A barna sörös cupcake csak a magyar változat figyelemfelkeltő fordítása, ennek a sütinek ugyanis a becsületes amerikai neve a black velvet cupcake. Az amerikaiak imádják a bársonyhoz hasonlítani a sütiket, ilyen a red velvet is, aminek a vörösségét nem kevés ételfesték adja, és ilyen az a fekete bársony süti is, ami viszont csupa természetes alapanyagból készül. Tematikus, barna sörös vacsora végén is biztos befutó egy cupcake. Sajtos barnasör-leves, barna sörös marharagu és végén a blackvelvet cupcake?! Ugye hogy nagyon jól hangzik? A barna sörrel készült sütemények népszerűségét Európában egyébként Nigella Lawsonnak köszönhetjük, ő sütött főzős tévéműsorban először barna sörös tortát. Annyi cukrot tett bele, hogy attól féltem, tévéadásban a “sugar high” tipikus tünetei produkálja majd az egész stáb, de legnagyobb meglepetésemre rendben lement a műsor. Ebben a receptben mindenesetre csak feleannyi cukor van, mint amennyit Nigella tenne bele, és így is kellően édes. A sörtől nem kell félni, egyáltalán nem lesz tőle keserű a süti, bár kétségtelen, hogy érződik egy enyhe, de nagyon finom söríz rajta. Gyerekek is nyugodtan ehetik, a tésztából teljesen elpárolog az alkohol, a krémből pedig akár el is hagyható.
Hozzávalók:
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
- 5 dkg őrölt dió
- 5 evőkanál kakaópor
- 10 dkg vaj
- 18 dkg barna cukor
- 1 tojás
- 1,5 dl barna sör
A tetejére:
- 1 dl tejszín
- 10 dkg natúr krémsajt
- 1 ek barna sör
- porcukor
- kakaópor
- Dr. Oetker Dekormix Dzsungel