nlc.hu
Gasztro

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit: nem is hinnéd, milyen ízkombináció tarolt!

Ennyi bejglit még sosem neveztek, mint idén.
bejgli - fotó: Getty Images

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén 6. alkalommal hirdette meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. A megmérettetés célja ezúttal is az volt, hogy felhívja a figyelmet a minőségi alapanyagokból készülő ünnepi süteményeke, és közelebb hozza a fogyasztókhoz a kézműves bejgli valódi értékeit.

Kategóriánként háromfős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén rekordszámú, összesen 59 bejglit kóstolt és értékelt a szaktekintélyekből, cukrászmesterekből álló zsűri.

Az Év diós bejglije díj nyertese Jókai Zsuzsanna lett a szekszárdi Prim Cukrászda & Café képviseletében, a hagyományos mákos bejgli kategóriában Márkus Beáta nyert a békéscsabai Bejó Cukrászdából.

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a szakemberek. Az olajos magvak közül a pekándió még mindig sláger, emellett a különböző fűszerekkel ízesített mogyorós töltelékek voltak a legkedveltebbek a versenyzők között. A gyümölcsök közül az alma, körte, málna, eper, meggy, sárgabarack, füge, narancs és a mandarin képviseltették magukat. Idén újdonság volt az ízesítők között a rózsavíz, az Earl Grey tea, a fenyőrügy szörp, a whisky és a gin – számolt be az Ipartestület.

Az ínyenc kategóriában az aranyérmet a darált pirított tökmaggal, gyömbérrel, narancshéjjal és fahéjjal ízesített sütőtök töltelékkel készült különlegesség, a Sütőtökvarázs kapta, amelyet Kimberger Lili Ágnes készített el a piliscsabai Mák Kézműves Cukrászdából.

A bejglik mellett idén már karácsonyi fatörzsek is megmérkőztek. A tekercs, henger vagy téglatest formájú torták dekorációjának a karácsonyi tematikához illeszkedőnek kellett lennie. A versenyre 38 édességgel neveztek. A hagyományos karácsonyi mézes, narancsos, gesztenyés, mogyorós ízek mellett meglepő ízkombinációkkal is készültek a nevezők. A magyar gyümölcsök (málna, meggy, fekete ribizli, körte, sárgabarack, szeder) mellett yuzu és kumquvat is előfordult a tortákban. Többük meghatározó íze a kávé volt, akár gyümölccsel, csokoládéval vagy valamilyen likőrrel kombinálva. A klasszikus karácsonyi fűszereken túl (fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj) bátran használtak a versenyzők gyömbért, tonkababot és timur borsot is. Az aranyérmet a mandulalisztes kakaós felverten, narancsos ropogós réteggel, karamellizált csokoládé- és narancsos tejcsokoládé mousse-szal készült Arany csábítás kapta.

Kiemelt fotó: illusztráció, Gettí Images

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top