nlc.hu
Gasztro

Almás pite újragondolva: 5 recept, ami még a nagyiénál is jobban sikerülhet

Az almás pite örök klasszikus, de 2025-ben jöhet a frissítés! Mutatunk 5 szuper receptet, amelyekkel akár a nagyi legendás sütijét is lekörözheted.

Az almás pite az a süti, amit a legtöbb családban „úgyis csak a nagyi tud igazán jól elkészíteni”. De mi lenne, ha kipróbálnál néhány új, izgalmas változatot, amelyek nemcsak modernizálják a klasszikust, hanem még a legszigorúbb családi kritikusokat is meggyőzik?

2025-ben a gasztrotrendek új lendületet adnak a régi kedvenceknek: fűszerek, új textúrák, különleges tészták és játékos formák emelik új szintre a megszokott pitét. Mutatjuk a legjobbakat!

1. Francia tarte tatin – karamellizált luxus almapitében

A fejjel lefelé készült, vajkaramellben sült alma olyan mély ízt ad, hogy eldőlt: ez a pite felnőtt, sikkes változata. A ropogós-vajas tészta és a fényes karamell együtt minden vendég kedvence.

Hozzávalók (1 közepes pitéhez):

  • 6-7 közepes alma (Golden vagy Jonagold)
  • 120 g vaj
  • 150 g kristálycukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet só
  • 1 csomag (275 g) friss leveles tészta
  • ½ tk fahéj (opcionális)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 190 fokra.
  2. Egy nagyobb, sütőbe tehető serpenyőben (vagy tortaformában) olvaszd fel a vajat, add hozzá a cukrot, és főzd 6-8 percig, míg szép arany karamell lesz.
  3. Add hozzá a vaníliát és a sót.
  4. Az almákat hámozd meg, vágd félbe, magozd ki, majd tedd a karamellbe szorosan egymás mellé (a domború felükkel lefelé).
  5. Fedd le és 15-20 percig lassan karamellizáld, amíg megpuhulnak.
  6. A leveles tésztát vágd akkorára, hogy befedje a serpenyőt, majd borítsd az almákra. A széleit tűrd be egy spatulával.
  7. Süsd 25-30 percig, míg aranybarna nem lesz.
  8. Pihentesd 5 percig, majd egy határozott mozdulattal borítsd ki egy tálra.

Tálalás: Kevés tengeri sóval vagy rozmaringgal még különlegesebb.

Francia alma tarte tatin

Fotó: Getty Images

2. Gyors almás pite leveles tésztából

Ha nincs idő hosszasan gyúrni, a leveles tészta a megmentőd. A réteges, könnyű tésztához szaftos fahéjas almát töltesz, és máris kész a „minek bonyolítani?” típusú pite, ami mégis lenyűgöz.

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 4-5 alma felkockázva
  • 50 g vaj
  • 3 ek barnacukor
  • 1-1,5 tk fahéj
  • ½ tk szerecsendió
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek keményítő
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 200 fokra.
  2. A vajat olvaszd meg egy serpenyőben, add hozzá az almát, barnacukrot, fűszereket és citromlevet.
  3. 5-7 percig párold, amíg szaftos, de nem túl puha.
  4. A keményítőt keverd el 1 ek. vízzel, öntsd az almához, és sűrítsd be.
  5. A leveles tésztát terítsd ki, a közepére kanalazd az almát, és hajtsd körbe „piteformára” vagy készíts belőle batyut.
  6. Kend meg tojással, szurkáld meg a tetejét.
  7. Süsd 18-22 percig, amíg aranybarna lesz.

Tipp: tetejére porcukor, karamellszósz vagy vaníliafagyi. Ha szerecsendiót is teszel a töltelékbe, mélyebb, téli aromát kap.

3. Almás–vaníliás krémpite

Omlós tészta, selymes vaníliakrém és rá egy vastag réteg karamellizált alma. Ez a recept a klasszikus pite és egy krémes desszert luxus találkozása.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 250 g liszt
  • 150 g hideg vaj felkockázva
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 2–3 ek hideg víz

Vaníliakrémhez:

  • 400 ml tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 ek cukor
  • 1 ek vaj

Töltelékhez:

  • 4 alma vékonyra szeletelve
  • 2 ek vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 tk fahéj

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrd össze, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre.
  2. A krémhez főzd meg a pudingot a tejjel és cukorral, majd keverd bele a vajat. Hűtsd ki langyosra.
  3. Az almát vajon megfuttatod a cukorral és fahéjjal 5 percig.
  4. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
  5. A tésztát nyújtsd kör alakúra, béleld ki vele a piteformát, majd süsd elő 10 percig.
  6. Kend a tésztába a vaníliakrémet, majd halmozd rá az almát.
  7. Süsd 25-30 percig, amíg a széle aranybarna.

Tálalás: porcukor, pirított mandula. Pirított mandula a tetején = extra roppanás.

4. Almás galette – rusztikus francia pite

A francia galette olyan, mint a pite lazább, művészlélek testvére: nincs forma, nincs stressz, csak egy szabadon összehajtogatott omlós tészta sok-sok fűszeres almával.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 200 g liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 3-4 ek hideg víz

Töltelék:

  • 3-4 alma vékony szeletekre vágva
  • 2 ek méz vagy cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek vaj felkockázva
  • Kenéshez: 1 tojás

Elkészítés:

  1. A tésztát gyúrd össze gyorsan, formázz belőle korongot, és tedd hűtőbe 30 percre.
  2. A sütőt melegítsd elő 190 fokra.
  3. A tésztát kör alakúra nyújtsd (nem baj, ha rusztikus).
  4. A közepére rakd a vékony almaszeleteket legyezőszerűen, szórd meg fahéjjal, mézzel és tedd rá a vajkockákat.
  5. A széleket hajtsd rá lazán a töltelékre.
  6. Kend meg tojással.
  7. Süsd 30-35 percig, míg a széle szép aranybarna.

Tálalás: Egy kanál mascarpone, vaníliafagyi vagy mézes joghurt mellé tálalva ellenállhatatlan.

5. Almás pite fűszeres morzsával

A klasszikus pitét turbózd meg ropogós fahéjas-diós morzsával! A morzsaréteg sütés közben aranybarnára pirul, miközben a töltelék szaftos marad.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 250 g liszt
  • 150 g hideg vaj
  • 80 g porcukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 5-6 alma kockázva
  • 3 ek cukor
  • 1-1,5 tk fahéj
  • ½ tk gyömbér vagy kardamom (opcionális)
  • 1 ek keményítő
  • 1 ek citromlé

Morzsához:

  • 80 g vaj
  • 80 g barna cukor
  • 100 g liszt
  • 50 g darált dió vagy pekándió

Elkészítés:

  1. A tésztát gyúrd össze, és bélelj ki vele egy piteformát. Tedd a hűtőbe 20 percre.
  2. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
  3. Az almát keverd össze a cukorral, fűszerekkel, citromlével és keményítővel.
  4. A morzsához keverd össze a hideg vajat, lisztet, cukrot és diót, legyen nedves homokállagú.
  5. A pitetésztára rakd a fűszeres almát, a tetejére a morzsát.
  6. Süsd 35-40 percig, amíg a morzsa aranybarna és ropogós lesz.

Tálalás: vaníliasodóval vagy tejszínhabbal különösen finom. A dió helyett mogyoróval vagy pekándióval is isteni.

Almás pite fűszeres morzsával

Fotó: Getty Images

Lehet, hogy a nagyi almás pitéje megismételhetetlen, de ettől még kísérletezni ér! Az újragondolt receptek között biztos, hogy te is találsz olyat, ami új hagyományt teremthet otthon.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top