Forró napokon a víz rövid távú hidratálás biztosít számunkra, a tej vagy a kókusztej viszont sokkal tovább tartja vissza a folyadékot szervezetünkben. De vajon mi lehet ennek az oka? A St. Andrews Egyetem kutatói 2023-as, 72 férfi alany bevonásával készült tanulmányukban megállapították, hogy nem a tiszta víz hidratál a legjobban, különösen akkor, ha a folyadékot szeretnénk is visszatartani a szervezetünkben. A Ronald Maughan professzor vezette kutatás célja a BHI, más néven a folyadékok hidratációs indexének meghatározása volt – írja a Chip.
Azt akarták kideríteni, hogy
- Mennyi folyadék marad a testszövetekben négy órával egy adott ital elfogyasztása után?
- Mennyi folyadék ürül ki a szervezetből, és miért?
- És azt, hogy szabályozható-e a WC-re járás gyakorisága az innivaló megválasztásával?
A tesztalanyoknak éhgyomorra, 30 perc alatt kellett meginniuk egy liter szénsavmentes vizet vagy azzal egyenértékű mennyiséget ittak a másik három tesztelt folyadék egyikéből.
Utóbbiak ezek voltak:
- rehidratáló oldat,
- 3,5%-os tej
- 1,5%-os tej.
A teszt utáni négy órában,
valahányszor megtelt a hólyagjuk, vizeletmintákat vettek tőlük. Ebből a kutatók meghatározták az italok hidratációs indexét, az italok víztartalmához képest. A győztes az orális rehidratáló oldat lett, 1,54 ± 0,74 BHI-val! Ezt követte a 3,5%-os tej (BHI: 1,50 ± 0,58), majd pedig a sovány tej (BHI: 1,58 ± 0,60)! A szénsavmentes víz jóval gyengébben teljesített, a szénsavas vízzel, kólával, diétás kólával, forró teával, jeges teával, kávéval, narancslével, sportitalokkal és a közismerten vízhajtó hatású világos sörrel együtt.
Na de mi lehet az a szájon át szedhető rehidratáló oldat?!
Bár a kifejezés ijesztően hangozhat, valójában folyékony tápanyagot jelent. Ezek cukor, só, tápanyagok és elektrolit hozzáadásával biztosítják, hogy a dehidratált szervezet szöveteibe gyorsan visszajusson a víz – aztán egy ideig ott is maradjon.
A tiszta víz egyszerűen túl gyorsan távozik a szervezetből – ezt bárki megerősítheti, aki valaha is lenyelt két liter vizet egy ültő helyében. A tiszta víz azonban gyomor-bélrendszeri problémák, ételmérgezés esetén is kimossa a szervezetből azokat az ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyekre annak szüksége lenne az egészséges működéséhez.
A Virginiai Egyetem útmutatója szerint
a „szájon át szedhető rehidratáló oldat” legegyszerűbb receptje egy liter víz, fél teáskanál sóval, két evőkanál cukorral és opcionálisan ízesítőszerrel ízesítve.
- A csirkehúsleves (4 csésze víz, 1 húsleveskocka, 2 evőkanál cukor),
- az áfonyalé (3/4 csésze lé, 3,75 csésze víz, 1/2 teáskanál só),
- vagy a paradicsomlé (2,5 csésze paradicsomlé és 2,5 csésze víz)
a fenti receptúránál jobban hangzik, de hasonlóan hatékony hidratáló szer. Egészséges emberek számára persze egy kis harapnivaló vízzel, egy korty tej a kávéjukba, vagy egy darab gyümölcs vagy zöldség is megteszi.
Kép: Pixabay