nlc.hu
Gasztro
Kovászos uborka recept tippek

A legtutibb recept kovászos uborkához

Nyáron a legnagyobb melegben a magyarok egyik kedvenc savanyúsága a kovászos uborka. Vannak, akik egész nyáron folyamatosan készítik a kovászos uborkákat, és azt eszik végig az évszakban.

Lédús, ropogós, savanyú és finom, ez a kovászos uborka. És még olyan sok munka sincs vele, mert az érlelést a Nap végzi helyettünk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy előtte és utána sincs vele munka, és az érlelés ideje alatt is oda kell rá figyelnünk, hogy mindig érjék a napsugarak. Az a jó benne, hogy szinte bármilyen ételhez illik: paradicsomos vagy sajtos alapú tésztákhoz, pörköltökhöz, paprikás krumplihoz, de még a virslihez vagy a melegszendvicshez is. 

Fontos, hogy figyeljük az időjárás-előrejelzést, hisz csak akkor tudjuk rendesen megérlelni kovászos uborkánkat, hogyha több napon keresztül hétágra süt a nap folyamatosan. Esős, felhős idő esetén inkább halasszuk el a készítést melegebb, naposabb napokra.

Hozzávalók:

(körülbelül 2 hétnyi adaghoz egy család számára)

  • 3 kg uborka
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 vastag szelet/sercli kenyér (kovászos)
  • 4 evőkanál só
  • 4 liter víz
Több kovászolni való uborka hever egy konyharuhán, mellettük fokhagyma.

Fontos, hogy jó minőségű és méretű kovászolni való uborkát vegyünk.
Fotó: Getty Images

Elkészítés:

  1. Egy 5 literes nagy üveget alaposan elmosunk és kiszárítunk.
  2. Feltesszük forrni a 4 liter vizet, melybe beletesszük a sót. Inkább tegyünk egy kicsivel több sót bele, mint kevesebbet. Akkor lesz igazán jó íze, ha inkább sósabb, mint kellene. Mikor a víz felforrt, akkor hagyjuk langyosra hűlni.
  3. Gondosan válasszuk meg a kovászosnak szánt uborkákat. Legjobb, ha a közeli piacon válogatjuk ki saját magunknak. Nem jó, ha túl kicsi vagy ha túl nagy.
  4. Mossuk meg alaposan az uborkákat, közben a külső szőröket kézzel vagy szivaccsal dörzsöljük le. Vágjuk le az uborkák két végét, mert azoktól kesernyés ízűvé válna maga az uborkalé.
  5. Vágjunk bele minden uborkába, mintha négy felé szeretnénk őket felvágni, de mégsem vágjuk őket teljesen végig. Ennek lényege, hogy az uborkalét magukba tudják szívni.
  6. Pucoljuk meg a fokhagymát, és mossuk meg alaposan a kaprot.
  7. A kapor és a fokhagyma felét tegyük bele az üveg aljára. Tegyük tele az üveget a felvágott uborkákkal. Az a legjobb, ha jó szorosan, minél kevesebb levegőt hagyva pakoljuk tele. Mintha hálózsákot tömködnénk a tartójába. Mikor tele lett, a kapor és a fokhagyma másik felét tegyük az egész tetejére.
  8. Ezután öntsük tele az üveget az elkészített sós, langyos lével, és tegyük minden tetejére a vastag szelet kenyeret.
  9. Az üveg tetejét fedjük le egy tányérral, és tegyük egy olyan helyre a kertben vagy teraszon, ahol a lehető legtöbb Nap éri.
  10. Néhány nap után vegyünk ki egy uborkát, és kóstoljuk meg. Ha még éretlennek ítéljük meg, akkor hagyjuk még pár (5-6) napot érni. Amikor érettnek és finomnak érezzük, akkor szedjük ki az összeset, tegyük egy nagy dobozba az uborkalével együtt. Ezentúl tároljuk a hűtőben, amíg el nem fogyott az összes kovászos uborka.

Forrás: Nosalty, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top