nlc.hu
Gasztro

Őszi előétel nyár végén: sült szilva kecskesajttal és dióval – 20 perc alatt kész!

A nyár végi piac egy igazi színorgia: lila szilva, aranybarna dió, hófehér sajtok, és már csak egy jó ötlet kell, hogy mindez egy tányéron landoljon.

Ez az előétel pont ilyen: elegáns, mint egy menő étterem fogása, de annyira egyszerű, hogy akár egy álmos vasárnap délután is összedobhatod, amikor a barátnőd csak „egy kávéra” ugrik át, de titokban reméli, hogy enni is kap.

Miért imádjuk?

  • 20 perc alatt kész, és ebbe a sütő előmelegítése is belefér.
  • Egyszerre édes, sós, krémes és roppanós, vagyis minden, amit az ízlelőbimbók bulinak hívnak.
  • Jól mutat egy ünnepi asztalon, de egy lazább vacsorán is bevethető.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 8 nagyobb, érett szilva
  • 100 g lágy kecskesajt
  • egy marék dió (durvára törve)
  • 1-2 ek méz
  • friss kakukkfű vagy rozmaring (opcionális, de menőbb lesz tőle)

Így készül, lépésről lépésre:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (légkeveréses módban még gyorsabb).
  2. Vágd félbe a szilvákat, magozd ki őket, és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  3. Kanalazz mindegyik közepébe egy adag krémes kecskesajtot.
  4. Szórd meg durvára tört dióval, majd csorgasd rá a mézet. Ha van friss kakukkfű vagy rozmaring, dobd rá a tetejére, ezzel megbolondíthatod.
  5. Süsd 10-12 percig, amíg a szilvák megpuhulnak, a sajt kicsit megpirul, a dió pedig illatos lesz.
Sült szilva kecskesajttal és dióval

Fotó: Getty Images

Tálalási tipp

Melegen a legjobb, de szobahőmérsékleten is szuper. Egy pohár rozéfröccs vagy száraz fehérbor mellé igazi „nyárbúcsúztató” falat, és még a szomszéd is át fog kopogni, hogy „Mi illatozik ennyire?”.

Extra ötlet

Ha szeretnél még egy fokkal ünnepibb változatot, tálald rukkolával és pár csepp balzsamecet-sziruppal, úgy fog kinézni, mintha legalább egy Michelin-csillagos séf parádézna nálad hétvégén.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top