Gasztro

Emésztési panaszai vannak? Nem mindegy, hogyan kezeli! (x)

A hasi panaszok, mint például a görcsök, a puffadás és a teltségérzet mindenki számára ismert tünetek. Bizonyos esetekben csupán az étkezési szokások vagy az elfogyasztott táplálék (pl. nehezen emészthető ételek) hatására jelentkeznek a panaszok, de előfordulhat, hogy más probléma áll a háttérben. A kezelés azonban minden esetben a kiváltó októl függ.


A hasi diszkomfortérzés, valamint a fájdalmak kiváltó okai között sokszor nehéz különbséget tenni, hiszen a panaszok nagyon hasonlóak, így a kezelési módszer kiválasztása sem egyszerű.

Honnan tudhatja, hogy milyen típusú készítményt alkalmazzon?

Három tényező okozza leggyakrabban az emésztési problémákat:

·       a savtúltengés,

·       az elégtelen emésztőenzim-termelés,

·       valamint a fokozott gázképződés.

A kiváltó okok azonosításához el kell különíteni egymástól az étkezés előtt, valamint az étkezés után jelentkező panaszokat, hiszen mindkettő más állapot fennállását jelezheti, amelyeket eltérő módon szükséges kezelni is.

Amennyiben Önnek étkezést megelőzően, jellemzően üres gyomorral jelentkeznek a tünetei (pl. gyomorégés), amelyek evés után enyhülnek, valószínűleg gyomorsav túltengés okozza panaszait.

Ha étkezést követően, főként nagyobb mennyiségű vagy nehéz, zsíros ételek után tapasztalja a kellemetlen jeleket (pl. teltségérzet), az arra enged következtetni, hogy a szervezete nem termel elegendő enzimet. Egyes esetekben, jellemzően ünnepi vacsorákat követően az egyébként megfelelő emésztéssel rendelkezőknél is előfordulhat, hogy az elfogyasztott étel mennyisége miatt a normál enzimtermelés sem elégséges a „túlevéses” panaszok elkerüléséhez. A hasnyálmirigy ugyanis nem tudja előállítani az elfogyasztott ételek gyors megemésztéséhez szükséges mennyiségű, illetve minőségű enzimeket. Ilyenkor az emésztés segítése céljából enzimpótlás jelentheti a megoldást, amely elősegíti a normál emésztési folyamatok visszaállítását, valamint a tünetek enyhülését.

Fokozott gázképződést okozhat a rohanó, stresszes életmód, az ülőmunka, valamint a folyamatos rohanás miatti kapkodó, rendszertelen evés és a rossz minőségű tápanyagok (gyorsételek, szénsavas üdítők) választása. Emellett kiválthatja a tüneteket (pl. szélgörcs) a mozgásszegény életmód, illetve a puffasztó hatású élelmiszerek fogyasztása is.


Hogyan segíthet az emésztésén?

Fontos, hogy elkerülje a túlevést, amely megterhelő a gyomor, valamint a bélrendszer számára, inkább többször egyen kisebb adagokat. Ezt különösen nehéz követni a karácsonyi ünnepek alatt, de megéri! Kerülje a zsíros, nehéz ételeket, illetve ne egyen kapkodva. Hatékonyabbá válhat az emésztése speciális emésztéssegítő gyógyszerekkel is, melyek emésztőenzimeket tartalmaznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top