a kevésbé fejlett színvonalú étkezőhelyi szolgáltatásokra is alkalmazható.
Amúgy egyre több helyen vezetik be országszerte a svédasztalos menzát az iskolákban. A gyerekek abból szednek, amiből csak szeretnének, és annyit, amennyi jólesik. Vajon jobb ez a módszer, mint az eddigi hagyományos? Lehet repetázni? Drágább az új tálalás? Megéri váltani? Nemrég ennek jártunk utána.
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock