nlc.hu
Gasztro
A kicsi pufi, a francia és a vékony nagy: éljen a palacsinta, akármilyen is!

A kicsi pufi, a francia és a vékony nagy: éljen a palacsinta, akármilyen is!

Ha lenne Gombóc Artúrnak egy ikertestvére, biztos, hogy a palacsintáért rajongana. Mert abból is van legalább annyiféle, mint a csokiból: édes, sós, kicsi, mini, nagy, sütőben sült, serpenyős, és akkor még a töltelékekről, kiegészítőkről nem is beszéltünk. Pedig abból is van bőven. Át is vesszük gyorsan a leghíresebbeket, és hozunk pár receptet is.

Nem annak látszik, de palacsinta 

A kisfiam 6 éves, és nem hisz az amerikai palacsintában. Ha azt mondom, hogy sütök palacsintát reggelire, és aztán kiderül, hogy én a kis pufi palacsintára gondoltam, akkor szinte sajnálkozva mondja, hogy „ez nem igazság, palacsintát ígértél, és ez a kis pufi, ez minden csak nem palacsinta”. Aztán persze az utolsó morzsáját is megeszi, de újra és újra elmondja, hogy jobb, ha tudom, hogy a palacsinta az a nagy és lapos, amit a mamik szoktak sütni neki.  Ezek után egy orosz blinit már persze nem is nevezek palacsintának, csak azt mondom, minilepény, és így nincs vita a palacsinta definíciójáról.

A palacsinta tehát nagy és vékony, jó esetben túrós, kakaós vagy lekváros. Nálunk legalábbis így van, de van egy olyan sejtésem, hogy egy kaliforniai kisfiú meg épp a nagy és vékony palacsintát kifogásolná. Nehéz az élet itt, a 21. században. Mi még csak a klasszikus palacsintát ismertük, azt ettük rántott hús után, strandon, szülinapokon. A legfurcsább dolog, ami a palacsintával történhetett, ha hortobágyi húsos palacsintát készítettek belőle. Az egy kicsit meredeknek tűnt gyerekként, nem is sejtettük, hogy 20-30 év múlva már spenótos-fetás, lazacos és édesburgonyás palacsinták közül is válogathatunk. 

Bacon, narancs, dió és láng 

Szinte minden országnak megvan a maga palacsintája, amelyekben ma már szinte csak annyi a közös, hogy liszt és víz/tej és tojás a folyékony massza alapja, amit aztán vékony, vagy vastag lepény formájában sütnek ki serpenyőben. A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön vagy a legenda szerint bronzpajzson sütötték, csak liszt, víz és kevéske só kellett hozzá.

A magyar palacsinta szó a román plăcintă („lepény, lángos”) átvétele, bár vannak, akik szerint inkább a blincsiki kiejtésű szláv szóból ered. A 16. századból származnak az első magyar palacsintareceptek, de akkor még csak az arisztokrácia kiváltsága volt a vékony tésztás palacsinta, a paraszti konyhában a vastag palacsinta volt jellemző. Akkoriban még magában, töltelék nélkül ették a palacsintát, majd a 18. század második felében kezdtek különféle gyümölcsökkel, mákkal és dióval kísérletezni töltelékként. 

francia palacsinta, a crêpe valaha luxuscikk volt Franciaországban is, mert vaj, cukor, fehér búzaliszt kellett bele, csupa olyan hozzávaló, amely csak módosabb házaknál fordult egyszerre elő. A palacsintamesterek – crêperiens – a gyarmati áruknak köszönhetően fahéjjal, vaníliával, rummal ízesítették a zsebkendő nagyságú és vékonyságú palacsintákat, de végül nem ezek lettek a legnépszerűbbek, hanem a narancslikőrös crêpes Suzette. Edward walesi herceg, későbbi angol király egy Suzette nevű lánnyal vendégeskedett a Monte Carló-i Café de Paris étteremben, ahol a fiatal pincérinas, Henri Charpentier tálaláskor izgalmában véletlenül felborította a narancslikőrös üveget, amelynek tartalma beleborult a palacsintás serpenyőbe, és lángra lobbantotta azt. Hogy eloltsa, egy kis cukrot szórt rá, majd megkóstolta a desszertet, és mivel ízlett neki, így tálalta fel a lángra lobbant palacsintától szinte elvarázsolt Edwardnak. Először a Crêpe Princesse, vagyis palacsinta hercegné módra nevet adták neki, de a herceg kérésére crêpe Suzette lett belőle.

Az amerikai palacsinta épp az ellenkezője a nagyon vékony francia palacsintának:  vastag és habkönnyű a tésztája, melyet úgy érnek el, hogy sütőport és szódabikarbónát is adnak hozzá. Ezt nem szokták feltekerni vagy kettéhajtani, a toronyszerűen egymásra pakolt duci palacsintákat inkább valamilyen sziruppal, vagy szósszal szokták leönteni. Jellemzően reggelire fogyasztják, juhar- vagy áfonyasziruppal, apróbb szemű bogyós gyümölcsökkel megszórva. A legnépszerűbb egyértelműen a baconnel és juharsziruppal kínált amerikai palacsinta, ami csak elsőre hangzik furán, megkóstolva hamar kiderül, hogy nagyon is kompakt ízvilágról van szó. 

Hosszan sorolhatnánk még a különféle palacsintákat, de most csak egyet emelnénk még ki, mielőtt rátérnénk a konkrét receptekre. A marokkói palacsintát talán kevesebben ismerik, pedig az ataif egy fantasztikusan finom palacsinta. A tésztát vastagabbra sütik, töltelékként pedig kókuszreszelékkel összekevert kakaót használnak, amelyet reszelt narancshéjjal és kristálycukorral kevernek el, és ha ez még nem lenne elég, vaníliamártással tálalják. Van, amikor mézbe vagy cukorszirupba mártják a kész palacsintát, és persze a töltelék itt is jól variálható: nyers vagy párolt gyümölcs is kerülhet bele.

 

Csupa csoki palacsinta

csokis palacsinta recept

Csokis palacsinta (Fotó: Thinkstock)

 Hozzávalók:

  • 2 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje, habbá verve
  • 3 ek. cukor
  • 3,5 dl tej
  • 3 ek. olvasztott vaj
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 és 1/2 bögre liszt
  • 1/4 bögre kakaópor
  • 1 tk. sütőpor
  • 100 g apróra vágott étcsoki
  • 1 ek. vaj vagy olaj a sütéshez
  • 1 bögre tejszín
  • 225 g csokichips
  • málna

A cukorból 40 grammnyit keverj el a két tojássárgájával, majd önts hozzá 3,5 dl tejet. Ehhez forgasd hozzá a tojásfehérjehabot, majd a vajat és a vaníliát. A lisztet és a kakaót szitáld át egy tálba, add hozzájuk a sütőport. Erre öntsd rá a tojásos-cukros-tejes keveréket. Kézi habverővel keverd simára. Keverd el a tésztában az apróra vágott csokit is, majd tedd félre 15-20 percre. A tejszínt forrald fel egy lábosban, majd öntsd egy tálban a csokichipsre. Keverd simára. Vedd újra elő a tésztát, és kezdd el kisütni serpenyőben a palacsintákat, körülbelül 1 centi vastagra. A kész palacsintákat pakold egymásra, locsold meg a csokiöntettel, majd szórd meg málnával. Jó étvágyat!

Túrós-mákos palacsinta

turos makos palacsinta recept

Túrós-mákos palacsinta (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg túró
  • 3 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • kb. 2 dl tej
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 ek. egész mák
  • 5 dkg vaj
  • meggylekvár a tálaláshoz

A túrót villával törjük alaposan át, keverjük krémesre a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a lisztet és annyi tejet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. (A megfelelő állagot liszt vagy további tej hozzáadásával bátran alakítsuk.) Adjunk hozzá 2 dkg olvasztott vajat, a mákot és a citromhéjat. Palacsintasütőben olvasszuk fel a maradék vajat, evőkanállal szedjünk a tésztából kis adagokat, terítsük szét szabályos körré, és süssük meg a korongok mindkét oldalát. Meggylekvárral kínáljuk.

Áfonyás amerikai palacsinta

afonyas amerikai palacsinta recept

Áfonyás amerikai palacsinta (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 ek.  cukor
  • 1 tojás
  • 4 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 ek. nádcukor
  • a tálaláshoz: friss áfonya és méz

A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojást felhabosítjuk a cukorral, majd felhígítjuk a tejjel és az olvasztott vajjal, ezt követően elkeverjük a sütőporos liszttel. Serpenyőben közepes lángon kisütjük a palacsintákat. Sülés közben a tésztájába is dobhatunk áfonyákat is. Hagyományosan juharsziruppal vagy lekvárral fogyaszthatjuk.

Palacsinta bodzás eperrel

bodzas epres palacsinta recept

Bodzás-epres palacsinta (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 dl bodzaszörp
  • 20 dkg fehér spárga
  • 40 dkg eper
  • 5 dkg cukor

A tésztához:

  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 7 tojás
  • 11 dkg cukor
  • 4 dkg vaníliás cukor
  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • reszelt citrom- és narancshéj
  • fahéj
  • olaj vagy vaj a sütéshez

A tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, a sót, a fahéjat, a reszelt citrom- és narancshéjat, valamint a lisztet. Legvégül a tojásfehérjékből vert kemény habbal lazítjuk. Lassú tűzön kevés vajon mindkét oldalát megsütjük. A fehér spárgát szárvégénél vékonyan meghámozzuk, és citromos, cukros vízben leforrázzuk. 
Az epret megmossuk, a felét kockára vágjuk. Lábasban a bodzaszörppel és a cukorral 20 percig főzzük, majd átpasszírozzuk. A palacsintákat a spárgával, a friss, szeletekre vágott eperrel és az eperöntettel rétegezve egymásra rakjuk, és azonnal fogyasztjuk.

Kakaós-kávés palacsinta

kakaos kaves palacsinta recept

Kakaós-kávés palacsinta (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 12 palacsintához:

  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 25 dkg liszt
  • 5 ek. kristálycukor
  • 1 tojás 
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj 
  • szódavíz
  • 1 ek. instant kávé

A karamellöntethez:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg vaj 
  • 4 ek. habtejszín
  • 1 csapott tk. tengeri só

 

Egy evőkanál kakaóport keverjünk el a liszttel, 2 evőkanál cukorral, adjuk hozzá a tojást és a tejet, és keverjük csomómentesre. Adjunk hozzá 2,5 dkg olvasztott vajat és annyi szódát, hogy megfelelő állagú, híg palacsintatésztát kapjunk. Hagyjuk 20 percet pihenni a tésztát. A maradék, olvasztott vajjal kikent palacsintasütőben süssük ki a palacsintákat. Keverjük el a maradék kakaót a szűrőn átszitált instant kávéval és a maradék kristálycukorral. Töltsük meg a palacsintákat a kávés kakaóval, hajtsuk 4 részre. A karamellöntethez a cukrot karamellizáljuk pár csepp vízzel, ha közepesen sötét a karamell, adjuk hozzá a vajat, és takaréklángon melegítsük, míg újra felolvad, ekkor adjuk hozzá a tejszínt és a sót. A palacsintákat tálaláskor csorgassuk meg a karamellszósszal.

Zserbópalacsinta

zserbopalacsinta recept

Zserbópalacsinta (Fotó: Partali Anita)

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt (ez kb 2 bögre liszt, ha 2 dl-es a bögrénk)
  • kb. fél liter folyadék (nálam 4 dl tej, 1 dl szódavíz)
  • egy löttyintés olaj

A töltelékhez és a mázhoz:

  • sárgabaracklekvár
  • darált dió
  • olvasztott étcsokoládé

Általában robotgéppel szoktam jól összekeverni, de ha nincs robotgép, akkor is megoldható a csomómentesség, a lisztet kell a tojással összekeverni először, és utána lassan hozzáadagolni a folyadékot. Az a fontos, hogy tejszín sűrűségű legyen. A merőkanállal szoktam lecsurgatni egy adagot, és ahogy lefolyik a merőkanálon, akkor ha olyan sűrű, mint a tejszín, akkor jó.

A palacsintasütő serpenyőt felhevítjük, és egy merőkanállal mérünk bele, majd körkörös mozdulattal végigcsurgatjuk a tésztát benne, hogy mindenhova jusson és szép kör alakú legyen. Pár perc után már lehet is fordítani. Én nem szoktam a plafonra dobálni, csak egy lapáttal megfordítom.

A palacsintát kenjük meg sárgabaracklekvárral, majd szórjuk meg darált dióval. Tekerjük fel. 
Olvasszunk fel 50 gramm étcsokoládét vízgőz felett, majd csurgassuk le vele a palacsintákat.

A receptet Partali Anita, a Bonnie konyhája bloggere készítette.

Mandulás amerikai palacsinta

mandulas amerikai palacsinta recept

Mandulás amerikai palacsinta (Fotó: Thinkstock)

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 120 ml kókusztej
  • 25 dkg darált mandula
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • kevés olaj a sütéshez

A tojásokat enyhén elhabarjuk, majd hozzáadjuk a kókusztejet. A mandulát, a szódabikarbónát és a sót összeforgatjuk, majd a tojásos kókusztejhez adjuk, és simára keverjük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, és kis adagokban kisütjük a palacsintát.

Karamellpudingos palacsinta

karamellas palacsinta recept

Karamellpudingos palacsinta (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 3 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1,5 dl szóda
  • 2 dl tej
  • csipet só
  • 1 ek. cukor
  • 2 ek. olaj

A töltelékhez:

  • 10 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

A száraz anyagokat egy tálban összemérjük, majd a tej felét és a tojásokat hozzáadva sima masszát keverünk belőle. Arra vigyázzunk, hogy csomómentes legyen. Óvatosan kevergetve hozzáadjuk a többi tejet, majd a szódát, végül az olajat is. 20 percre félretesszük pihenni, ez idő alatt elkészítjük a pudingot.
A cukrot egy lábasban karamellizáljuk, felöntjük 1,5 dl meleg tejjel, majd teljes olvadásig együtt forraljuk. A maradék tejet a pudingporral simára keverjük, és a karamellre öntve pudingot főzünk belőle. A palacsintákat egyenként kisütjük, mindegyik darab felét megkenjük a pudinggal, majd tölcsérszerűen feltekerjük. Tálaláskor megszórhatjuk grillázzsal, úgy még finomabb lesz.

Mini almapalacsinta

 
mini almapalacsinta recept

mini almapalacsinta lekvárral

Hozzávalók:

  • 3 alma
  • 2 tojás
  • 1 ek. porcukor
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 2-3 ek. zabpehelyliszt
  • 1 ek. kókuszolaj
  • olaj a sütéshez

A meghámozott almákat lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, a kókuszolajat és a zabpehelylisztet, és alaposan összekeverjük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, majd evőkanálnyi adagot kanalazok a masszából, a kanál hátlapjával kissé szétnyomkodjuk, és mindkét oldalát megsütjük.

Crêpes Suzette palacsinta

francia palacsinta recept

Crepe Suzette palacsinta (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg + 10 dkg porcukor
  • 2 tojás + 1 sárgája
  • 5 dkg + 6 dkg puha vaj
  • 2 narancs kifacsart leve + a 1 narancs gerezdekre szedve
  • 1 ek. olaj
  • 1 csipet só
  • 2+4 ek. curacaolikőr

Keverőtálba mérd ki a lisztet, a közepébe a kezeddel készíts kis mélyedést. A tojásokat és a sárgáját egy másik edényben keverd habosra az 5 dkg cukorral és a sóval, majd apránként öntsd a liszthez. Habverő vagy robotgép segítségével keverd el a tejben az 5 dkg vajat és az olajat, majd ezt is dolgozd hozzá a liszthez, keverd a palacsintatésztát simára. Hagyd legalább 30 percet állni.

Közben a maradék vajat és cukrot keverd habosra, keverd hozzá a narancslevet és a 2 evőkanál curacaót. Végül add hozzá a gerezdekre szedett narancsot, de előbb távolítsd el héj alatti fehér részt. Kevés olajjal forrósítsd fel a palacsintasütőt, és süsd ki a francia palacsintákat. Töltsd meg valamennyit a narancsos krémmel, majd hajtogasd négybe. Tűzálló tálat vajazz ki, és fektesd bele a palacsintákat. 110 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegített sütőbe told az edényt. Közben forrósítsd fel a maradék curacaót, majd öntsd a sütőből kivett palacsintákra. Forrón tálald a legkülönlegesebb francia palacsintát, a Crêpe Suzette-et.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top