nlc.hu
Gasztro

Baktériummal fertőzött élelmiszert hívtak vissza

Ha ebből vettél, nehogy megedd!

Listeria monocytogenes jelenléte miatt visszahívta az Almare Seafood Füstölt szivárványos pisztrángfilé 125 gramm megnevezésű termékét az ALDI – közölte honlapján a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság. Mint ismert, a Listeria monocytogenes egy baktérium, amely a liszteriózis nevű súlyos betegséget okozhatja élelmiszerek fogyasztásával.

Ez is érdekelhet A Beatrice együttes Megnézem

A tájékoztatás szerint a visszahívásban érintett termék minőségmegőrzési ideje 2025. november 30., tételszáma 4254431. A többféle ízesítésben kapható termék szállítója a Laschinger Seafood GmbH.

A visszahívott ALDI-termék - Forrás: nkfh.gov.hu

A visszahívott ALDI-termék – Forrás: nkfh.gov.hu

A hatóság arról is beszámolt, hogy Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket, gondoskodott a kifogásolt tételek forgalomból történő kivonásáról, valamint a fogyasztóktól történő visszahívásáról. A vállalkozás intézkedéseit, továbbá a visszagyűjtött termékek további sorsát – megsemmisítését vagy elszállítását- a hatóság nyomonköveti.

Az NKFH azt kéri a vásárlóktól, hogy ha vásároltak az ominózus termékből, és a termék még a birtokukban van, azt ne fogyasszák el!

A napokban amúgy – ugyancsak Listeria monocytogenes jelenléte miatt – a SPAR is visszahívott különféle, tengeri herkentyűkből készült ételeket.

Mi a liszteriózis?

Jó ellenálló képességű felnőttek a fertőzést sokszor tünetmentesen vészelik át, nem betegszenek meg. Legyengült szervezetben (csecsemők, várandós nők, 70 évesnél idősebb, valamint gyenge immunrendszerű emberek) nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának. Az első tünetek már a fogyasztást követő napon felléphetnek, de akár egy hét is eltelhet, mire panaszok jelentkeznek. A betegség súlyosabb változatánál a lappangási időszak a fogyasztást követő 90 napig is eltarthat. Az általános tünetek, mint például: láz, hányás, hasmenés, fejfájás, alapján sokszor nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől. A kialakult betegségnek – főként a várandós nők körében – igen súlyos következményei lehetnek. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat. Az esetek 20-30 százalékában a betegség akár halállal is végződhet – figyelmeztet a Nébih.

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top