Egy pohár forró kakaó, egy friss, puha, foszlós briós, és kész is a mennyei reggelink. Ha még ehhez hozzávesszük az isteni vaníliaillatot, ami belengi a lakást, akkor már tényleg nem kell több a tökéletes naphoz.
A kontyos kalácsként is emlegetett briós egy francia eredetű édesség, amely a 17. században indult világhódító útjára. Vannak, akik egyenesen a kelt tészták királynőjének tartják, és van is benne igazság: nincs töltelék, nincs semmi, ami elterelné a figyelmünket a puha vaníliás tésztáról. A “kevesebb néha több” tökéletes példája.
A kelt tésztákra jellemző hármas szabály itt is érvényes: a tej ne legyen forró, a lisztet szitáljuk át, és tartsuk be a kelesztési időket. A formázására több lehetőségünk van, mi most a legegyszerűbb formát választottuk: csiga alakban tekertük fel a tésztarudakat, de lehetne úgy is, hogy egy kifejezetten briós sütésére alkalmas formában sütjük a briósokat, amelyben az alsó nagyobb gombócra egy kis gombóc tésztát helyezünk. Vannak még különféle fonási technikák is, de elsőre talán érdemes ezt az egyszerű csigás módszert alkalmazni. Bár a vajtól lesz tökéletes a briósunk, aki először készíti, kipróbálhatja vajas töltelék nélkül is, így könnyebb a formázás begyakorlása.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 dl langyos tej
- 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
- 3 dkg cukor
- 60 dkg finomliszt
- 2 csomag Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
- 2 db tojás
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 12 dkg vaj
A tetejére:
- 1 db tojás a lekenéshez
- 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor