nlc.hu
Gasztro

Így tárold a sárgarépát, hogy hónapokig friss maradjon!

A precíz tárolási technikával akár fél évig is megőrizheti a sárgarépa a minőségét.
répa - fotó: Getty Images

Az őszi időszak beköszöntével elérkezik többek között a sárgarépa felszedésének és tárolásra való előkészítésének ideje. Érdemes odafigyelni arra, hogyan raktározzuk el otthon, mert ha helyesen tesszük, hosszú távon is élvezhetjük a termést.

A tárolásra kizárólag teljesen érett, egészséges és ép gyökerek alkalmasak. A sárgarépa tárolható ömlesztve, prizmában vagy ládába rakva, ám a hőmérséklet kulcsfontosságú – magyarázza az Agroinform cikke. A legideálisabb tárolási hőmérséklet 1 és 2 °C között van.

A sárgarépát óvatosan meg kell tisztítani: kizárólag száraz törléssel, semmiképpen sem vízzel. Érdemes eltávolítani a felesleges mellékgyökereket, a leveleket pedig egészen a koronáig le kell vágni, ugyanis ha sok levelet hagyunk a gyökereken, könnyen rothadás áll be.

A megtisztított répát rétegesen, homokkal borítva is tárolhatjuk, de a faládás megoldást is választhatjuk. Ez utóbbi módszer nemcsak hosszabb eltarthatóságot biztosít, hanem kevesebb tápanyagveszteséggel is jár.

Arra is ügyeljünk, hogy mivel tároljuk együtt a sárgarépát:

  • Ne tegyük etilént termelő gyümölcsök közé (alma, avokádó, banán, kivi, körte, sárgadinnye, barack), mert keserűvé válhat a répa íze!
  • Zellerrel, pasztinákkal, tormával, céklával és petrezselyemmel sem javasolt együtt tárolni!
  • Inkább más gyökérzöldségekkel együtt tároljuk!

Megfelelő körülmények mellett a sárgarépa akár 6 hónapig is tárolható.

Fekete foltok a sárgarépán: még mindig meg lehet enni?

A sárgarépán megjelenő fekete foltok gombás fertőzést jelentenek, és általában a nem megfelelő tárolás miatt jelentkeznek. Ha például a sárgarépa műanyag csomagolásban marad, az elősegíti a penészképződést.

  • Ha a sárgarépán csak marginális sérülések vannak, elegendő a feketepenészt eltávolítani, és az egészséges gyökérrészeket azonnal elfogyasztani.
  • Ha azonban a penész régebbi, vagy a sárgarépa keserű ízt kapott, a penész már tovább terjedt. Ebben az esetben jobb, ha nem fogyasztjuk el, hanem kidobjuk.

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top