nlc.hu
Gasztro

Mit együnk Horvátországban? Kihagyhatatlan specialitások

Neked mi jut eszedbe a horvát konyháról? Ugye, hogy nem is olyan könnyű kérdés?

A horvát konyha fizikai értelemben közel van hozzánk, átvitt értelemben mégis távol. Bár Horvátország a legnépszerűbb tengerparti nyaralóhely a magyarok körében, az már jellemző, hogy a nemzeti kedvenceiket mi is elkészítenénk itthon. A román mics (avagy mititei) itthon is népszerű, ahogyan a szlovák sztrapacska vagy az osztrák apfelstrudel (almás rétes), Sacher-torta vagy a már magyarrá vált bécsi szeletetet, vagyis wiener schnitzelt.

A legtöbbünknek valójában olyan ételek jutnak eszünkbe a horvát konyháról, mint a csevap, teljes nevén csevapcsicsi (ćevapčići) vagy a pljeskavica, amit a „horvát hamburgernek” is nevezhetjük. Szeretjük hozzá a ízletes ajvárt és a lepényeket. Csakhogy ez a két említett étel valójában szerb, és nem horvát eredet.

Csevap, ajvár, sült krumpli

Horvátországban is klasszikus: csevap, ajvár, sült krumpli / Fotó: Dietmar Rauscher, Getty Images

A horvát étkezési kultúra márpedig változatos, hiszen több lényeges adottság befolyásolja. A partvidék mentén erős mediterrán behatás érte, elsősorban az olasz konyháé. Beljebb pedig kontinentális, elsősorban szerb, szélesebb értelemben véve balkáni hatások érvényesülnek.

Mindenesetre, ha beülünk egy átlagos horvát vendéglőbe, a grillezett tintahal, polipsaláta, egyben sült halak és az olasz hatásra immár nemzeti ételüknek tekinthető, tintahal tintájával színezett fekete rizottó (crni rižot) biztosan lesz az étlapon.

De mit érdemes még kóstolni egy horvát nyaralás alkalmával? 10 kóstolnivalót ajánlunk!

Štrukli: a horvát sós és édes sütemény
Burek sa sirom, a horvát sajtos pite
Fuži, az isztriai tészta
Punjene paprike
Sinjski arambašići, a horvát töltött káposzta
10 fotó

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top