nlc.hu
Gasztro
Eredeti görög souvlaki és tzatziki recept

Jobb, mint a gyros: az eredeti görög souvlaki és tzatziki receptje

A souvlaki és a tzatziki párosítás könnyedebb és egészségesebb, mint a sokszor olajban tocsogó gyros, amit sült krumpli és/vagy pita is kísér.

A souvlaki klasszikus grillétel. Habár meleg az nincs, a grillszezon ettől eltekintve megérkezett, és vele együtt a kedvenc grillételünknek, a souvlakinak is eljött az ideje. A grillezéshez ugyanis nem a nyár a legideálisabb évszak, amikor nem lehet kint megmaradni a hőségtől, és amit még tetéz a grillből kicsapó forróság, hanem a tavasz és az ősz, amikor nem fázunk és nem izzadunk, magyarul a napi csúcs 20 és 25 fok között alakul.

Na de, az időjárás felett való aggódást hagyjuk a gazdákra, mi pedig maradjunk az ételnél! A souvlaki görög étel, a nyársra húzott és úgy meggrillezett húst nevezzük így, ami nagyjából megfelel a magyar rablóhúsnak. A különbség annyi, hogy a rablóhúson zöldségek: hagyma, paprika, padlizsán, stb. is szerepel a húskockák között, a souvlakin pedig ez nem jellemző, igaz, ki tilthatná meg, hogy rátegyük, ha akarjuk?

SouvlakI, tatziki, friss zöldek

SouvlakI, tatziki, friss zöldek / Fotó: VeselovaElena, Getty Images

Eredetileg a souvlaki sertéshúsból készült, ami indokolt választás, hiszen a sertés zsírtartalma a megfelelő állapotban tartja a húst, nem szárad ki, nem ég meg. Mostanában azonban egyre gyakrabban készül a souvlaki csirkéből és borjúból, meg hát, bármilyen húsból, amihez hozzá lehet jutni. A souvlaki ugyanis egy kézenfekvő és könnyen elkészíthető étel, sokkal egyszerűbb, mint például egy ragut elkészíteni.

Az eredeti recept szerint egyszerűen bepácoljuk a kockára vágott húst, fémnyársra húzzuk, majd megsütjük a faszénen vagy grillrácson. Jé. A lényeg, mint a legtöbb grillételnél, itt sem a húson van (habár ezzel sokan vitatkoznának), hanem azon, amit hozzá eszünk. A souvlakihoz jellemzően tzatzikit szoktak készíteni, ami nagyon helyes: az íze és az állaga egyaránt illik a húshoz. Görög joghurtból, uborkából és fokhagymából áll, ízesítésként pedig kaprot és mentát szoktak bele tenni, végül pedig jól meglocsolják olívaolajjal.

Souvlaki tatziki saláta

Souvlaki méltó társakkal: tatzikivel, fetával, friss zöldségekkel / Fotó: gbh007, Getty Images

Souvlaki és tzatziki recept

Bármilyen húsból is készítsük, az eljárás és a fűszerezés ugyanaz. Természetesen, mint minden mediterrán étel, a souvlaki is elképzelhetetlen jó sok zöldség nélkül, úgyhogy elő a paprikákkal, paradicsomokkal, salátákkal!

Hozzávalók:

A souvlakihoz:

  • Fél kg csirkemell
  • kb. 1 dl olívaolaj
  • fél citrom leve
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • fél teáskanál oregánó
  • csipetnyi bors
  • 1 teáskanál só

A tzatzikihez:

  • 1 egész kígyóuborka
  • 4 dl görög joghurt
  • 1 csokor kapor
  • 1 szál menta levelei
  • fél teáskanál só
  • fél dl olívaolaj

Elkészítés:

  1. A húst kb. 3X3 cm-es kockákra vágjuk. A pác hozzávalóit összekeverjük (a fokhagymát összezúzzuk, ha friss fűszereket használunk, feldaraboljuk) majd ráöntjük a húsra és betesszük a hűtőbe legalább fél órára. Még nem sózzuk.
  2. Közben elkészítjük a tzatzikit: a kígyóuborkát héjastól lereszeljük tökgyalun vagy durva sajtreszelőn, majd belekeverjük a joghurtba. Hozzáadjuk az apróra vágott fűszereket és a zúzott fokhagymát, végül a sót is, majd betesszük a hűtőbe érni. Az olívaolajat elég tálaláskor a tetejére locsolni.
  3. Amikor eljött az idő, a húskockákat nyársra húzzuk, besózzuk, majd grillen jól átsütjük.
  4. Tzatzikivel, és valami szénhidráttal tálaljuk, ami lehet a rizstől a sült krumplin át pita vagy tortilla, vagy ami akad. Jó étvágyat hozzá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top