nlc.hu
Gasztro
Mikrohullámú sütő története és helyettesítése a konyhában

Búcsút inthetünk a mikrohullámú sütőknek: hamarosan ez lép a helyükbe

Hamarosan ezek a készülékek fogják felváltani a mikrohullámú sütőket a konyhában.

A mikrohullámú sütők a kilencvenes években kezdtek megjelenni hazánkban, ma pedig már kevesen tudják elképzelni az életüket nélküle. Pedig az eszköz ennél jóval régebbi: fél évszázaddal korábban fejlesztették ki, az Egyesült Államokban – írja a Seznam. Az 1947-ben piacra dobott, első mikrohullámú sütő közel két méter magas, körülbelül

400 kilós volt és egy jobb autó árába került.

Az első modelleket éttermek és mobil food truckok számára kínálták, ahol nagy mennyiségű ételt kellett gyorsan felmelegíteni. Az első háztartási mikrohullámú sütők hamarosan, már 1955-ben megjelentek, de még mindig terjedelmesek, nehezek és nagyon drágák voltak. A kompakt és megfizethetőbb mikrohullámú sütők újabb tíz évvel később váltak elérhetővé, az egyre kisebb magnetronok japán fejlesztésének köszönhetően.

A mikrohullámú sütők emberi egészségre

gyakorolt ​​negatív hatásáról gyakran hallani. Egyesek attól tartanak, hogy a mikrohullámú sugárzás negatívan befolyásolhatja az élelmiszerek minőségét, sőt akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhat.

Búcsút inthetünk a mikrohullámú sütőknek: hamarosan ez lép a helyükbe

A kutatások azonban kimutatták, hogy a mikrohullámú sugárzás nem ionizáló, és  nincs elegendő energiája a sejtek vagy a DNS károsításához. A tápanyagok elvesztése a mikrohullámú sütőben való sütés során pedig hasonló, mint más hőkezelési módszerek esetén. A mikrohullámú sütőknek persze

megvannak a hátrányaik is.

Ilyen például az ételek egyenetlen melegedése, vagy az, hogy a mikrohullámú sütőben való főzés igen nehéz küldetés.

Ezenkívül a mikrohullámú sugárzás – az indukciós vagy forró levegős technológiával ellentétben – kismértékben megváltoztatja a melegített étel ízét és állagát. A mikrohullámú sütőket ezért fokozatosan felváltják a modern, multifunkcionális készülékek, amelyek szélesebb ételkészítési lehetőségeket kínálnak.

Néhány új technológia gazdaságosabb is,

mivel jobban hasznosítja a hőt és minimalizálja a veszteségeit. A mikrohullámú sütőket így valószínűleg hamarosan felváltják a légkeveréses sütők vagy a multifunkcionális edények, amelyek gazdaságosabbak, egyenletesen melegítik vagy főzik az ételt, hő- (és íz-) veszteség nélkül, és sokkal változatosabb elkészítési módokat tesznek lehetővé.

Kép forrása: Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top